KoDren.COM Budite zdravi ko dren!

Najnovije
A+ A A-

Teži ravnoteži - radionice za medije na Čigoti

radionica tezi ravnotezi

Dvodnevna radionica za predstavnike medija pa tako  i našeg portala organizovana je u specijalnoj bolnici „Čigota“ na Zlatiboru, od 31. avgusta do 01. septembra 2018. godine, povodom pokretanja nacionalne kampanje „Teži ravnoteži“.

Ovom prilikom, na radionicama su održana predavanja o prevenciji i lečenju  gojaznosti, a bilo je organizovano zajedničko kuvanje hrane i šetnja stazom zdravlja.

Radionica za novinare organizovana je sa ciljem da se medijima približe teme značajne za prevenciju i lečenje gojaznosti, kako bi se aktivno uključili u dalje prenošenje poruka koje će uticati na stvaranje zdravijih životnih navika i pokretanja pozitivnih promena u stilu života građana. Edukacija na Čigoti je prva u nizu aktivnosti koje će biti realizovane u okviru kampanje.

radionica zdravo kuvanje

Nacionalna kampanja „Teži ravnoteži“ realizuje se u saranji Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Privredne komore Srbije – Udruženja za prehrambenu industriju, kao podrška Nacionalnom programu za borbu protiv gojaznosti Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

balansiran obrok

Cilj kampanje je da na zanimljiv način informiše i edukuje građane o važnosti usvajanja zdravih stilova života, balansirane ishrane i redovne fizičke aktivnosti u cilju prevencije gojaznosti.
Predavači na radionici su bili članovi radne grupe, koji su radili na izradi Nacionalnog programa za prevenciju gojaznosti kod dece i odraslih, kao i stručnjaci iz oblasti medicine:

 dr Snežana AksentijevićDr Snežana Pantić Aksentijević, rukovodilac Grupe za javno zdravlje Ministarstva zdravlja čija je tema predavanja bila: Značaj Nacionalnog programa za prevenciju gojaznosti kod dece i odrasllih kao sistemskog okvira za dalje delovanje

 

 

 

dr Dragana JovićDr Dragana Jović, načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju Instituta za javno zdravlje „dr Milan Jovanović Batut“ I njena  tema predavanja: Preporuke SZO i balansirana ishrana kao preduslov za prevenciju gojaznosti

 

 

 

Prof Budimirka NovakovicProf. dr Budimka Novaković, Medicinski fakultet u Novom Sadu : Tema predavanja: Nutritivno označavanje hrane, niskokalorijski zaslađivači i energetska ravnoteža

 

 

  

 

dr Sanja MazićProf. dr Sanja Mazić, Medicinski fakultet u Beogradu ,Tema predavanja: Fizičkom aktivnošću do prevencije gojaznosti i hroničnih nezaraznih bolesti

 

 

 

 

dr Lesovicdr Snežana Lešović, pedijatar endokrinolog, načelnica odeljenja za prevenciju, lečenje gojaznosti i rehabilitaciju kod dece i adolescenatakoja je održala predavanje na temu: Lečenje gojaznosti kod dece, adolescenata i odraslih

 

 

 

Sa ovih radionica – predavanja  vam prenosimo smernice za zdrav I uravnotežen život

Glavni ciljevi projekta su promocija zdravog načina života i unapređenje zdravlja celokupnog stanovništva, kao i smanjenje učestalosti gojaznosti dece, mladih, odraslih i starijih osoba. Specifičnih ciljeva projekta ima više i možemo ih definisati kao:

  1. Promocija pravilne ishrane

  2. Promocija zdravih stilova života

  3. Podsticanje razvoja zdravstvene kulture i informisanosti

  4. Osiguranje uslova za realizaciju predloženih mera

  5. Sprečavanje povećanja telesne mase kod osoba koje imaju normalnu telesnu masu

  6. Smanjenje učestalosti gojaznosti

  7. Podsticanje smanjenja telesne mase kod gojaznih

 Teži ravnoteži u svim segmentima svog života pa i u ishrani

Optimalna ishrana (adekvatna, balansirana i raznovrsna) obezbeđuje unos svih materija koje su neophodne za održavanje životnih procesa, rast i razvoj organizma, a energetski unos obezbeđen optimalnom ishranom zaslužan je za održavanje normalne uhranjenosti.

