KoDren.COM Budite zdravi ko dren!

Najnovije
A+ A A-

Koji je vaš tip kože prema ayurvedi?

tipovi kože

Za one koji nisu upoznati sa time šta je ayurveda uopšte, to je drevni indijski zdravstveni sistem. On se praktikuje ne samo za lečenje, već i kao sistem znanja koji na holistički način vodi u fizičku i mentalnu dobrobit.

Za razliku od naše, zapadnjačke medicine koja vidi čoveka kao sastav njegovih delova, ayurvedisti smatraju da je čovek jedna celina koja je u ravnoteži i svako iskakanje iz te ravnoteže, odnosno balansa vodi ka bolesti.

Pod time da je ayurveda holistička, misli se na pristup ljudskom biću kao celini sastavljenoj od fizičkog, menatlnog i duhovnog. Prvi korak u ayurvedskom principu za brigu o koži je da poznajete svoj tip kože.

Vata, pita i kafa su ayurvedski principi uma i tela koji se zovu doše i oni upravljaju aktivnostima uma i tela. Ova tri principa su kombinacije pet elemenata, tj. vatu uglavnom čine vazduh i prostor, pitu vatra i voda, dok se kafa uglavnom sastoji od zemlje i vode. Stoga, ayurvedski tip kože može biti vata, pita ili kafa, a ponekad i kombinacija neka dva tipa.

Ovi tipovi kože nisu zacrtani, već se mogu menjati usled promene u spoljnim faktorima kao što su klima, ishrana, način života, zagađenje i slično.

Kako izgledaju tipovi kože po ayurvedi?

Vata je obično suva, tanka, hladna na dodir, lako dehidrira i veoma je osetljiva pod uticajem vetra. Pita je osetljiva na svetlost, manje je tolerantna na vruću hranu i topla je na dodir, dok je kafa masna, debela i tolerantnija na sunce.

Kombinacija vata-pita jeste koža koja je suva i osetljiva, kafa-pita je masna i osetljiva, dok je vata-kafa koža koja je generalno suva sa nekim masnim delovima. Ayurvedski pristup brizi o koži uzima u obzir faktore kao što su godišnja doba i okruženje.

Briga o vata koži

Ukoliko imate ovaj tip kože, potrebno je da koristite proizvode za kožu koji su hranljivi kako bi vam koža ostala mladalačka. Ovo bi trebalo da uključi i esencijalna ulja ili bilje koji hidriraju i hrane kožu. U suprotnom možete biti podložni borama i prevremenom starenju. Trebalo bi i da jedete bar tri obroka dnevno i da idete na spavanje na vreme.

Pijte dosta mlake vode za unutrašnju hidrataciju i jedite dosta voća kako biste iščistili organizam. Kako biste održali i kožu nahranjenom, masirajte se uljima. Koristite i prirodne hidratantne kreme za lice. Odmarajte kad god možete, a ne samo kada idete da spavate.

Briga o pita koži

Ovoj vrsti kože je potrebna hranljivost, ali i hlađenje, kao i proizvodi koji povećavaju otpornost od sunca. Izbegavajte sunčanje i solarijum, kao i sve terapije koje vašu osetljivu kožu izlažu pari na duže periode vremena. Izbegavajte sintetičku kozmetiku kao i vruću začinjenu hranu. Jedite dosta voća i koristite ulja koja rashlađuju. Koristite prirodne proizvode za čišćenje i hidriranje kože, kao i dobru zaštitu protiv sunčeve svetlosti.

Briga o kafa (kapha) koži

Kafa koža, zbog svoje debljine i masnoće, sklonija je tome da nakuplja toksine pod kožom. Ljudima sa kafa kožom se preporučuje da rade redovno detoksikaciju, kako unutrašnju, tako i spoljašnju kako bi izbacili toksine iz organizma. Trljanje kože nežnom glinom, kao što je betonit, može pomoći kod spoljašnjeg čiščenja. Kafa tipu kože može biti potrebna i neka biljna formulacija kako bi se koža iščistila i iznutra.

Takođe, svi sa ovim tipom kože bi trebalo da izbegavaju i slatkiše i hranu koja je duboko pržena na ulju. I potrebno je da vežbaju svakodnevno kako bi se podstakla cirkulacija, a to mogu postići isto tako i masažom uljima. Potrebno je da jedu dosta voća i povrća radi unutrašnjeg čišćenja organizma i bar dva puta nedeljno da čiste kožu, kao i da koriste masku od blata. Potrebno je da kuvaju i hranu sa začinima koji greju kao što je đumbir.

Sada, kada verovatno znate koji tip kože po ayurvedi imate, možete i da prionete na bolju brigu o njoj.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg