KoDren

Switch to desktop

Koncept ayurvede i prvi pregled kod ayurvedskog praktičara

ayurveda koncept

Prema ayurvedskoj teoriji sve u univerzumu je povezano bilo to živa ili neživa materija. Dobro zdravlje se postiže kada su um, telo i duh u ravnoteži i u harmoniji sa univerzumom. Poremećaj harmonije dovodi do bolesti fizičke i psihičke. Faktori koji utiču na poremećaj ravnoteže su: emocije, starenje, klimatske promene, povrede, genetski defekti itd.

 

Vaše telo radi na tome da stvori zdrav i jedinstveni spoj fizičkih i psiholoških karakteristika kombinujući se u specifično ustrojstvo vašeg tela, ili Prakriti. Vaš Prakriti ostaje isti za ceo život. Sve u univerzumu je sastavljeno od pet osnovnih elemenata: vazduh, prostor, vatra, zemlja, voda. Svi ti elementi se kombinuju u ljudskom telu čineći specifične životne sile ili energije vata, pitta i kapha.

Vata dosha je najmoćnija od sve tri doshe. Kombinacija je vazduha i prostora (space). Kontroliše bazične telesne funkcije kao što je ćelijska deoba. Kontroliše um, disanje, protok krvi, srčane funkcije, pražnjenje creva. Ovu doshu može da poremeti emocija tuge, straha, slobodno lebdećeg straha, ostajanje do kasno noću, iscrpljivanje što daje suvoću tela, jedenje suvog voća npr i sve suve hrane.

Ako je vata dosha prenaglašena verovatno ćete razviti: anksioznost, astmu, bolesti srca, poremećaje nervnog sistema, reumatoidni artritis i probleme kože.

Pita dosha je kombinacija vatre i vode i kontroliše: varenje, metabolične funkcije i hormone povezane sa apetitom.

Poremećaj ove doshe može biti izazvan umorom, previše začnjenom hranom, kiselom hranom ili mnogo vremena na suncu.

Ako je pita dosha poremećena previše najverovatnije ćete razviti bes i negativne emocije, Kronovu bolest, bolesti srca, gorušicu, visoki krvni pritisak

Kapha dosha je kombinacija zemlje i vode. Utiče protokom vode, limfe u telu kao i na ishranjenost tela. Ona daje psihičku i fizičku stabilnost tela. Njeni poremecćaji mogu voditi u depresiju, nezainteresovanost, nepokretljivost.

Šta se dešava kada posetite ayurvedskog praktičara?

Prvo proverite kod koga dolazite i da li je ta osoba licencirana od strane indijske vlade ili neke zvanične institucije da obavlja delatnost. U suprotnom možete postati žrtva placebo efekta i mnogih prevara. Zdravlje je osnov naše sreće i zato se njemu treba posvetiti s punom pažnjom. Čarobni štapić ne posotoji ali postoje sistemi hiljadama godina isprobavani koji mogu pomoći i izlečiti a ne zalečiti.

Kada dodjete kod ayurvedskog praktičara budite spremni da razgovarate o sebi jer ayurveda je holistički sveobuhvatni pristup životu. Nju zanima ravnoteža u svim domenima života. Obučeni praktičar ne samo da će ispitati vaše telo, zanimaće ga obimna lična i medicinska istorija uključujući i pitanja o svakodnevnoj ishrani, profesiji, uslovima rada, rutini života, odnosima i duševnom zdravlju.

Ovaj imput informacija je bitan da bi se identifikovali ključni simptomi i potencijalni faktori neravnoteže i da bi se odredile opcije lečenja.

Šta je početni pregled?

Ayurvedski pregledi se sastoje iz tri dela:

Opservacija (Darshan) praktičar prvo ocenjuje opšte fizičko zdravlje gledajući pacijenta, posmatrajući njegove/njene pokrete, konturu tela, boju kože i očiju, linije lica, grebena, oblik nosa, kvalitet usana, kose, noktiju

Sparsha ili dodirivanje – je taktilna dijagnostika: vrši se palpacija tj pritiskanje odredjenih delova tela tzv sparshanam. Sluša se govor pacijena, zvukovi.

Prashna – znači ispitivanje pacijenta o simptomima, na šta se žali, nelagodnosti o toku bolesti nelagodnosti i progresije bolesti. Lekar takođe ispituje o mentalnim i psihološkim uslovima.

Kada se osećamo loše, obično odlazimo kod lekara zapadne medicine. Bolest izazvana različitim patogenim faktorima kao što su virusi i bakterije se leči istim lekovima za različite ljude i uvek daje različito dejstvo jer ljudi nisu identične preslikane jedinke već zasebni specifični univerzumi.

Ayurvedska terapija se zasniva na individualizovanom tretmanu. Ayurvedski lekar (različito od ayurvedskog praktičara) koristi pristup zvani Pareeksha roga koji kombinuje analizu bolesti sa dubokiim ispitivanjem svakog pojedinca. Zato i kažemo da učenje ayurvedske tehnike je učenje VEŠTINE primene ayurvedskog medicinskog sistema prilagodjenog svakom pojedincu. Ayurveda veruje da svaki pojedinac u sebi nosi potencijalnu energiju koja može da regeneriše i vrati organizam iz stanja neravnoteže ili bolesti u balans ili zdravlje. Ayurvedski praktičar samo potpomaže taj proces samoizlečenja. Ojačavaju se zdravi elementi. Ovaj proces se zove svabhavaporamavada dajući telu izazov, podsticaj da zaceli sopstvenom energijom. Tretmani (masaže, promena ishrane, yoga itd) kao i herboterapija su sastavni deo ovog procesa izazivajući samoreparaciju tela i duha.

Prema ayurvedi bolesti nastaju usled neravnoteže dosha ili specifičnog sklopa vitalne energije a ayurvedski praktičar je prošao preciznu obuku da neravnotežu prepozna kao i prakruti ili individualnu konstelaciju elemenata.

Aleksandra Kostić-ayurvedski praktičar sertifikovan od strane indijske vlade (Kerla, Trivandrum).

www.ayurvedabeograd.com

e - mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

telefon: 064/122 92 777

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version