KoDren

Switch to desktop

Smilje za mladost i lepotu

smilje

Smilje je višegodišnja zeljasta biljka koja raste do visine od oko 30 centimetara, ima uske listove i žute cvetove. Može se naći u predelima od istočne Francuske sve do Danske, kao i na planinama Uzbekistana, na Mediteranu, ali je i široko rasprostranjena na dalmatinskoj obali u Hrvatskoj. Ona raste i u Srbiji, najviše u Vojvodini, tačnije u Deliblatskoj peščari.

Ova čudotvorna biljka se upotrebljava za lečenje astme, migrene, kožnih oboljenja, problema sa jetrom, ali ono po čemu je najpoznatija jeste njeno delovanje protiv starenja kože.

Ova biljka ima antiinflamatorna, antiseptička, antimikrobska, kao i antibakterijska svojstva.

Dobrobiti smilja

Smilje se smatra medicinskom biljkom sa brojnim obećavajućim farmakološkim aktivnostima jer funkcioniše kao prirodni antibiotik, a ima i antigljivična i antimikrobska svojstva. Postoji preko 600 različitih podvrsta ove biljke, a još jedno od njenih čestih imena u svetskim jezicima jeste i „immortelle“, odnosno „besmrtna“.

U tradicionalnoj mediteranskoj medicinskoj praksi, ulje smilja se koristi vekovima, a njegovo cveće i lišće su najkorišćeniji delovi biljke. Pripremaju se na različite načine i leče stanja koja uključuju: alergije, akne, prehladu, kašljanje, zapaljenje kože, rane, zatvor, oboljenja jetre, zapaljenje mišića i zglobova, infekcije, candidu, insomniju, bolove u stomaku i nadimanje.

Upotreba esencijalnog ulja smilja

1. Antibiotik za kožu sa antigljivičnim svojstvima

Istraživanje urađeno na Istraživačkom centru za zdravlje na Univerzitetu Bejra u Portugalu pokazalo je da je smilje efikasno protiv razvoja bakterija i gljivica koji mogu da izazovu brojne kožne iritacije, uključujući osipe, infekcije i odloženo zarastanje rana.

Esencijalno ulje smilja možete koristiti u kombinaciji sa kokosovim ili uljem jojobe, kako biste umirili ili izlečili kožu. Utrljajte ovu mešavinu na lice kako biste sprečili koprivnjaču, crvenilo, fleke, osip i iritacije od brijanje. Ukoliko imate osip ili ste se opekli na otrovni bršljan, možete smanjiti svrab i umiriti kožu ukoliko pomešate esencijalno ulje smilja sa uljem lavande.

2. Ublažavanje opekotina i zaštita od raka kože

Smilje može hidrirati izgorelu kožu i ublažiti bol koji prati opekotine. Takođe, može povećati znake starenja na koži i blokirati štetu stvorenu UV zračenjem, koja doprinosi stvaranju raka kože. Možete pomešati malu količinu ulja sa malo kokosovog ulja i naneti direktno na pogođenu regiju kako biste olakšali bol i podržali zdrav oporavak kože.

3. Lečenje akni

Prema medicinskim istraživanjima, smilje ima jaka antibiotička i antimikrobska svojstva što je sjajan prirodan lek za akne, jer ne isušuje kožu niti izaziva crvenilo i ostale neželjene propratne efekte, koje izazivaju grubi hemijski tretmani i lekovi.

U nastavku vam predstavljamo nekoliko recepata koji uključuju ulje smilja za brojne svrhe:

Čaj od smilja

Jednu kafenu kašičicu smilja prelijte sa dva decilitra ključale vode. Ostavite da odstoji 15 minuta, a ovaj lekoviti čaj možete piti do tri puta dnevno maksimalno.

Ulje protiv bora

15 mililitara biljnog ulja divlje ruže pomešajte sa 15 mililitara biljnog ulja argana i dve do četiri kapi etarskog ulja smilja. Sve sastojke pomešajte u flašici od 30 mililitara. Ovu smešu nanosite uveče na lice u tankom sloju kako biste negovali i nahranili kožu.

Melem protiv strija i ožiljaka

80 mililitara hladno ceđenog nerafinisanog bademovog ulja pomešajte sa 20 mililitara macerata smilja, 15 kapi eteričnog ulja smilja, 15 kapi eteričnog ulja lavande i 10 grama pčelinjeg voska. Ovi sastojci podmlađuju i regenerišu kožu, te se preporučuju svima onima koji imaju strije, a povoljno deluje i na ublažavanje ožiljaka. Koža postaje mekša i elastičnija nakon upotrebe ovog melema.

Melem protiv hematoma i modrica

U bočici od 30 mililitara sipajte 10 do 15 kapi ulja smilja koju ćete dodatno napuniti hladno ceđenim uljem tamanue (tropska biljka sa lekovitim svojstvima koja potiče iz jugoistočne Azije i Polinezije). Ovom smešom mažite modrice i hematome dva do tri puta dnevno. Pored ove uporebe, ovaj melem je odličan i za uklanjanje postoperativnih ožiljaka.

 

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version