KoDren

Switch to desktop

Kako do savršenog osmeha?

zdravi zubi

Ako vam zubi nisu beli, to ne znači da su vam u lošem stanju. Naprotiv, smatra se da su žući zubi manje skloni kvarenju. Stalno se težilo za belim zubima, međutim, zubi treba da su čisti, pa samim tim i zdravi. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog zadaha.  

 

Posledice neprijatnog zadaha iz usta su fermentacija zaostale hrane u ustima, ali i pored toga mogu biti mnogi drugi uzročnici, naročito bolesti. Neki od tih uzročnika su kvaran zub, hronična upala nosne šupljine, angina i oboleli krajnici (ovi uzročnici zadaha nestaje čim se povuče obolenje). Isto tako, stomačna obolenja, obolenje jetre i žučne kese mogu da budu uzročnici neprijatnog zadaha, kao i oboljenja bronhija, pluća, i mnoge druge bolesti. Neki od načina da se rešite zadaha je korišćenje specijalnih tečnosti (vodica) koje možete naći u svim apotekama, korišćenje pastila, žvakanje lista nane, ispiranje usta čajem od žalfije, grickanje zrnaca zdrobljenih karanfilčića, itd.

Najpoznatije i najčešće bolesti zuba su gingivitis i parondotoza. Gikgivitis kao rani oblik obolenja desni, nastaje kao plak. To je bezbojna naslaga bakterija koji se formira oko desni i na zubima. Iritirajući desni na taj način može dovesti do otoka i raznih infekcija koje mogu da prouzrokuju čak nastanak dentalnih džepova (koji na taj način nakupljaju još više plaka). Parondotoza može dovesti do gubitka zuba, međutim, pored toga može izazvati još veće zdravstvene probleme kao što su dijabetes, srčana oboljenja, bolesti pluća. Pošto bakterije koje napadaju desni dospevaju i do krvotoka, na taj način može dovesti do infekcije srca, koje sa druge strane, pokušavajući da se izbori sa tim problemima stvara ugruške koji mogu dovesti do moždanog ili srčanog udara. Parondotoza je povezana sa sedmostrukom šansom za nastanak osteoporoze i duplo većim rizikom nastanka bronhitisa. Stoga, potpunu pažnju posvetite higijeni zuba, jer time vaš organizan ima višestruku korist.

Nemojte samo nekontrolisano trljati zube dok ih perete i da koristite bilo kakvu četkicu. Četkica ne sme biti suviše oštra, jer njome treba masirati i desne. Masaža se vrši istovremno kada i pranje zuba, i to istim potezima. Na ovakav način, masirajte desni svakodnevno jer ćete i na taj način sačuvati zube. Naime, poznato je da čvrstina zuba zavisi od stanja desni zbog cirkulacije krvi koja potencira čvrstinu. Isto tako, da biste doprli do svih uglova usta i zuba, potrebno je koristiti četkice sa malom glavom. Nemojte zaboraviti četkati i unutrašnje delove zuba, kao i jezik, jer čist jezik eliminiše zadah kao i nataložene bakterije – stoga, perite zube posle svakog obroka.

Budite pažljivi sa svojim zubima. Nemojte zubima kidati konac, lomiti orase ili slično, jer time ćete prouzrokovati dodatna oštećenja. Takođe, nemojte jesti vrelu hranu i odmah potom konzumirati ledeno piće ili jelo, jer zubna gleđ ne podnosi nagle oscilacije temperature.

Ipak, u slučaju da ste izgubili nekoliko zuba to možete nadomestiti dentalnim implantima. Iako najskuplja i najsavremenija, ova tehnologija popunjava zubne šupljine. Dentalni implanti se ugrađuju u slučaju da je ostalo doboljno kosti da ih podržava, pošto se ugrađuju u kost vilice i zamena su za tradicionalne zubne mostove, proteze. Dakle, u slučaju da imate sebi da priuštite dentalne implate, na ovakav način će vam izgled zuba delovati najprirodnije.

U slučaju da želite da izbeljujete zube morate dodatno biti oprezni, jer hemijska sredstva koji izbeljuju zube oštećuju zubnu gleđ. Kao kućni izbeljivač zuba možete koristiti rastvore koje ćete sami napraviti. Jednom nedeljno prokuvanom mlakom vodom sa dodatkom rastvora hidrogena (jedna kašičica na čašu vode) ili ako želite da se rešite žutih zuba od cigareta onda dva puta nedeljno stavite na četkicu sodu bikarbonu sa nekoliko kapi limunovog soka. Pored ovog, uvek se možete obratiti vašem stomatologu jer u skoro svim ordinacijama i pod lekarskom kontrom radi se hemijsko beljenje zuba.

Sa zubima treba biti pažljiv, konsultovati stomatologa i ići na redovne kontrole. Pomoć stomatologa potražite čim osetite najmanji bol, iako je preporučljivo, ako ne na šest meseci, onda bar jednom godišnje da uradite redovni pregled/preventivnu kontrolu zuba.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version