KoDren

Switch to desktop

Migrena i kućno lečenje – šta kad glava pulsira?

recepti protiv migrene

Migrena, uobičajeno pogrešno povezivana sa bilo kakvom glavoboljom, predstavlja specijalno stanje osobe i bolest, koja se obično ne leči, ostaje kao pratilac pacijenta ceo život.

Iako se često meša sa glavoboljom, potpuno je drugačija od tog stanja i ne bi je trebalo poistovećivati sa glavoboljom koja može pratiti svakoga od nas s vremena na vreme.

Naziv migrena dobila je od grčke reči koja znači – bol sa jedne strane glave. I to zapravo i jeste - migrena se manifestuje snažnim pulsirajućim bolom sa jedne strane glave. Može trajati od 4 sata do 72 sata, ponekad praćena povraćanjem, mučninom i reakcijom na svetlost i buku. Neki pacijenti imaju i neku vrstu najave da će do glavobolje doći, poznatu kao aura. Obično je u pitanju prekid slike jedne polovine glave i uspravne linije preko vidnog polja, cik-cak u crno-beloj boji ili ponekad u boji. Nekada osoba oseti auru ali glavobolja izostane, mada najčešće je aura najava prave migrene.

Pretpostavlja se da 15% stanovništva ima migrene. Uzroci su najčešće nasledni faktor (čak 75% osoba koje imaju migrenu, imaju u porodici nekoga sa sličnom bolešću), veća je verovatnoća da će je imati žene, ali u mlađem uzrastu, do puberteta češće se javlja kod dečaka. Ukoliko se javi kod dece i mladih, u velikom broju slučaja se u kasnijem životu ne javlja ili se zadrži češće u ženskoj populaciji. Okidač za pojavu migrenoznih bolova može biti stres, razne prehlade ili bolesti, alkohol, cigarete, jako svetlo, jaka buka, jaki mirisi, alergije, dehidracija, preskakanje obroka – izgladnjivanje, pad šećera u krvi, nesanica ili slabo spavanje, promene u hormonima, trudnoća ili ostala prolazna stanja. Ipak, teško je predvideti i sprečiti, a lekari uglavnom prepisuju analgetike – paracetamol i brufen, ponekad kafetin. Moguće je pokušati sa prirodnim receptima, čajevima i promenom ishrane, što može značajno smanjiti učestalost javljanja ili ublažiti bol kada do migrene ipak dođe.

Jabukovo sirće

Poznato kao lek za povišen šećer, holesterol, kao dodatak dijetama i pomoć u lečenju proširenih vena, ovo sirće pojavljuje se na spisku lekova i ove bolesti. Kako kažu stručnjaci, potrebno je uzeti jednu čašu mlake vode sa kašikom jabukovog sirćeta i meda i popiti svako jutro. Ovakav tretman svakako će uticati i na ostale eventualne probleme sa probavom i viškom kilograma, a dugoročno sprečava pojavu migrenoznih bolova.

Led

Ne ustručavajte se da kada se pojave bolovi, na glavu stavite led. Možete je prisloniti i na deo glave koji je oboleo ili na vrat, kako vam prija. Ukoliko je bol jači, možete probati sa promenom tople i hladne obloge, sa nekoliko kapi lavandinog ulja u vodi u kojoj kvasite krpu za obloge.

Čaj od nane

Dovoljno ga je piti u toku migrenoznih bolova, mada stručnjaci kažu da se može konzumirati i svakodnevno, jer svakako ima brojna povoljna dejstva po zdravlje.

Aleva paprika

Zvuči čudno, ali aleva paprika, umešana u čaši tople vode čini čuda za smirivanje svih vrsta bolova, zahvaljujući kapsicinu, prirodnoj supstanci koja ima ovakvo dejstvo. Pored toga, aleva paprika ubrzava krvotok, što ublažava bol i olakšava pulsiranje u glavi. Ukoliko vam ukus ne odgovara, umešajte alevu papriku u čaši soka od limuna ili pomorandže.

Kamilica

Naravno, čaj od kamilice je poznat po svom umirujućem dejstvu i smirivanju svih vrsta stresova i grčeva mišića, pa je normalno da se nađe i na ovom spisku. Kao poznati anti-upalni lek ali i anti-spazmolitik, svakako da sprečava grčenje mišića i dalje širenje migrene, a najbolje je piti kao čaj nekoliko puta dnevno.

Đumbir

Tek od skoro je otkriveno da ova biljka ima neverovatno dejstvo na migrenozne bolove, uglavnom zbog sastojaka koji imaju sposobnost da blokiraju prostaglandine koji izazivaju grćenje mišića i zbog toga što kontroliše krvotok u krvnim sudovima glave. Dovoljno je piti ga kao čaj, ali u akutnim slučajevima jake glavobolje može se žvakati sve dok ne dođe do popuštanja bolova.

Zanimljvo je da su lekari od skora počeli da proučavaju i naročito stanje nakon migrene, koje se karakteriše različitim simptomima – od euforije i neke naročite energije, do potpunog umora i stanja sličnog alkoholnom mamurluku. Lekari smatraju da se iz ovog stanja mogu izvući brojne paralele sa ostalim bolestima i poremećajima mozga i možda pronaći sigurniji lek.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version