KoDren

Switch to desktop

U modi su guste obrve, a šta ako ih nemate?

obrve

Moda je čudna stvar. Ono što je u jednom trenutku bilo popularno u drugom je potpuno demode, a dešava se i obrnuto – da se možemo zakleti da se nešto nikada više neće vratiti u modu, pa se i to desi.

Verovatno je sva ova smešna pojava obrva na licima naših žena i devojaka pravi primer za to. Dok su pre samo desetak godina bile moderne skoro pa sasvim počupane obrve, ovih dana vratile su se u modu guste i neuredne obrve koje su poslednji put bile popularne za vreme hipi revolucije. Novim generacijama devojaka je lako, one več imaju materijala da oblikuju šta žele iznad svojih očiju, ali šta raditi sa starijom generacijom koja je tako zdušno ispratila modu „ćelavih“ obrva i sada nemaju šta da ostave nepočupano?

Dosetili su se, naravno, proizvođači kozmetike i sada se mogu naći dodaci, četkice, posebni vosak i senke baš za ovaj deo lica. Kao i sa svakim novim proizvodom, nije teško naučiti kako se koristi i na licu napraviti pravi ukras i moderni dodatak. Ali šta ako žena nema vremena ni da nauči, a bogami ni da docrtava svoje obrve svakoga dana pred posao?

Rešenje se pojavilo u dugotrajnom iscrtavanju obrva, naročitim bojama i duboko u kožu, što omogućava trajnost. Kod nas se može naći pod nazivom japansko iscrtavanje obrva, mada se na Zapadu jednostavno zove polutrajno iscrtavanje obrva.

Stvar je u posebnoj vrsti tetovaže koja se izvodi zasecanjem kože u male zareze (a ne iglom) u koje se ubrizgava boja, tako da se dobijaju crtice kao imitacije dlačica prirodne obrve. Ukoliko osoba radi iscrtavanje profesionalno i kvalitetno, izdaleka se uočavaju skoro pa prirodne obrve, mada je opšti utisak i žena i onih koji ih posmatraju da se jasno vidi da su obrve iscrtane. No, to i nije tako važno, jer sada žene mogu imati prave i nove obrve, uz malo neprijatnosti i na period od skoro tri godine.

Budući da se radi o nekoj vrsti tetovaže, obrve zaista traju dugo, ali je nanošenje pomalo neprijatno i možda i bolno. Radi se u dubini tkiva, ubrizgavanjem u kožu, zbog čega se koristi anestetička krema ili još češće, lokalna anestezija. Nakon tretmana obrve su crvene i upaljene, a koža je otečena, ali to je samo privremeno, oko jedan dan.

Nakon nekih nedelju-dve moguće je da poneka prirodna dlaka otpadne ili da se uoči nedostatak i tada se radi korekcija, odnosno, docrtavanje nedostajućeg dela. Nekada i nije potrebno docrtavanje. Pre tretmana nije neophodno počupati obrve, šta više, potrebno je ostaviti prirodne ukoliko klijent želi da samo popuni nedostatke.

Brojna su pitanja i dileme oko ove tehnike. Dok se u Americi Udruženje za hranu i lekove (FDA) ograđuje od ovog kozmetičkog tretmana, tvrdeći da bez jasne naznake koja vrsta boje se koristi i kojom metodom i ne može se postaviti pravi zaključak o bezbednosti tretmana, kod nas izgleda da nikoga i ne zanima koliko je ova metoda bezbedna. Stoga ćemo samo reći ono što se na Zapadu i primenjuje kao osnovno načelo kod kozmetičkih tretmana.

Vrsta boje

U Americi sve više salona upotrebljava isključivo prirodne boje za iscrtavanje obrva i to se jasno naznači u salonima. Cilj je sprečiti alergiju, a jasno je da se sumnjivim bojama i preparatima to teško postiže. Ukoliko imate alergiju na neku supstancu, pre ove metode ispitajte kakav je sastav boje koju koriste u salonu. Dubinsko unošenje boje u kožu može biti opasno za one koji reaguju na hemijske supstance.

Higijena

Kao i u svakom tatu salonu, igle i nožići koji se koriste za zasecanje kože moraju biti ne samo sterilni, već otvoreni pred klijentom iz novog pakovanja. Budite potpuno isključivi kada je ovo u pitanju, jer vam bukvalno može spasiti glavu. Ne želite da znate kakvi sve saloni postoje i šta podrazumevaju pod pojmom sterilizacija, pa budite pametni kada birate mesto za iscrtavanje obrva.

Kvalitet

Iako je ova stavka pre okrenuta estetskom nego zdravstvenom aspektu, nije naodmet napomenuti da je važno kakve obrve izlaze is nekog određenog salona. Danas ima mnogo novih majstora, neki su priučeni, neki su naučili pre nekoliko nedelja, a neki su profesionalci. Zato, dobro se raspitajte i nađite prethodne klijente kako biste se uverili u kvalitet. Ovo je ipak vrsta tetovaže i greška će ostati i tri godine na vašem licu.

Zašto ne probate da zgusnete svoje prirodne obrve?

Znam, zvuči kao naučna fantastika, ali moguće je povratiti staru gustinu obrva. Iako na tržištu postoje brojni (i veoma skupi) preparati za to, možete probati i sa prirodnim receptima. Skoro u svakom od njih se navodi ricinusovo ulje kao prvo, jer je ono zapravo zaslužno za jačanje folikula dlake i gustinu obrva i trepavica.

Najbolji recept za jačanje obrva i trepavica je ricinusovo ulje (oko 100ml) pomešano sa korom jednog limuna (oljuštenog ljuštilicom za krompir i osušeno 2-3 sata). Ovu smesu ostavite 3-5 dana da se sjedini, a onda izvadite limunovu koru.

Ovu smesu nanositi štapićem za uši (nikako ne umačite prst u nju zbog bakterija i kvarenja) svake večeri na obrve i trepavice u veoma tankom sloju. Deblji sloj može izazvati naduvenost kapaka. Prvi rezultati biće vidljivi za oko tri nedelje, a onda možete nastaviti do željene gustine. Probajte, nemate šta da izgubite! Ukoliko i za mesec dana niste zadovoljni, častite sebe istetoviranim obrvama. Uz sve mere bezbednosti, naravno.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version