KoDren

Switch to desktop

Kako da vodite brigu o zanokticama

tretman zanoktica

Kada govorimo o nezi noktiju, malo kada se pominje i nega i briga o zanokticama. Ono što bi svaka osoba trebalo da zna jeste kako da vodi računa o svojim zanokticama, a da to ne mora da radi svaki put njen kozmetičar. Ukoliko ste se pitali kako biste to mogli da učinite sami, ne brinite, jer postoji dosta načina da to sprovedete u delo u udobnosti svoga doma.

Šta su to zanoktice?

Zanoktice su tanak obod tačno na osnovi vašeg nokta. Izgleda kao da nokat počinje da raste iz zanoktice, ali to nije tako, već je koren nokta duboko dalje ispod zanoktice. Zanoktice su tanak sloj mrtve kože koji se često uklanja tokom manikira.

1. Da li treba da sečete zanoktice?

Dermatolozi se slažu da ne bi trebalo da sečete zanoktice, jer na taj način stvarate prostor za infekciju ili iritaciju kože. Sečenje zanotkica može dovesti do brojnih problema sa noktima kao što su neravnine, bele tačke ili linije, a ukoliko se desi da „zaradite“ i bakterijsku infekciju, to može da spreči dalji normalan rast nokta.

2. Hidrirajte zanoktice

Jedna od bitnijih stvari kada je u pitanju nega ruku i zanoktca svakako jeste hidratacija. Ne samo da kožu ruku treba da hidriramo, već i zanoktice i nokte. Sve što je potrebno jeste da odvojite nekoliko minuta dnevno kako biste utrljali hidratantnu kremu u zanoktice svaki dan. Radite to barem jednom dnevno, mada bi trebalo da radite to posle svakog pranja ruku, ukoliko ste u prilici. Brojni dermatolozi predlažu da to budu masni proizvodi za hidriranje kao što su kreme ili masti. Korišćenje masti u toku dana može biti problematično. Ukoliko, ipak, više volite da neko drugi brine o vašim noktima, te idete u salon, raspitate se o tretmanima sa vrućim voskom za dodatnu negu kože ruku i noktiju. Na taj način će vam koža ruku biti negovana duži vremenski period, dok sa kremama i mastima morate da mažete ruke gotovo nakon svakog pranja, kako biste sprečili njihova veća oštećenja.

3. Kako da držite zanoktice pod kontrolom?

Ukoliko već nije dobro da ih sečete, a želite da vam nokti i prsti deluju uredno, onda bi valjalo da pogurate zanoktice unazad. Ono što nikako ne bi trebalo da radite jeste da ih gurate dok su suve, jer će u suprotnom taj proces biti bolan. Kao što smo već pomenuli, hidrirajte svoje zanoktice, a zatim ih lagano pomerite, najbolje bi bilo drvenim štapićem. Izbegavajte metal, a u slučaju da pri ruci nemate neki drvenu alatkicu, onda i plastika i guma mogu da posluže. Prednost guranja zanoktice unazad jeste i što će vam nokti delovati duže. Pored toga, ukoliko guranje vršite onako kako bi trebalo i pritom uklanjate mrtvu kožu, to će stimulisati brži rast nokta.

4. Izbegavajte preparate koji isušuju

Ruke, nokti, pa samim tim i zanoktice mogu da se isuše od čestog pranja sudova, ili čak i od skidača za nokte na bazi acetona. Stoga, stručnjaci predlažu da koristite rukavice kada perete sudove ili druge površine po kući ili stanu, kao i da koristite skidače za lakove koji nisu na bazi acetona. Gumene rukavice su najbolja zaštita za kožu tokom obavljanja kućnih poslova.

5. Ne stavljajte prste u usta

Naša usta su veoma prljava, a pljuvačka je enzim koji uništava kožu i njome možete dobiti infekciju ili povrediti zanoktice. Dakle, ukoliko imate naviku da grickate nokte ili zanoktice, postarajte se da uklonite tu lošu naviku zarad lepših i zdravijih ruku. Takođe, infekcija pod nazivom paronihija se razvija duž ivice nokta i može biti izazvana grickanjem noktiju ili suviše agresivnim sečenjem zanoktica. Obično se manifestuje crvenilom ili oticanjem, a često su potrebni i antibiotici kako bi se ovaj problem rešio.

 

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version