Nema “privilegovanih” - ”superkvalitetnih” namirnica, čija bi isključiva upotreba u ishrani, pa i dijetetici, bila fiziološki opravdana. Jedino pravilnom kombinacijom i upotrebom svih vrsta namirnica obezbeđuje se sve ono što je potrebno jednom organizmu.

Smanjivanje šećera i niskokalorični zasladjivači

U postizanju energetske ravnoteže i posledično unapređenja zdravlja treba smanjiti unos dodatih šećera što je jedan od globalno vodećih nutritivnih ciljeva. Niskokalorijski zaslađivači su stručna preporuka u cilju smanjenja unosa dodatih šećera i postizanja energetske ravnoteže. Potrošače treba informisati da koriste niskokalorijske zaslađivače koji su zdravstveno bezbedni.

Fizička aktivnost tj vežbanje

Vodećih 10 uzroka smrtnosti zajedno predstavljaju oko 78% svih uzroka, a oko 65% uzroka mortaliteta direktno su povezani sa fizičkom neaktivnošću.

Bez obzira koliko godina imate, da li imate neko oboljenje ili riziko faktor redovno vežbanje smanjiće rizik od oboljevanja i smrtnosti, naročito kardiovaskularnih bolesti.

Programiranje fizičkih aktivnosti zavisi od pola, starosti, stepena fizičke spremnosti, zdravstvenog stanja.

Opšte preporuke za bavljenje fizičkom aktivnošću za odrasle i stare osobe:

  1. 150 minuta umerene fizičke aktivnosti na nedeljnom nivou

  2. vežbe snage dva puta nedeljno (8-10 vežbi sa 8-12 ponavljanja svake vežbe)

  3. vežbe fleksibilnosti više od dva puta nedeljno (minimum 60 sekundi po vežbi)

  4. vežbe ravnoteže

Opšte preporuke za bavljenje fizičkom aktivnošću - deca i adolescenti:

treba da upražnjavaju najmanje 60 minuta umerene fizičke aktivnosti većinu dana u nedelji, po mogućstvu svakog dana

Lečenje gojaznosti:

  1. Promenom stila života i pogrešnih navika

  2. Uravnoteženom planiranom ishranom sa umerenim smanjenjem kalorijskog unosa

  3. Povećanjem fizičke aktivnosti

  4. Psihološkom potporom

  5. Terapijom lekovima

  6. Hirurškom terapijom

U kratkom vremenskom periodu ne sme doći do velikog gubitka telesne mase, već je potrebno postepeno gubiti na težini, tokom dužeg vremenskog perioda. Metode i cilj smanjenja težine moraju biti prilagođeni svakom čoveku individualno nakon pažljive analize zdravstvenog stanja i rizičnih faktora. Smanjenje težine za 5 do 10 odsto od početne težine smanjuje rizik za oboljevanja od bolesti povezanih sa gojaznosću.

Čigota

U Centru za prevenciju i lečenje gojaznosti kod dece i adolescenata „Čigotica“ od 27. jula 2008. godine do danas je lečeno preko 6.000 adolescenata. Kod značajnog broja adolescenta prisutna je ekstremna gojaznost, koja ukazuje na potrebu dugotrajnog lečenja i ponavljane rehabilitacije.

Efekti lečenja:

  1. Značajna redukcija telesne mase
  2. Poboljšanje metaboličkih faktora rizika i krvnog pritiska
  3. Povećanja aerobnih sposobnosti i samopouzdanja

 Program je izazvao veliko interesovanje što ukazuje na porast svesti o rizicima gojaznosti u našoj sredini.

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg