KoDren

Switch to desktop

Učinite da vaša koža sija na prirodan način

sjajna koža

Svaka žena je želi da ima savršenu kožu, kao sa fotografije, jer je čista koža jedan od glavnih elemenata lepote. Ono što utiče na to kako će vaša koža izgledati, pored genetskih, odnosno naslednih faktora, jeste svakako i način ishrane, životni stil, ali i briga o samoj koži.

 

Neki od faktora koji mogu negativno uticati na izgled vaše kože jesu stres, loša ishrana, zagađenje vazduha i sredine u kojoj provodite vreme, manjak sna, štetni sunčevi zraci, preterano udisanje duvanskog dima i konzumacija alkohoa.

S obzirom na to da živimo u konzumerističkom društvu i da nas bombarduju brojnim reklamama u kojima promovišu baš taj proizvod koji će učiniti da vaša koža sija i blista, teško da ćemo znati koji od gomile tih proizvoda će zaista funkcionisati na nama.

Umesto što se oslanjamo na ove proizvode, evo nekoliko domaćih recepata i saveta za poboljšanje celokupnog izgleda i zdravlja kože.

1. Pijte dovoljno vode

Opšte je poznato da voda čini čuda, pa tako i u ovom slučaju. Jedna od brojnih prednosti kože je čišćenje od nečistoća, s obzirom na to da voda čisti telo i eliminiše toksine i otpade iz organizma. Hidrira telo i uklanja prekomerne masti i prjavštinu. Čak 15% naše kože se sastoji od vode, a ukoliko budete bili bar dve litre vode dnevno, vaša koža će doživeti primetnu promenu i to za samo nedelju dana. Voda isto tako pomaže u uklanjanju suvoće kože i bora. Takođe, popravlja i imuni sistem.

2. Jedite hranu bogatu vlaknima

Digestivni problemi mogu dovesti do nečistoće kože, zbog čega je potrebno da povedete računa i o svojoj ishrani. Unos dovoljno mikronutrijenata i vitamina je sjajno za čistu kožu. Hrana koja je potrebna kako bi vaša koža bila zdrava i sjajna uključuje ribu, orašaste plodove, belo meso, povrće kao što su brokolči, paradajz i cvekla, ali i braon pirinač i druge žitarice.

3. Mažite kožu limunom

Limun se smatra jednim od najboljih sastojaka za zdravu kožu. Citrusna kiselina koja se može naći u limunu čuva kožu čistom uklanjajući mrtve ćelije i vitamin C pomaže u smanjenju tamnih fleka, tako što poboljšava prces obnavljanja ćelija. Isto tako, vitamin C ima i svojstvo izbeljivanja, što poboljšava i sam ten. Ukoliko želite da očistite kožu, možete pomešati dve kafene kašike limunovog soka i šećera. Nanesite smesu na lice, vrat i ruke i trljajte kružnim pokretima i ostavite na koži bar 10 minuta. Zatim isperite mlakom vodom. Radite ovo barem jednom nedeljno za što bolje efekte.

4. Hidriranje kože

Pored toga što je portebno da unosimo dovoljno tečnosti, potrebno je da hidriramo kožu i spolja. Ispirajte lice dva puta dnevno, ujutru i uveče, ali ne više od toga, jer to može da rezultuje suvom kožom. Prirodna ulja koja proizvodi koža su potrebna kako bi lice bilo čisto i zdravo. Ispirajte lice hladnom vodom, uzimajući u obzir da topla voda širi pore i tako dozvoljava bakterijama i prljavštini da uđe u kožu.

5. Eliminišite stres

Dobar san je jedna od ključnih stvari kada je u pitanju odžanje zdravog načina života, a pa između ostalog i zdrave kože. Hormon stresa može da izazove prekomerno lučenja masti što potom stvara akne i bubuljice. Potrebno je bar sedam do osam sati zdravog sna. Opustite se baveći se nekim sportom koji eliminiše stres, kao što je na primer, joga, što će vam pomoći da lakše spavate.

6. Uzimajte dovoljno vitamina C

Vitamin C je sigurno jedan od najbitnijih za održanje zdrave i sjajne kože. Redovno uzimanje vitamina C pomaže stvaranje kolagena, pojačava svetlinu kože i pojačava sposobnost kože da se štiti od štetnih UV zraka. Neki od najboljih izvora vitamina C jesu grejpfrut, kivi, brokoli, limun, pomorandže, jagode i slatki krompir. Isto tako možete koristiti i vitamin C u vidu kapsula i dodataka ishrani. Ovaj vitamin jača kapilare kože za bolji transport hranljivih materija u ćelije kože i tkiva.

Što više ovih saveta primenite, sve ćete veću razliku, naravno na bolje, primetiti kada su u pitanju zdravlje i izgled vaše kože.

 

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version