KoDren.COM Budite zdravi ko dren!

Najnovije
A+ A A-

Šta je retinol i kako ga koristiti

retinol

Retinol je poslednjih godina postao pravi magični lek i preparat za kožu lica. Iako smo za njega čuli tek skoro, on nije tako skoro počeo da se upotrebljava. Šta više, izgleda da je bio poznat i više decenija, ali je za dermatologe i kozmetičare tek od skoro postao lek koji popravlja izgled kože. Pre nego što objasnimo kako i zašto, krenimo od njegovog dejstva na organizam.

 

Retinol je zapravo vitamin A. Dokazano je da ima višestruko pozitivno dejstvo na kožu, telo i ćelije organizma. Pre svega, on uzrokuje regeneraciju ćelija, što znači da utiče na rast i razvoj epitelnog tkiva.

Sa druge strane, može se koristiti za stvaranje vidnog pigmenta, odnosno, popravlja vid. Otud i verovanje da šargarepa, koja je bogata ovim vitaminom, utiče na poboljšanje vida. Konačno, vitamin A je veoma moćan antioksidans. Samim tim što obnavlja ćelije, jasno je da se može koristiti za obnavljanje ćelija nakon povreda i oštećenja.

Nedostatak vitamina A dovodi najpre do pojave noćnog slepila, odnosno, nemogućnosti da se razlikuje svetlo od tame i privikava na tamu. Posledice se mogu videti i na koži koja počinje da se peruta i ljušti.

Jedna od veoma bitnih karakteristika ovog vitamina na koju nismo baš navikli kod drugih vitamina je da može biti veoma opasan i ako se unese velika doza. U slučaju da se predozirate vitaminom A možete dovesti do ljuštenja kože, ranama na koži, raznim promenama u unutrašnjim organima i konačno i do smrti. Međutim, ako se pravilno koristi, može doneti brojne koristi.

Iako postoji mnogo pozitivnog kod ovog vitamina, poslednjih godina on kao da je postao najvažniji vitamin u kozmetici. Jedno od svojstava je da deluje na kožu tako da je doslovce podmlađuje. Ovaj efekat postiže se nizom reakcija u koži koja zaista odbacuje sve loše uticaje i postaje sveža, obnovljena i mlađa. Upornim korišćenjem retinol sprečava nova oštećenja kože nastala delovanjem spoljnih faktora, čime doslovce odlaže starenje.

Vitamin A kada dođe u dodir sa kožom stvara kolagen, koji povećava elastičnost kože i stvaranje ćelija. Zbog toga koža manje puca i time nastaje manje bora. Osim toga, usporava starenje zahvaljujući dejstvu na kožu koja je pod uticajem zračenja, pušenja ili zagađenja. Nakon dugotrajnog korišćenja vidno smanjuje bore, fine linije ispod oka ali i fleke na licu.

Utvrđeno je da takođe jača epiderm i vraća vlagu koži, koja postaje elastična i meka. Može se koristiti kako bi smanjio keratozu i ožiljke na koži, ali i kako bi smanjio pore i razne ožiljke. Jednom rečju, pravi eliksir mladosti u jednoj bočici.

Jedna od stvari zbog koje je postao više nego popularan poslednjih decenija je njegov uticaj na akne i bubuljice. On vidno i veoma efikasno uklanja sve vrste akni i promena na koži, uključujući mitesere, ciste, bubuljice i zapušene pore.

Veći i brži efekat postiže se u kombinaciji sa antimikrobnim kremama koje poboljšavaju dejstvo i smanjuju uticaj bakterija na kožu. Efekat koji se postiže korišćenjem retinola na akne toliko je neverovatan da sve više žena počinje da ga koristi čak i u kasnijim godinama.

Ipak, sa upotrebom retinola, odnosno, vitamina A, treba biti više nego obazriv. Budući da je jedan od retkih vitamina koji izaziva ozbiljne posledice na organizam ako se ne koristi pametno, morate biti više nego pažljivi prilikom upotrebe. Ukoliko se pretera sa dozom ili se koristi na koži koja je preosetljiva na retinol može izazvati perutanje i ljušćenje kože, suvu i iritiranu kožu, osetljivu na UV zrake. Pored toga, koža postaje suva a može se javiti i šarenilo, odnosno, hiperpigmentacija. Iz tog razloga retinol se u poslednje vreme nalazi samo kao serum i to najviše do 2%, dok za jače doze morate imati lekarski recept.

Ako želite da koristite retinol u kućnim uslovima, imajte u vidu da ga možete kupiti kao serum za lice u rastvoru od 0,2 – 2% jačine. Teško ga je naći u apotekama i drogerijama, već ga morate kupiti u specijalizovanim radnjama za to, ali ga uglavnom proizvode provereni proizvođači, što uliva poverenje. Isto tako, poslednjih godina dodaje se i kremama za lice, pa možete početi sa upotrebom i na taj način.

Pre prve upotrebe uradite test osetljivosti. Nanesite malu količinu na lice u tankom sloju i sačekajte nekoliko dana da vidite reakciju. Moguće je da se pojave blage iritacije na nekim delovima lica, ali to može biti sasvim prirodna reakcija na ovaj preparat. U početku nanosite retinol svaki drugi ili treći dan, sve dok ne vidite da iritacije više nema. Neke žene ga i dalje koriste na nekoliko dana, ukoliko osete da im tako više prija. Takođe, počnite sa jačinom od 0,2% pa pojačavajte do veće jačine.

Preporučuje se da se nanosi na lice 20-30 minuta nakon čišćenja lica, kako bi lice bilo sasvim suvo. Nanosi se na kožu, pre noćne kreme u veoma tankom sloju. Kada koristite retinol, obavezno preko dana zaštitite lice kremom sa zaštitnim faktorom najmanje SPF 30, jer će Vam koža biti osetljiva na Sunce. Tek nakon dve nedelje osetićete da deluje a pravo dejstvo nakon godinu dana. Ipak, vredi čekati i toliko dugo. Videćete koliko će Vam se koža promeniti, postati blistava i čista, bez akni i bubuljica i potpuno podmlađena.

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg