KoDren

Switch to desktop

Pobeđujte bore - ali na prirodan način

protiv bora

Pojava bora na licu je prirodna pojava i posledica starenja. Iako postoje razlike u brzini nastanka i širenja bora, skoro pa da po njihovom izgledu možemo zaključiti koliko neko ima godina.

I kada osoba želi da skine bore sa svoga lica, mora se suočiti sa bolnom činjenicom da se dubina bora samo ublažava, a da njihov izgled praktično ostaje isti ma šta uradili.

Mnogo je razloga koji dovode do stvaranja bora. One su očigledna posledica pucanja kože usled nedostatka kolagena u koži i njene suvože. Teško je sprečiti taj prirodni tok, a još teže predvideti u kakvom obliku će se on javljati. Šta god radili u životu i kakvih god principa i pravila se pridržavali, budimo realni – bore su najpre stvar genetike. Od naše predispozicije zavisi kada će se one javiti i kako će izgledati.

Ipak, postoje neka pravila kojih se možemo pridržavati kako bi sprečili njihovu pojavu,  a onda kada se pojave i njihovo širenje. Neka od njih su jednostavni trikovi kojih se možemo pridržavati kako bi sprečili nastanak bora, dok su neki saveti zapravo prirodni recepti za obroke ili maske za lice koje imaju dejstvo protiv starenja kože.

Saveti za ceo život

Postoje, dakle saveti kojih bi se trebalo pridržavati pa čak i ne samo kako bi sprečili nastanak bora, već i radi opšteg zdravlja.

Izbegavajte Sunce – zaštitite kožu.

Ima li važnijeg i korisnijeg saveta od ovog? Poslednjih godina aktuelan problem jakog Sunca i delovanja na kožu postaje još važniji kada govorimo o licu. Zaštitite lice velikim šeširom i naočarama za Sunce, čak i kada izlazite u kupovinu do prodavnice. To će vam biti divan hlad.

Nosite naočare za vid

– paradoksalno, ono što ljudi misle da ih čini starijima, zapravo im smanjuje godine sprečavajući nastanak bora. Princip je jednostavan, zbog slabijeg vida često se mrštimo, što pojačava bore.

Skidajte šminku bebi uljem

– i samo nežno utrljavajući ga u kožu. To znači bez onih tupfera koji povlače kožu i kidaju je, dovoljno je nežno utrljati bebi ulje u kožu i višak ulja upiti vlažnim sunđerom.

Spavajte na leđima

– dobro, možda i nije tako lako pridržavati se toga, ali što da ne. Ukoliko možete, uvek se trudite da vam lice bude zategnuto tako što ćete ga okrenuti ka plafonu.

Promenite ishranu

– to je valjda očigledno. Manje prerađevina i pržene hrane u dubokom ulju, više ribe, voća i povrća. Sve ono što ove namirnice sadrže podmazuje vašu kožu iznutra, hraneći je kolagenom i čineći je elastičnijom. Postoje neke namrnice za koje i nismo znali da imaju dejstvo na našu mladost, a koje bi mogle vrlo lako postati deo naše ishrane, kao kakao, zeleni čaj ili namirnice bogate vitaminom C.

Ukoliko volite da pravite kućne maske ili da se oslonite na recepte od prirodnih namirnica, možda bi mogli uzeti u obzir i sledeće savete i mogućnosti.

Banana – kao najslađe voće i mekana i sočna riznica raznih vitamina i minerala, banana postaje jedno od onih voća koje možemo praktično koristiti za sve. To važi i za borbu protiv starenja. Možete je koristiti kao masku, tako što ćete je izgnječiti i naneti na delove sa borama u trajanju od pola sata. Ukoliko imate mogućnosti, pomešajte je sa avokadom i kašičicom meda i takođe držati na koži pola sata. Nakon tretmana nanesite hidratnu kremu.

Badem – skoro pa je teško nabrojati šta sve sadrži jedan badem od korisnih sastojaka. Tu su gvožđe, cink, kalcijum, folna kiselina, oleinska kiselina i naravno, vitamin E, kao najčešći pratilac svih krema i preparata za negu kože. Dovoljno je natopiti badem u sirovo mleko preko noći i ujutru oljuštiti kožu i samleti u pastu. Tom pastom mazati delove prekrivene borama i ostaviti pola sata. Ukoliko vam se ovo čin previše komplikovanim, dovoljno je utrljavati u kožu bademovo ulje pred spavanje.

Đumbir – verovali ili ne, poznat kao sastojak čajeva za mršavljenje, đumbir i te kako može pomoći u rešavanju problema sa kožom. Bilo da ga konuzumirate kao čaj ili mešate ga mlevenog sa medom i to nanosite na lice, pomoći će u regeneraciji kože i čišćenju lica.

Aloe vera – potrebno je imati gel od aloe, pomešan sa vitaminom E, najbolje iz kapsule koje se kupuju u apoteci. Nanesite na lice i ostavite da deluje oko pola sata pa oprati mlakom vodom.

Maslinovo ulje – u ma kom obliku ga našli. Možete ga nanositi na lice pre spavanja umesto kreme i to će biti dovoljno. Potrudite se da svoje bore masirate kako bi uneli ulje što dublje u kožu i tako delovali na dubinske bore. Isto tako, možete ga pomešati sa medom i glicerinom i nanositi na kožu dva puta dnevno kao neku vrstu pilinga. Nakon tretiranja maslinovim uljem, koža je uvek meka i glatka, kao bebina.

I na kraju, kada se isprobate i pronađete recept koji vam odgovara, naučite između ostalog i da prihvatite svoje bore. One su godine i iskustvo koje nosite sa vama kroz život i svako dokaz vaše zrelosti koju se stekli sa godinama.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version