KoDren

Switch to desktop

Najbolji prirodni odbijači komaraca

protiv komaraca

Crvenilo, otok, svrab, zujanje kad treba da zaspite – samo su nekolicina stvari zbog kojih verujemo da ne volite komarce. Do ujeda komaraca najčešće dolazi zbog kombinacije mirisa, osvetljenja, toplote i vlage. Sa druge strane, neke komarce privlače i bakterije i znoj, ali i ugljen-dioksid.

Ukoliko ne želite da naškodite komarcima u potpunosti i da ih ubijete, ali ni sebi da nanesete štetu tako što ćete koristiti toksične preparate, postoje sasvim prirodni načini da odbijete komarce iz svog okruženja.

1. Lavanda

Izmrvljeno cveće lavande proizvodi miris i ulje koji mogu odbiti komarce. Jedno istraživanje sprovedeno na miševima bez dlaka pokazalo je da ulje lavande može biti efikasno u odbijanju odraslih komaraca. Pored toga, lavanda ima analgetička, antigljivična i antiseptična svojstva. Ovo znači da osim toga što sprečavaju ujede komaraca, umiruju iziritiranu kožu. Ukoliko nemate baštu, možete uzgajati lavandu i kao kućnu biljku, a smrvljenu lavandu možete naneti na delove tela osetljive na ujed komaraca kao što su članci i ruke. Takođe, nanesite i malo ulja lavande na krpicu i zatim utrljajte u kožu.

2. Nosite svetlu odeću

Tamnija odeća je privlačnija komarcima od svetlije iz samo jednog razloga. Pošto komarci imaju problem sa letenjem čak i po najmanjem vetru, najčešće lete pri zemlji gde mogu da uoče „domaćina“ na osnovu siluete, a tamnija odeća se više ističe od svetle.

3. Zaštitite dom

Sasvim očigledan potez jeste da stavite mrežice na vrata i prozore kako male krvopije ne bi mogle da uđu u vaš dom. Takođe, ukoliko u blizini svog doma, na terasi, prozorima, imate bilo kakve posude sa vodom, bilo bi dobro da to sklonite ili prekrijete, jer komarce privlači voda.

4. Ulje cimeta

Cimet nije samo divan začin za sutlijaš, kolače, torte ili ovsene pahuljice. Prema jednoj studiji sprovedenoj u istočnoj Aziji, ulje cimeta može da ubije čak i larve komaraca, a odbija i komarce. Kako biste napravili jednoprocentni rastvor, potrebno je da uzmete jednu ¼ kafene kašike ulja na 120 mililitara vode. Možete poprskati ovu tečnost na kožu, odeću, pa čak i na biljke i oko svog doma. Samo budite pažljivi da ulje bude dovoljno rastvoreno, jer koncentrisana doza može iziritirati vašu kožu.

 5. Geraniol

Geraniol je vrsta alkohola koji se koristi kao mirisna nota i potče iz biljnih ulja kao što su ruža, limunska trava ili citronela. Kao odbijač komaraca efikasan je dva do četiri sata u zavisnosti od vrste, što znači da ukoliko provodite duže vremena napolju, moraćete češće da se prskate. Odaljite geraniol od očiju i nemojte ga koristiti ukoliko imate suviše osetljivu kožu, pošto može izazvati iritaciju.

Ukoliko koristite bilo koje od esencijalnih ulja za zaštitu, znajte da ih ne smete naneti direktno na kožu, već da se moraju rastvoriti u baznom, to jest nosivom ulju kao što je bademovo ulje. Obično bi trebalo da na tri do pet kapi esencijalnog ulja stavite oko 30 mililitara baznog ulja. Može se desiti i da ste možda alergični na neke od aktivnih sastojaka u esecnijalnim uljima, zbog čega je potrebno da testirate proizvod na malom delu kože i sačekate sat, dva kako biste videli da li koža ima bilo kakvu reakciju.

Pak, ukoliko niste stigli da se zaštitite, a komarac vas je ujeo, možete lečiti ubode kod kuće tako što ćete natrljati jabukovo sirće na mesto ujeda. Takođe, parče sirovog crnog luka ili sveže iseckanog belog luka može doneti olakšanje i zaštititi vas od infekcije.

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version