KoDren

Switch to desktop

Kako izlečiti žuti nokat

pedikir

Žuti nokat jeste znak infekcije, ali šta ako ostane žut i nakon lečenja...Pored preterane upotrebe lakova za nokte, ovaj problem je simptom izazvan nizom drugih poremećaja i infekcija, od kojih neke mogu biti i prilično teške i ozbiljne.

Pored uobičajene gljivične infekcije nokta koja napada mlađu populaciju, najčešće zbog neudobne obuće i sintetičkih čarapa, uzroci mogu biti dijabetes, loši zdravstveno-higijenski uslovi, među kojima i pušenje pa i hronično oštećenje jetre. Šta god da je razlog, čak i nakon izlečenja ostaje ta ružna uspomena koju je veoma teško ukloniti.

Najčešće se, međutim, o žutom noktu govori kao posledici obične gljivične infekcije stopala, što on zaista i jeste. Ukoliko ste imali takvu infekciju, ili vam se pojavio žuti nokat, mada je teško ne primetiti i ostale prateće simptome, poput svraba, pucanja kože i ljuštenja, neprijatnog mirisa, onda je najbolje posetiti lekara i primeniti odgovarajuću terapiju. Ne brinite, lečenje je veoma jednostavno i sastoji se od mazanja odgovarajuće kreme uz usvanjanje pravila pranja i sušenja stopala i prstiju nakon svakog pranja. Ljudi često ostave stopala vlažna, što je pravo leglo gljivica pa je početak lečenja učenje kako pravilno osušiti stopala, a naročito deo između prstiju. Lekari preporučuju i fen.

Nakon što ste se izlečili i otarasili ove užasne infekcije, naučite kako da brinete o svojim stopalima i sprečite pojavu novih infekcija, jer će se ona stalno vraćati na isto mesto. Izbegavajte sintetičke čarape, neudobnu obuću izrađenu od loših i veštačkih materijala, poput plastike i redovno održavajte higijenu stopala. Obratite pažnju i na to kakva vam je cirkulacija u stopalima, jer ona može stalno pogoršavati prvobitnu zarazu. Ovaj simptom čest je pratilac dijabetesa, čak i ukoliko niste svesni da ga imate.

Konačno, ostao je taj ružni žuti nokat koji se mora nekako „izbeliti“. Postoji niz preparata na tržištu koji u tome pomažu, a uz malo istraživanja i predznanja ovo možete uraditi i sami sa potpuno prirodnim sastojcima.

Najpre skratite i sredite nokte

Pored toga što je promenio boju, ovaj nokat je i puknut i izlistan, izrastao u raznim pravcima i neravan. To dodaje ružnu notu ovom noktu, a može izazvati i teže posledice kao što je oštećenje noktiju i zanoktica. Dakle, prvo je neophodno da posečete nokat i dobro ga poravnajte. Birajte jaku grickalicu i turpiju, jer je nokat, usled prethodne infekcije zadebljao.

Prirodni recepti sadrže neku vrstu kiseline

Takvi recepti podrazumevaju upotrebu neke prirodne kiseline, jer ona, pored što izbeljuje, deluje i kao hemijski neutralizator bazne kiseline koja dovodi do gljivica. Uzmite limun, iscedite sok i u njega potopite stopala na 15 minuta. Nakon toga, snažnom turpijom skinite žutu boju.

Slično dejstvo ima i jabukovo sirće, za koje lekari tvrde da, pored toga što izbeljuje nokte, ima zadivljujuće dejstvo na sprečavanje novih infekcija gljivicama, pa nije loše da tretman utapanja noktiju u sirće ponavljate i preventivno, radi sprečavanja novih infekcija.

Hidrogen

Poznat kao prirodni izbeljivač, hidrogen pomaže i u problemima sa noktima. Za ovu namenu potreban je 3% hidrogen u kojem ćete držati potopljene prste oko 15 minuta. Nakon toga opet možete isturpijati nokte kako biste izbrisali žutilo.

A zašto ne i preparati za izbeljivanje drugih stvari?

Recimo, paste za izbeljivanje zuba, na primer. One rade na istom principu kao i sredstva za izbeljivanje noktiju, pa je upotrebite i u ove svrhe. Neki smatraju da može pomoći i Listerin za ispiranje usta, ali i tablete za pranje veštačkih vilica. Problem je što su ovi preparati zapravo skupi, pa je njihova upotreba izjednačena sa kupovinom preparata za ciljano izbeljivanje žutila na noktima.

Upotrebite ulje čajnog drveta

Ulje čajnog drveta je fantastičan prirodni preparat za izbeljivanje noktiju, ali i sprečavanje infekcija i novih oštećenja kože. Jednostavno nanesite ulje na nokat i zanoktice i nežno masirajte. Nakon nekoliko minuta isperite mlakom vodom. Potrebno je možda i više nedelja da se ovaj problem reši, ali opet je preparat 100% prirodan, bez ikakvih dokazanih problema sa zdravljem i prijatan za stopalo. Spremite se za jak miris kada otvorite bocu i po potrebi blago zagrejte ulje kako bi vam masaža bila prijatnija.

Kad smo već kod masaže, ovo ulje se može koristiti i za masažu drugih delova tela, pa je dobro ostaviti ga u kupatilu i nakon što ste izlečili žuti nokat. Izuzetno je prijatan za opuštanje i smirivanje mišića.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version