KoDren

Switch to desktop

Šta raditi za brži rast kose?

brži rast kose

Kosa je jedna od onih obeležja kose koje čine ljude ne samo lepšim, već mlađim, zdravijim i vitalnijim. Osobe sa tankom kosom obično se osećaju kao da nemaju dobar deo sebe ili da su uskraćeni za pravu lepotu u prirodnom obliku.

Možda zato što je tako vidljiva, a možda i zbog neke kulture i nasleđa, kosa je oduvek bila znak nečije moći. I stari mitovi i narodna poezija kosu veliča kao simbol snage i muškosti ali i mističnom vezom sa podzemnim svetom, koji doslovce nosi u sebi jačinu podsvesnog i onozemaljskog.

Da bi ste znali kako da ubrzate njen rast, morate znati kako ona zapravo raste. Svi se rađamo sa određenim brojem folikula ispod kože glave i taj broj se ne menja tokom života. Drugim rečima, onoliko koliko ste predviđeni da imate kose, toliko ćete celi život i imati. Otud neki ljudi imaju retku kosu, a neki gustu i jaku. Podsticani i hranjeni krvotokom iz krvnih sudova glave, folikuli stvaraju dlaku i snažno je guraju kroz kožu. Onog trenutka kada dlaka probije kožu, ona umire. Dlaka je mrtva ćelija, što je i logično jer ne osećamo bol kada se šišamo.

Svaka dlaka na telu ponaša se isto, s tim da dlake na telu rastu brže i ranije uginu, zbog čega su i kraće. Još jedna zanimljivost je da dlake kod muškaraca rastu brže i gušće nego kod žena. Znamo šta ćete sada pitati. Otkud onda toliko ćelavih muškaraca? Rekosmo već da se svako rađa sa nekim određenim brojem folikula, ali oni vremenom umiru. I to se dešava mnogo brže kod muškaraca. Oni, dakle, imaju više folikula, njihova kosa raste brže i gušće, ali se valjda pod tim rastom istroši i ranije nestane.

Svako gubi između 50 i 100 dlaka dnevno, ali su u isto vreme, raste isti broj novih i čovek praktično i ne primećuje razliku. Svaki folikul u jednom trenutku napravi pauzu i to nekad u trajanju od nekoliko godina, ali opet, u normalnim okolnostima, mi to i ne primetimo. U proseku kosa raste oko 15 cm godišnje, ali i to ne primetimo jer se šišamo. Konačno, gustina kose se može smanjiti i pod nekim okolnostima  kao što su bolesti, lekovi, trudnoća i dojenje, stres.

Ukoliko želite da ubrzate rast kose, zapamtite da ona ne može porasti preko noći (ma šta baneri na FB i druge reklame govorili) i da njena dužina ne utiče ni na vaš izgled ni lepotu. Zato, ukoliko ste se prevarili i skratili kosu, pa bi da je sada vratite, pratite sledeće savete koji vam mogu pomoći da čekanje na novu dužinu ne traje baš toliko dugo.

Redovno se šišajte

Iako zvuči potpuno nelogično, najbrže će kosa rasti kada je redovno šišate. Znate već da se krajevi krzaju i cvetaju, što usporava njen rast. Redovno šišanje osvežava krajeve, a time ulepšava i kosu i daje joj sjaj. Zamolite frizera da skrati kosu samo onoliko koliko mora.

Birajte kvalitetan biljni šampon i obavezno balzam

Tržište je prepuno raznih preparata i šampona, ali birajte onaj koji ne otežava kosu i ne čini je masnom i beživotnom. I uvek nanosite i balzam nakon pranja. On sprečava lomljene kose i pojačava rast. Šta više, stručnjaci kažu da je nekada i bolje preskočiti šampon nego balzam, jer on šampon uništava kosu. Ukoliko perete kosu svaki dan, barem nemojte svaki put šamponom.

Koristite ulja

Naročito kokosovo ili bademovo, jer su bogata vitaminom E. Oni će pojačavati rast kose i negovati je u isto vreme. Ipak, kokosovo ulje nanosite pre pranja kose, ostavite pola sata, pa dobro isperite kosu. Ili, nanesite na kosu, uvijte u celofan i peškir i tako prenoćite. Kosu isperite ujutru.

Masirajte kožu glave

S obzirom da na rast folikula utiče najviše prokrvljenost kože, najbolji način da se stimuliše rast kose je masirati kožu glave i ubrzavati krvotok. Još ako to radite uz pomoć nekog od ulja, zadatak je ispunjen.

Pojačajte ishranu vitaminima i mineralima

Naročito vitaminima E, B, C i A i gvožđem, magnezijumom i zinkom. Jedite semenke, avokado, citruse, jaja, jogurt, spanać i losos. Sva ulja zamenite maslinovim i pojačajte unos namirnica bogatim omega 3 kiselinama.

Povremeno okrenite glavu naopako

Radi se o sličnom uticaju na krvotok kao što čini i masaža, samo o grubom i veoma delotvornom načinu da se ubrza krvotok. Radite to kad god možete i koliko god dugo možete, najbolje 4-5 minuta dnevno.

Maska od jaja je zapravo najbolja za rast

– a pravi se veoma lako. Umutite jaje sa nekim uljem i nanesite na kosu. Ostavite da stoji oko jedan sat pa dobro isperite kosu uz upotrebu balzama nakon toga. Možete dodati i malo mleka i sok od pola limuna u to, kako bi kosa dobila i sjaj i jačinu.

Izbegavajte česte intervencije na kosi

I naravno, koliko je god moguće, izbegavajte intervencije na kosi – farbanje, šatiranje, blajhanje kose i naročito nadogradnju kose u tom periodu. Vezujte samo blago trakama i što je kraće moguće. Šnalice, gumice i guste češljeve bacite. I ako je iako moguće, smanjite feniranje i peglanje kose na najmanju moguću meru.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version