KoDren

Switch to desktop

Aloe vera (Aloja) - blagodeti i primena

aloe vera

Aloe vera je biljka koja se upotrebljava u kozmetici još od davnina. Kao dokaz se, pre svega, može naći u egipatskim i antičkim spisima.

Vremenom nauka je napredovala i otkrila njene druge svrhe, stoga aloe vera danas ima široku primenu. Sadrži oko 200 bioaktivnih i 75 hranljivih sastojaka, polisaharide i enzime, uravnoteženu količinu vitamin C i E, kao i još desetak vitamina, dvadesetak minerala, dvadesetak esencijalnih aminokiselina koji ljudski organizam ne sintetiše. Aloe vera je u Rusiji poznata kao "eliksir mladosti" dok su je stari Egipćani nazivali "biljkom besmrtnosti", a inače je danas ljudi često nazivaju i "kraljicom lekovitih biljaka", jer još uvek se izučava na koje načine ona utiče po ljudski organizam, s obzirom da se postižu rana izlečenja čak I najkompleksijih bolesti (kao što su tumori, AIDS, itd.).

Ova biljka je polupustinjski kaktus, koji pripada porodici ljiljana. Poznat je kao biljka koja umirujuće deluje na kožu, pomaže kod zaceljivanja rana, opekotina, osipa, a smatraju je najefikasnijom kada se unosi u organizam. Pored toga što održava i ojačava imuno sistem, preduprediće i pojavu hroničnih bolesti. Aloe vera čisti organizam , ublažava razne upalne procese u organizmu i alergije, pomaže i reguliše lučenje želučane kiseline, a odličan je regulator bolesti desni. Njenu učinkovitost najviše porede sa probiotikom, što dodatno potvrđuje njen ogromni značaj po ljudsko zdravlje. Tačan način delovanja soka od aloje i broj blagodati koje pruža još nije u celosti utvrđen (mada se smatra vrlo unčikovitim kod dijabetičara). Ipak, sa naučne strane se pretpostavlja da deluju udruženo i međusobno se pojačavaju zdravi i učinkoviti aspekti. Sve češće se primunjuje kao dodatak u ishrani (npr. kao aroma alkoholnih i bezalkoholnih pića, u prizvodnji bombona). I pored toga, sok aloe vere se pored aromatozacije, dodaje i u namirnice zbog fiziološkog delovanja. Stoga, i gel aloe je postao redovan sastojak kod takozvanih “prirodnih dodataka ishrani”.

Dakle, biljka aloe vera je tako postala dodatak koji se može naći u velikom broju kozmetičkih proizvoda; kao i dadatak hrani, a sok i gel od aloe koristi se za spoljašnju i unutrašnju upotrebu (oporavlja od raznih oštećenja).

Sa dermatološkog, a i najpoznatijeg aspekta aloe vera štiti kožu, zateže kožu, potpomaže njenu otpotnot i elestičnost, utiče na prokrvljenost tj. cirklaciju, da je koži potrebnu vlagu, poboljšava iskorišćavanje hranljivih materija u organizmu, odličan je detoksikator ćelija, pomaže ko rozacee, smiruje crvenilo, nadraženost, kao i povoljno utiče na akne, isto tako, umiriće i smanjiti opekotine koje su vam nastale od sunca, pomaže i pri nezi kose jer sprečava njeno pucanje i cvetanje krajeva, jača kosu, kao i to da je dodatno neguje i daje joj lepši izgled.

Od aloje, takođe, možete napraviti odličan piling za telo: potrebne su vam dve kašike gela od aloje, manja kašika soka od limuna i dve kašike braon šećera. Kada napravite ovu smesu, utrljajte je temeljno po telu, a potom isperite sve mlakom vodom.

Za kosu koristite preparate na bazi aloe vere, njen sok ili gel dodajte u prepatare. Tako pripremljem preparat utrljavajte u kosu, pa potom isperite. Kosa će vam zbog takve nege biti svilena, brže rasti i izgledati negovanije.

Evo i recept za jedan odličan napitak od aloe vere. Potrebno vam je: 300 gr listova aloe vere, jedan litar crnog vina, pola kilograma pečenog samlevenog korena vodopije, 1 kg pčelinjeg meda sa saćem I pola litre etil alkohola (tj. 96% etanol). kad napravite smesu od ovih sastojaka ostaviti da odstoji 48 sati, na hladnom i tamnom mestu. Zatim procedite i staviti u posudu od tamnog stakla. Ovaj napitak nadalje, takođe čuvati na hladnom I tamnom mestu. preporučuje se da se uzima svako jutro po 1 kašika, pola sata pre doručka, kao i pre spavanja po 1 kašiku. ne postoji vremenski interval koji se preporučuje za konzumaciju ovoga napitka, jer se smatra da ga je dobro primenjivati sve dok vidite da vam koristi.

Za pravljenje napitka (soka) nam je potreban mesnati list aloe vere. Ako je list širi, odrežite ga 10 centimetara, a potom nožem ogulite kožu biljke. Kožu ćete najlakše oguliti ako prvo nožem isečete delove na kojem je list u obliku testere. Nakon toga ćete što više uz kožu lista zarezati i odvojiti na takav način sloj gela. Izaberite prirodni sok po vašem izboru (npr. ceđenu narandžu, ili pola limuna), koje ćete zajedno izblendati u blenderu ili mikseru, kako biste sjedinili sastojke. Vodite računa da je sok prirodan, bez dodataka šećera ili nekih drugih zaslađivača, jer će vam takav napitak u potpunosti biti zdrav.Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version