KoDren.COM Budite zdravi ko dren!

Najnovije
A+ A A-

Da li zaista izbacujemo toksine znojenjem?

znojenje

Verujemo da ste bar jednom pročitali ili čuli informaciju da znojenjem možete izbaciti toksine iz organizma, bilo to znojenje produkt treniranja ili odlaska u saunu. Ovo nije podržano naukom, niti dokazano bilo kakvim empirijskim dokazon. Iako to nije u potpunosti tačno, ne znači da je loše po vas.

 

Tokom intenzivnog treninga, prosečan čovek izbaci oko dve litre vode i nešto toksina, odnosno otrova iz organizma. Ti toksini su uglavnom teški metali i bisfenol A, ali oni čine samo jedan odsto znoja, dok je preostalih 99 odsto čista voda.

Toksini se iz organizma uklanjaju samo radom jetre i bubrega, dok znojne žlezde imaju minoran, tačnije, gotovo nikakav uticaj na to. Ljudska jetra razgrađuje brojne hormone i insulin, pretvarajući ih u žuč i otpadne izlučevine koje se zatim pretvaraju u amonijak koji telo izbacuje iz organizma u vidu urina. Sa druge strane, bubrezi filtriraju krv, tako uklanjajući otpadne proizvode i azot, koji takođe napuštaju telo kroz urin.

Samo na taj način se telo u potpunosti detoksifikuje. Znoj to neće učiniti za vas kao ni vaša detox dijeta.

Međutim, to ne znači da ono što jedete ne utiče na vaše zdravlje i to kako će telo procesuirati i izbacivati toksine. Unos hrane veoma utiče na organe, kao i način kako se telo bori sa otrovima. Pak, određena vrsta hrane neće uraditi ono što vaše telo već radi, jer superhrana ne čisti magično vaše telo, ali olakšava organizmu tako što mu ne stvara veći problem tokom ovog prirodnog procesa.

Drugim rečima, nije isto ukoliko jedete sirovo voće ili povrće i ako jedete procesuiranu i nezdravu hranu punu šećera, masti i soli, za čiju je preradu jetri i bubrezima potrebno mnogo više vremena.

Sa druge strane, ništa od ovoga ne treba da umanji značaj redovnog treninga, jer vam ono pomaže svakako kada je u pitanju psihofizičko zdravlje, snaga i pokretljivost tela. A oni koji su ljubitelji znojenja nevezanog za trening, takođe postoje dobre vesti. Odlazak u saunu jednom do dva puta nedeljno potpomaže pamćenje, odmornost i dugovečnost.

Ono u šta nikako ne bi trebalo da poverujete jesu razni programi za detoksifikaciju, jer sve što je zapravo potrebno jeste da dozvolite telu da se samo oslobodi toksina na prirodan način. Jedino što treba da uradite jeste da mu ne odmažete tako što ćete jesti tešku, hranu sa transmastima, slanu ili preslatku hranu.

A kako bi vaše telo u potpunosti radilo kao mašina, što u neku ruku i jeste, morate odvojiti dovoljno vremena za odmor i san, makar sedam sati neprekidnog sna. Takođe, dva do tri puta nedeljno bi trebalo da odvojite pola sata kako biste trenirali, bio to trening sa opterećenjem, kardio trening, ili bilo koji drugi vid rekreacije koji će jačati vaše telo i povećati vašu pokretljivost i fleksibilnost. Isto tako, nikako ne smete da zanemarite tečnost. Bubrezi ne mogu da funkcionišu kako treba ako ne unosite dovoljno tečnosti, a pod time ne mislimo na gazirane i zašećerene napitke, već vodu i to na dovoljne količine vode, što bi značilo ne manje od litar i po tečnosti, odnosno oko dve litre u letnjem periodu kada je znojenje pojačano.

Sve ovo će doprineti da se vaše telo svakodnevno bori sa toksinima na potpuno prirodan način.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg