KoDren

Switch to desktop

Sprečite nastanak bora ovim savetima

saveti protiv bora

Kao i ceo organizam i naša koža stari. Tokom tog procesa gubi vlažnost i elastičnost, što dovodi do bukvalnog cepanja kože u linijama koje zovemo bore.

Javljaju se tokom celog života, sa starenjem sve više da bi na dovele do sve dubljih i većih bora na celom licu i vratu. Ono što možemo je da odložimo što je više moguće taj proces i smanjiti dubinu postojećih bora.

Starenje izaziva više faktora, ali najpre je važno imati u vidu genetiku, koja neumoljivo podseća naš organizam da su neke stvari izvan našeg delovanja. Zato je najpre neophodno pogledati svoju porodicu, kada su i kako starili, gde su se te bore prve javljale i kojom brzinom. Uzmite u obzir i njihov način života i eventualne greške koje su činili a koje su ubrzavale starenje i trudite se da ih ispravite.

Šta izaziva stvaranje bora?

Sunce – preterano izlaganje Suncu izaziva najpre isušivanje kože koja lakše puca. Sunce, takođe, oštećuje gornji epiderm kože, koja gubi elastičnost, a onda i dublje slojeve kože koji se doslovce brane od štetnog uticaja, izazivajući pucanje i propadanje. Slično dejstvo ima i solarijum.

Pušenje – ukoliko ste pušač onda znate da nikotin uništava ten, ali i elastičnost kože, koja lakše puca.

Dehidracija – do sada je već jasno da je za bolju elastičnost kože najvažnije da je ona dobro hidrirana, što se postiže konzumiranjem vode ali i hranjenjem kože odgovarajućim kremama.

Loša ishrana – hrana bogata šećerima, aditivima i konzervansima, kao i prerađena hrana izazivaju starenje kože i organizma.

Previše grimasa – jeste lepo stalno se smejati, ali previše grimasa stvaraju mimične bore oko očiju i usana.

Toksini – koža je izložena toksinima svakodnevno, počev od prljavštine u vazduhu do hrane.

Loše spavanje – kada je telo umorno i iscrpljeno ono se brani tako što sva raspoloživa sredstva šalje tamo gde je ugrožena. To dovodi do toga da koža gubi vodu i elastičnost a to opet dovodi do pucanja i starenja.

Kako sprečiti ili usporiti stvaranje bora

Logično je, nakon gore navedenih uzroka, da treba sve ovo promeniti i popraviti opšte navike kako bi se starenje kože sprečilo i vratilo što je moguće više nazad. To se može postići nizom adekvatnih radnji, od bolje ishrane do boljih navika. Stalno imajte u vidu da se mnoge promene na koži ne mogu primetiti odmah, već se posledice lošeg ponašanja vide tek nakon mnogo godina, kada je već kasno da se mnogo toga ispravi. Zato sve što radite sada ulažete u sebe u budućnosti.

Ne pušite – ako ste pušač postoji toliko mnogo razloga da prestanete da pušite odmah, a čuvanje kože lica je samo jedan od razloga za to. Nađite alternativne metode da ostavite pušenje, zamenite cigarete zdravim napicima ili jednostavno snagom volje pobedite loše navike.

Pijte mnogo vode i zelenog čaja – tečnost je inače dobra za zdravlje celog organizma, a mladost lica je samo jedan od razloga. Zeleni čaj je pun antioksidanasa, pa je njegovo konzumiranje od velikog značaja za zdravlje organizma.

Jedite antioksidanse: brokoli, borovnice, maline, spanać, kelj, lešnik, badem, suve šljive, kivi samo su neke od namirnica koje sadrže korisne materije za zdravlje organizma. One ne samo da čuvaju lice, već i celo telo. Naučite da pravite smutije i zdrave napitke i uvrstite ih u redovnu ishranu.

Izbacite proizvode koji sprečavaju starenje – pravljene proizvode. Paradoksalno proizvodi kojih su pune police u kozmetičkim radnjama su takođe prepuni konzervanasa i hemikalija, a oni zapravo nanose više štete nego koristi. Umesto toga kokosovo ulje, arganovo ulje i ulje jojobe.

Jesti zasićene masti, puno ribe, naročito losos, jer oni čuvaju elastičnost kože.

Koristiti zaštitu protiv sunca i ako je ikako moguće napravite prirodne preparate za zaštitu od sunca. Neki od njih su kakao buter, kokosovo ulje i susamovo ulje. Napravite svoju domaću kremu za sunčanje.

Maske za lice su odlična stvar, a ako ih napravite kod kuće još su bolji. Pomešajte belanac, sok od pomorandže i kašičicu meda za čišćenje lica i smanjivanje bora. Druga maska je od banane i soka od pomorandže i konačno napravite masku od krastavaca i grčkog jogurta.

Spavajte dovoljno, bar 8 sati dnevno, po mogućstvu na leđima.

Jedite domaći želatin - kod nas postoji kupovni želatin od goveđih kostiju, ali bolje je ukoliko možete da nađete organskog porekla. Postoji i recept za supu od kostiju koja je prepuna prirodnog želatina iz kostiju, veoma zdrava za ceo organizam.

Skidajte šminku kokosovim uljem a ne mlekom za lice. Otopite malo kokosovog ulja, razmazite ga prstima po licu i mokrim sunđerom isperite lice. Tako nećete vući kožu i cepati je na sitne bore.

Proverite vid i ne sedite dugo ispred računara jer se tako oči skupljaju i stvaraju bore. Iz istog razloga uvek nosite naočare za sunce.

I naravno, provodite više vremena na čistom vazduhu, u šetnji i okruženi ljudima koji vam popravljaju raspoloženje. Uostalom, nije tako strašno imati bore od smejanja, ako je od srca i uz dobro raspoloženje.

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version