KoDren.COM Budite zdravi ko dren!

Najnovije
A+ A A-

Kako izabrati parfem za sebe

parfem

Izbor pravog parfema za sebe može biti izazov, jer postoji mnogo različitih mirisa i vrsta parfema na tržištu. Međutim, postoji nekoliko koraka koje možete da preduzmete kako biste pronašli parfem koji najbolje odgovara vašem stilu i ličnosti:

 

Razmislite o vašem ličnom stilu i onome što volite. Ako volite da se ističete i da imate snažan miris, možda ćete voljeti parfeme sa jačim notama. Ako volite nežnije i blaže mirise, možda ćete voleti puderaste parfeme.

Noir parfemi

Noir parfemi su vrsta parfema koja se karakteriše tamnom, misterioznom i zavodljivom notom. Oni su često napravljeni od sirovina poput cimeta, ružmarina, kardamoma, pačulija i drugih začina, a takođe se koriste i note drveća poput cedra, smreke i sandalovine. Noir parfemi su popularni kod muškaraca i žena, a njihova se popularnost pojavila u poslednjih nekoliko decenija. Oni se često opisuju kao "mračni", "tajanstveni" ili "senzualni" i namenjeni su osobama koje vole da se ističu i privlače pažnju.

Aldehidni parfemi

Aldehidni parfemi su vrsta parfema koja se karakteriše prisustvom aldehida u sastavu. Aldehidi su sintetičke supstance koje se koriste u mnogim parfemima i mirisima, a njihova je osnovna funkcija da daju parfemu svjež i cvjetni miris. Oni se često koriste zajedno sa drugim notama, poput citrusa, cvijeća ili drveća, kako bi se stvorio kompleksan i zanimljiv miris. Aldehidni parfemi su popularni među muškarcima i ženama, a njihov se miris opisuje kao svjež, cvjetni i blago gorkast. Neki od poznatih aldehidnih parfema su Chanel No. 5 i Joy od Jean Patou.

Puderasti parfemi

Puderasti parfemi su vrsta parfema koja se karakteriše blagim, mekanim i puderastim mirisom. Oni se često koriste za stvaranje nežnog, romantičnog ili ženstvenog mirisa i najčešće se sastoje od nota cvijeća i drveća, poput jasmina, bijelog cvijeća ili ambre. Puderasti parfemi su popularni kod žena, a njihov se miris opisuje kao nežan, mekan i ugodan za nošenje. Oni se često koriste za svakodnevno nošenje ili za prigodne prilike. Neki od poznatih puderastih parfema su Chanel No. 22 i L'Heure Bleue od Guerlain.

Razmislite o vremenu godine i prilikama za koje ćete nositi parfem. Neki parfemi su jači i bolje odgovaraju hladnijim mesecima, dok su drugi blaži i bolje odgovaraju toplijim mesecima.

Isprobajte više parfema i pažljivo obratite pažnju na one koji vam se sviđaju. Ako niste sigurni šta volite, možete isprobati različite vrste parfema i videti koji vam najviše odgovara.

Koristite parfem u malim količinama i sačekajte da se miris razvije pre nego što donesete odluku. Parfem se razvija na koži i može se razlikovati od onoga što ste očekivali na osnovu mirisa iz bočice.

Razmislite o svom budžetu. Postoje parfemi različitih cena, tako da je važno da razmislite o tome koliko novca ste spremni da potrošite na parfem.

Ukoliko ste još uvek neodlučni, možete se obratiti prodavcu ili parfimeru za savet o tome koji parfem bi najbolje odgovarao vašim preferencijama.

Moja velika preporuka je da posetite parfimeriju "Sava" u Beogradu u ulici Kralja Petra 75. Parfimerija Sava radi još od 1954 godine, a sada će vam pomoći da odaberete svoj miris parfimeri  treće i četvrte generacije parfimera ove jedinstvene parfimerije. Parfimerija Sava je simbol "francuske škole" kada govorimo o proizvodnji parfema, i verovatno jedina zanatska radnja tog tipa na Balkanu, koja je preživela razna krizna vremena i komercijalni svet parfema. Oni još uvek, prave svoje parfeme od nakvalitetnijih sastojaka, na stari način, a izbor parfema je jedno neverovatno iskustvo. Kada dodjete prvo će vas pitati šta vam se svidja, te će vam na osnovu vašeg opisa predložiti četiri mirisa da probate ( jer ne bi trebalo više probati u toku jednog dana), napraviće mapu mirisa koju uvek možete da nosite sa sobom, te kad vam nestane vašeg omiljenog parfema po šiframa na mapi misrisa uek možete da pokađete koji je parfem u pitanju. Cene su pristupačne, a posebno kad se uzme u obzir da su ovo Handmade, niche parfemi koji se prave na stari način, to je ekskluziva za mali novac.
Ja sam i iskustvom koje doživite u ovoj parfimeriji i parfeom koji sam izabarala oduševljena. 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg