KoDren

Switch to desktop

Svakodnevna nega i vežbe vrata i podvaljka kod žena

nega vrata

Često mnoge žene zapostavljaju negu vrata, pa su iznenađene kada vide da im se vrat brže smežurava nego lice. Najčešći uzrok je slabije hranjen krvotok i slabija zategnutost.

Stoga, nezi vrata treba pokloniti punu pažnju, posebno pre početka starenja kože, jer mu je teško vratiti svežinu kada krene nabiranje i sušenje kože.

Nega vrata je veoma jednostavna, ali morate biti redovni i uporni. Savetuje se da svakodnevno perete vrat blagim sapunom i hladnijom vodom. Dakle, postupajte sa vratom isto kao i sa licem. Namažite ga istom kremom, od vrha brade pa prema grudima. Na taj način ga, zapravo, masirate. Uveče kada skidate šminku i radite uobičajenu večernju rutinu lica, ne zaboravite i vrat. Očistite ga mlekom za skidanje šminke, sperite hladnijom vodom, a potom izmasirajte mekim peškirom i ne zaboravite namazati kremom. Preporučuje se bar jednom nedeljno da vrat izmasirate sokom od nekog citrusa (najbolje limun ili pomorandža), jer su ovi sokovi bogati vitaminima i odlično utiču na skupljanje pora, kao i na čvrstinu tkiva. Kao što estetski problem može da pravi koža vrata, tako isto neugodno može izgledati i podbradak. Ovo nije svojstveno samo kod gojaznijih ili starijih žena. Kod podvaljaka je, zapravo, najbitnije držanje vrata i glave kako u toku dana, tako i tokom noći (dok spavamo). Bez toga mišići će brzo postati mlitavi, a kad podvaljak počne da se stvara, onda je mnogo teže ukloniti i vratiti ga u prvobitno stanje.

Kod oba slučaja (i vrata i podvaljka) kao preventiva, a i kao usporavanje već nastalih problema, pomoći će vam posebne vežbe i masaže osmišljene za ove deleve tela. Kao što je nega veoma važna, tako i sa vežbama morate biti uporni.

Najpre, što se tiče vratnih vežbe, kad god vam se ukaže prilika u toku dana vi istežite vrat po vertikali na gore. Dakle, kao da nam neko vuče teme na gore. Vežbe možete raditi i van kuće. Dignite glavu ne naginjući se, već da vam brada bude pravo. Tako, na primer, dok šetate, pogledajte u oblake, avion koji leti ili krošnju drveta. Ovom vežbom ćete zatezati vratne mišiće, a prolaznicima nećete delovati čudno, jer neće ni primetiti da zapravo radite vežbe – dok sa druge strane nećete preskočiti svoju svakodnevnu turu vežbi za vrat. Preporuka je da se vise puta podigne brada ka gore, a potom više puta okrenite bradu ka ramenu jednom, pa potom drugom. Dakle, ovo su pokreti glave kao kada gledate preko ramena – okrenite glavu, ali ne i celo telo. Ove vežbe će sprečiti stvaranje bora, a naročite pojave onih crta koja kod mnogih žena prekida čistu liniju vrata. Čak se preporučuje da se spava bez jastuka ili koristite manji valjkasti jastuk, ili anatomnski jastuk, kako biste ga stavili ispod potiljka i tako više istegnuli vrat. Bez jastuka ili sa anatomskim jastukom ćete izbeći bore na vratu, dupli podvaljak, „jastučiće“ koji se pojavljuju čak i kod vitkih i mladih žena.

Ciklus vežbi tzv. „vrteška“ je najbolja i najcelokupna za svakodnevno održavanje vrata. Sedite na stolicu, ispravite se i polako spuštajte glavu najpre unapred, potom na jedno rame, zatim unatrag, pa na drugo rame, da biste ponovo vratili glavu u prvobitni položaj. Ovu izvanrednu vežbu za vrat radite najbolje pred spavanje, jer će vam poboljšati cirkulaciju i opustiti glavu. Ponavljajte „vrtešku“ deset puta na jednu i deset puta na drugu stranu. Pritom, obavezno trepćite ili žmurite, kako biste izbegli vrtoglavicu.

Što se tiče podvaljka, preventivno uvek obraćajte pažnju kako vam stoji brada. Neka vam položaj glave uvek bude prav, gledajte ispred, a dok spavate neka vam glava bude što više zabačena. Tako na primer, dok čitate knjigu držite je u visini glave (nikako na stolu ili kolenu).

Probajte i ovu vežbu. Zabacite glavu što više unazad, a donju vilicu (usnu) izbacite preko gornje. U tom naporu osetićete zamor, što je znak da su vam mišići vilice i vrata bili u pokretu. Svakodnevno ponavljajući ovu vežbu primetićete da se zamor smanjuje, što zasigurno dokazuje da su mišići ojačali, a samim tim da je ova vežba bila korisna i uspešno rađena.

Još jedna vežba vam može biti od koristi, a to je da opustite donju vilicu, izbacite je unapred i pesnicom kao da „peglate“ vrat (od vrha brade do kraja vrata). Ne menjajući položaj, nastavite da tapkate podvaljak naizmenično obema rukama i to što brže. Zatim, gurajte pesnicom bradu unatrag i oduprite je glavom, povećavajući istovremeno pritisak pesnice i otpor glave. Obe vežbe završite masažom.

Masaža: Posle uobičajene rutine čišćenja, vrat masirajte odozgo naniže i od vrha brade do grudi, a potom od brha brade ka ušima. I jedno i drugo uradite dvadesetak puta obema rukama. Posle masaže istapkajte vrat i bradu, što će vam pojačati cirkulaciju, razdrmati mišiće i tako pospešiti elastičnost kože.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version