KoDren

Switch to desktop

Napravite sami losion za sunčanje od prirodnih sastojaka

zaštitni losion

Iako nam je već skoro zvanično stiglo leto, među prvim pomislima je kako da se zaštitimo od UV zračenja. I ne samo to. Ako smo skloni da brinemo o svom zdravlju na prirodan način, pomislićemo kako bismo to mogli da primenimo i na svoju kožu tokom leta.

 

Rešenje postoji i za to. Napravite sami prirodni losion za sunčanje. Ovaj losion ne sadrži dodatne sintetičke hemikalije, sa druge strane, zaštita od sunca vam je sigurna. Ovim losionom dobićete zaštitu SPF 20 (ili više), a to će vam biti dovoljno da provedete barem tri sata na suncu. Faktor 20 je dovoljan za svetao ten, a ukoliko imate tamniji biće vam sasvim dovoljna zaštita SPF 10 (što znači duplo manje cink-oksida). Industrijski losioni sadrže dosta toksičnosti, stoga, napravite svoj losion za sunčanje. Evo dva recepta pomoću kojih možete sami (kod kuće) na praviti svoj prirodni losion.

RECEPT losion za sunčanje br 1.

Potrebni sastojci su:

100 ml losiona za telo ili neko organsko hladno ceđeno ulje (po vašem izboru) i 20gr cink-oksida.

Priprema se na sledeći način:

Odmah na početku posejte cink-oksid kroz sito. Obavezno posuda neka bude od stakla ili keramike. Potom, potrebno je u posudi dodatno izgnječiti cink-oksid kašikom ili tučkom. Polagano dodavajte u njega losion za telo ili ulje (kokosovo, maslinovo, itd.). Postupak radite lagano i temeljno, kako bi smesa na kraju bila bez grudvica. U slučaju da smesa ne bude kompaktna i cink-oksid ne bude ravnomerno raspoređen tada vam krema neće uspeto tj. kada je bidete nanosili na kožu UV zaštita neće biti ravnomrno raspoređena po koži tj. telu. Kada sjedinjavanje smese bude govtodo tada je prespite u dugotrajnu ambalažu koju ste pripremili. Ono što je veoma važno znati je da očekuje na kraju uvećanu količinu losiona za oko 20%. Postupak korišćena ovog losiona je uobičajen samo što je potrebno pre svake upotrebe dobro ga promućkati.

RECEPT losion za sunčanje br 2.

Potrebni sastojci su:

četvrtina šolje hladno ceđenog kokosovog ulja, pet kašika cink-oksida, pola šolje destilovane vode, 3 kašia gela aloe vere (ili maslinovog ulja), dve ili tri kapsule vitamina E, vosak (ako želite gušću smesu tj. losion), eterično ulje po želji.

Priprema se na sledeći način:

Ugrejte na šporetu ulja i gel od aloe. Radite to na nizoj temperature dok se sve ne istopi I nastane kompaktna masa. Potom, sve sastojke osim cink-oksida stavite u blender i blendirajte dok se sve u potpunosti ne sjedini. Kad ste sve sjedini onda polako dadavajte cink-oksid, eterično ulje. Nakon toga, celu smesu prebacite u dugotrajnu ambalažu koju ste pripremili (na početku).

Napomene:

sa cink-oksidom pažljivo radite i nemojte ga udisati.

losion čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

ovaj losion za sunčanje može čuvati čak i do tri meseca

ako želite povećati zaštitni faktor dodajte još cink-oksida (inače po ovim receptima dobićete faktor 20)

ove losione bilo bi najbolje da nanosite na svakih sat i po do dva.

Ako koristite industrijski losion možete lako uočiti da li sadrži hemijski ili moieralni filter, jer mineralni ostavlja beo trag i teže se razmazuje.

Poražavajuća je činjenica da otkako su u upotrebi industrijski losioni za zaštitu od visokog UV zračenja rak kože je stalnom u porastu, a sa druge strane stalno nas upozoravaju da moramo stalno biti zaštićeni od sunčevog zračenja. Upravo su istraživanja pokazala da su, zapravo, industrijske kreme za zaštitu od sunca te koje izazivaju rak i mnoga druga obolenja.

 

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version