KoDren

Switch to desktop

Koji su to ayurvedski tretmani?

ayurveda tretmani

Ayurvedski praktičar ima širok spektar tretmana. Tretmani mogu biti rutinski ili sezonski.

Shirodhara

Shirodhara je tehnika lekovitog kontinuiranog curenja mlaza po čelu. Tip lekovitog ulja i broj i dužina tretmana je odredđenja shodno tipu poremećaja. Na sajtu možete videti razne tipove indijskih masaža a svaka od njih ima efekat na zdravlje.

Dijeta i ishrana

Praksa ayurvetske ishrane je od vitalnog značaja za zdav život i to su važne komponente lečenja, oporavka i upravljanja bolestima. Dijeta je prilagodjena svakom pojedincu i zasnovana na šest osnovnih ukusa: slatko – promoviše snagu i hrani celo telo i dušu, kiselo- stimuliše digestivni trakt, slano – održava ravnotežu vode, elektrolita u telu, oštro, ljuto-poboljšava varenje i apsorpciju, gorko – stimuliše sve ostale ukuse, oporo – pomaže apsorpciju.

Ajurvedske Masaže

Ove tretmane obavljaju obučeni terapeuti koji rade pod nadzorom obučenih ajurvedskih praktičara. Ulja se biraju i pripremljeni u skladu sa specifičnostima dijagnoze praktikanta.

Panchakarma

Panchakarma je detoksikacija u više koraka i ukljanja „amu“ iliti toksine, otpadne materijale koji se nisu apsorbovale i koji se gomilaju u telu. Režim uključuje masažu, tretman parom i lekovitim biljem, vamanu –indukovano povraćanje, virechanu – upotreba laksativa na bazi biljaka, basti – klistiranje, mikrokrvarenja i nasia (nazalne tretmane).

Ovo je tradicionalna procedura i u moderno doba je znatno modifikovana i modernozovana. Ovi tretmani su praćeni strogim režimom ishrane i herboterapije i dovode do kompletnog podmladjivanja tela što sam i lično problala. U Srbiju sam se vratila sa savršenom linijom i potpuno sveža, energetizovana

Lekovito bilje i biljne formule

Ayurveda nas uči da je efikasnost biljke odredjena njenom „ras“ (ukusom), „viriom“ aktivnom potencijom „vipaka“ iliti postdigestivni efekat. Ayurveda zahteva od praktičara dubinsko poznavanje biljaka i njihovog uticaja na fiziologiju, biohemiju, psihologiju. Ayurveda ne podržava teoriju da su biljke benigne i nemaju neželjene efekte. U vreme kada sam boravila u Indiji saznala sam da postoje tako opasne biljke u Evropi nepoznate koje su neka vrsta droge koja može ubiti. Ubija za tri dana: prvi dan čovek poludi, drugi dan pada u dubok san i trećeg dana obicno umire. Neki turisti su stradali na ovaj način. Postoji i primer biljke latinskog imena Atropa Belladonna ili deadly nightshade koja ima psihotropne efekte i ekstremno je otrovna. Sadrži u sebi scopolamine (poznat inače kao serum istine) i hyoscyamine. Izazivaju halucinacije i delirijume. Inače atropin je derivat ove biljke. Potiče od italijanske reči belladonna jer su žene u srednjem veku stavljale atropin u oči da bi širile zenice i tako bile privlačnije muškarcima. Taj mehanizam je vrlo logičan jer je u psihologiji poznato da širenje zenica nastaje usled stanja uzbudjenja a to muškom oku ne može da promakne. Antiholinergična svojstva dovode do promena u učenju i memoriji u blagom obliku a kao što smo već rekli do delirijuma u težem i na kraju do smrti. Kod životinja koje su je jele dovodilo je do narkoze i paralize.

Zaključak je da biljke nisu bezopasne i treba ih koristiti sa znanjem jer mogu biti jače od bilo kakvog sintetičkog leka. Znanje o njihovim efektima nije samo zasnovano na posmatranju „pokušaja i pogrešaka“ kroz ljudsku istoriju već zahtevaju znanja anatomije i fiziologije mozga i celog tela od strane ayurvedskog praktičara.

Aleksandra Kostić-ayurvedski praktičar sertifikovan od strane indijske vlade (Kerla, Trivandrum).

www.ayurvedabeograd.com

e - mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

telefon: 064/122 92 777

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version