KoDren

Switch to desktop

Dobrobiti masaže i primena eteričnih ulja u masaži

masaža

Masaža (arp.massa=dodir) obuhvata ciklus različitih tehnika, ali temelji se na pritiskanju, tapkanju, istezanju i oformiranju mišića i vezivnog tkiva različitim intenzitetom.

Već od davnina poznata kao dobra prevencija za zdravlje. Ali i pored toga, masaža je odlična za lečenje i otklanjanje mnogobrojnih zdravstvenih tegoba. Iako naizgled  deluje da ona utiče samo na fizičkom planu, to u nije u potpunosti tačno. Pored fizičke dobrobiti ona utiče i na emocije, na duh i telo. Pošto dovodi do značajne relaksacije tela, masaža će vam tako izazvati svojevrsnu lančanu reakciju pa će vam pomoći i u emotivnom segmentu. Smanjiće vam i otkloniti stres, umor, oslobodiće vas toksina iz organizma, ubrzaće vam cirkulaciju u organizmu.

Dakle, pored gore već pomenutih dobrobiti, masaža će nam pomoći i njome možemo postići regulaciju probavnog sistema, otklanjanje glavobolje i migrene izazvane pms-om, problemima sa jetrom, žučnom kesom, bolestima želuca, i slično. Isto tako, ako imate problem sa nesanicom, sa anksioznošću, depresijom, sa iscrpljenošću, sa oslabljenim imunitetom. Efikasnost masaže smatra se najefektnijom kod problema sa reumom, išijasom, kod  artritisa, ukočenim delovima tela, bolovima u određenim delovima tela, kod upale mišića, kao i kod smanjivanja Ili odstranjivanja celulita na telu.

Anticelulit masaža će vam ojačati tonus kože. A pošto dobro utiče protiv upale mišića i poboljšava pokretnost samog tela, tako je odlična i redovno se primenjuje kod profesionalnih sportista.

Preporuka je da se pre fizičke aktivnosti  masiraju delovi tela koji će biti najangažovaniji, dok se posle treninga preporučuje masaža radi relaksacije tih najaktivnijih mišića. Ineteresantno je to da je masaža veoma blagotvorna za srčane bolesnike. Naime, masaže su takvim osobama odlične jer ih smiruju, opuštaju, snižavaju krvni pritisak, a poboljšaće im i psihički aspekt (lepše raspoloženje).

Najpoznatije su švedska, sportska, shiatsu, aromaterapijska i ayurvedska masaža. Mi ćemo ovom prilikom pomenuti detaljnije funkciju i učinkovitkosti aromaterapije (grčki aroma= miris, therapeia= lečenje).

Reč je o masaži koja se vrši eteričnim uljima, a deluje terapeutski. Eterično ulje na taj način ulazi kroz pore kože i folikule a potom prelazi u cirkulaciju.

Ne treba zaboraviti da eterična ulja uvak treba razblažiti u nekom baznom ulju. Potrebno je i pažljivo ih čuvati, dobro zatvorene, na tamnom i hladnom mestu. Eterična ulja su zapravo ekstrati izdvojeni iz biljaka koje su aromatične. Ova ulja se dobijaju najčešće destilacijom ili nekom drugom metodom. Za pozitivne, zdrave aspekte ulja i njihovu proizvodnju koriste se delovi biljke (cvetovi, njihovi pupoljci, pa čak i listovi i stabla biljke, trave, ili drvenasti delovi biljke, njihovu kore, korenje, plod biljke, pa čak i semenke).

Evo nekoliko ulja koja se najčešće koriste: lavanda (poznata kao izvrstan antiseptik i analgetik, a delovaće na vas umirujuće, umiriće glavobolju i nesanicu); kamilica (takođe deluje smirujuće i antidepresivno na organizam, a pomaze i pri ubodu nekih insekata); ruzmarin (je poznat kao odličan stimulans, pomoći će vam za bolje pamćenje, a ublažiće vam reumu, stoga ga najčešće koriste pri sportskoj masaži); eterično ulje čajevca (deluje protiv bakterija i gljivica); eukaliptus (antiseptik, deluje stimulativno, pomaže kod prehlade, kašlja i bolova); ruža (antiseptik i antidepresiv); bergamot ulje (prirodni antiseptik, pomaže kod depresije i akni, a ovo ulje je i fototoksično što znači da nakon masaže ne smete izlaziti na sunce).

Da bi ulja bila učinkovita, neophodno je da su prirodna i čista. Stoga, vodite računa pri kupovini, jer se na tržištu nalazi dosta plagijata.

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version