KoDren.COM Budite zdravi ko dren!

Najnovije
A+ A A-

Održan prvi forum zdravstvenog ćigonga u Beogradu

forum zdravstvenog ćigonga

U Beogradu je u petak, 19. oktobra 2018. u sali GO Stari grad, održan Prvi forum zdravstvenog ćigonga za zemlje centralne i istočne Evrope (CEEC).

 

Forum je organizovan od strane Ćigong saveza Srbije i Kineske asocijacije zdravstvenog ćigonga i okupio je stotinak stručnjaka iz medicine, sporta i kulture, kao i ljubitelje ovih veština koji su hteli da čuju i saznaju nešto više o tome kako ćigong može pomoći u prevazilaženju tegoba. Sam forum je akreditovan od strane Zdravstvenog saveta kao međunarodni simpozijum i kontinuirana edukacija za medicinske radnike.

Glavna tema foruma je bila povezanost bavljenjem ćigonga i fizičke aktivnosti u cilju prevencije i pomoći osobama koje boluju od kardiovaskularnih i reumatskih bolesti.

Posetioci foruma su imali prilike da slušaju izlaganje profesora i majstora ćigonga Pekinškog univerziteta sporta, Hu Sjaofeija, koji je govorio o efektima ćigonga na ljude koji pate od kardiovaskularnih bolesti, kao Vang Julin sa Tsinghua univerziteta koje je govorila o efektima ćigonga na opšte zdravlje čoveka.

Ćigong je drevna kineska veština poboljšanja i očuvanja zdravlja koja se praktikuje širom sveta. Svoju popularnost je dostigla zahvaljujući jednostavnim i lakim vežbama koje kombinuju svesne pokrete i lagano disanje. U Srbiji, Ćigong savez Srbije od 2012. godine aktivno radi na edukaciji, promociji i popularizaciji ćigonga i ostvaruje saradnju sa relevantnim institucijama iz sfere medicine, sporta i kulture.

Domaći predavači, prim. dr Mirjana Lapčević, predsednica Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije (ORS) i dr Vojislav Giga, sekretar Udruženja kardiologa Srbije, su govorili o efektima fizičkih aktivnosti na obolele od reumatskih i kardiovaskularnih oboljenja.

Nakon izlaganja, svi prisutni su imali prilike da, kroz sesiju pitanja i odgovora, saznaju još poneke detalje o ćigongu koje stručnjaci nisu obradili.

Nakon foruma, tokom vikenda je održan i praktični seminar dva sistema ćigonga – Daoyin Yangsheng Gong Shi Er Fa i Taiji Yangsheng Zhang koje su vodili Hu Sjaofei i Vang Julin. Seminaru su prisustvovali treneri i učenici ćigonga iz Bugarske, Hrvatske, Estonije, Rusije, Španije i Srbije.

forum zdravstvenog ćigonga

Ovo je jedan od prvih događaja koje za cilj imaju širu edukaciju medicinskih stručnjaka koji bi mogli da svojim pacijentima preporuče vežbe ćigonga. Ćigong je priznat od strane Ministarstva zdravlja Republike Srbije  kao komplementarna metoda prevencije i rehabilitacije.

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg