KoDren.COM Budite zdravi ko dren!

Najnovije
A+ A A-

Ulje divljeg origana – prirodni otrov protiv mikroba

ulje divljeg origana

Možda nam nije uvek pri ruci, ali origano jeste magična biljka. Pored sjajnog ukusa koji koristimo kako bi oplemenili specijalitete posebno italijanske kuhinje, ova biljka ima i mnoge druge koristi. Ipak, poslednjih godina kod nas se sve češće spominje ulje ove biljke koje se ne koristi u ishrani, ali jeste veoma korisno po zdravlje. Ulje divljeg origana pravi je prirodni borac protiv mikroorganizama, poput bakterija, gljivica i virusa.

 

Nalazi se u biljci origano, iz kojeg proizvođači izvlače ovo korisno ulje, cedeći i list i stabljiku biljke. Po svom poreklu bliska je menti, odnosno, nani, dok neki sastojci se mogu naći i u timijanu. Može se uzimati na više načina, ali je potrebno biti obazriv. U zavisnosti od proizvođača može biti u veoma visokoj koncentraciji, kada je veoma opasan po kožu i sluzokožu.

Origano sadrži dva veoma moćna sastojka. Jedan je karvakrol (carvacrol), veoma snažan antioksidans koji sadrži u sebi fenol. Drugi sastojak je nama poznatiji, timol (thymol) kao sastojak koji uništava toksine i gljivice. Oba sastojka u origanu se nalaze u veoma visokoj koncentraciji, zbog čega je veoma važan u borbi sa mikrobima ali i veoma opasnim bolestima. Postoji čitav spisak koristi koje možete imati koristeći ovo ulje.

-  Poznato je da je ulje origana veoma moćno protiv bakterija, posebno stafilokoka. Uz pomoć ulja možete lečiti stafilokoke koje se nalaze u organizmu ali i na koži. Vodite računa da koristite razblaženu verziju, kako ne biste izazvali iritacije i opekotine.

-  Deluje i na gljivične infekcije, posebno na kandidu, kako u organizmu tako i na koži. Uz pomoć ovog ulja može se lečiti i atletsko stopalo, ali i gljivice na desnima, grgutanjem i ispiranjem uljem. Može se koristiti i kao lek ali i preventivno, jer ne šteti na zdravoj koži i sluzokoži.

 -  Ulje je veoma snažan antioksidans, što je njegovo najvažnije dejstvo. Svojim sastojcima sprečava takozvani oksidativni stres koji vodi uništavanju ćelija i DNK u njima. Na ovaj način sprečava artritis, arterosklerozu i neke vrste raka koje i nastaju oštećenjem DNK u ćelijama.

 -  Smanjuje upale na koži i u organizmu, što može imati brojne prednosti. Koristi se kod nekih upala creva i digestivnog trakta, dok drugi ga koriste kod upale grla, gde se grgolji rastvor vode i ulja. Neka istraživanja dokazala su da na ovaj način se može smanjiti i gojaznost, ali su istraživanja vršena samo na laboratorijskim miševima, pa nema jasnog dokaza.

 -  Budući da deluje na obnavljanje ćelija, jasno je da se ulje origana može koristiti i za zarastanje rana. U tom smislu je dobro nanositi na oštećenu kožu i kako bi se sprečile infekcije i bakterijske upale. Ipak, na ovaj način se mogu izlečiti manje rane i ogrebotine, a ne previše teške povrede.

 -  Neka istraživanja utvrdila su da se uljem origana mogu rasterati insekti, posebno komarci. Sastojak timijan poznat je po tome što svojim mirisom rasteruje insekte a neki narodi ga koriste i za zaštitu doma od dosadnih štetočina. Postoje dokazi da deluje i na vaši i šugarac, pa ga možete koristiti za prevenciju i lečenje ovih štetočina. Dovoljno je staviti nekoliko kapi u šampon ili kupku za tuširanje.

-  Ublažavanje bola moguće je postići uz pomoć ovog ulja. U tom slučaju mora se unositi razblažen sa vodom, poput ekstrakta, dok ulje nije dalo slične rezultate. Ipak, kada je povećavana količina i doza ekstrata, smanjivao se bol, što je važno napomenuti. Isto tako, ulje ne može izazvati zavisnost, pa će medicina sigurno vršiti istraživanja u ovom pravcu.

 -  Prevencija i lečenje raka sve više postaje prioritet kod naučnika, pa se u tome koriste i brojne alternativne metode. Budući da je ulje origana u tom smislu pokazalo zavidne rezultate, ono je svakako na visokom mestu na listi mogućih lekova. Zbog svog dejstva na ćelije i razgradnju ćelija, moguće je da se ulje koristi kao prevencija lečenja nekih oblika raka creva, dojki, bubrega i prostate. Ipak, ono je još u fazi ispitivanja, mada dosadašnja upotreba nije pokazala štetna dejstva.

Ulje divljeg origana moguće je naći u apotekama i drogerijama i to u različitim oblicima. Lekari preporučuju da se uzima u vidu kapsula, jer je samo ulje potencijalno opasno. Ako se ulje uzima u visokoj koncentraciji, može izazvati opekotine na sluzokoži, a nanošenje na kožu može je ozbiljno oštetiti. Zbog toga se ulje za spoljnu upotrebu mora razblažiti sa nekim neutralnim uljem, poput ricinusovog. Ako želite da ga uzimate oralno, razblažujte ga u masinovom ili kokosovom ulju, ali pre toga proverite koncentraciju na pakovanju. Proizvođači navode i u kojoj količini i koncentraciji ga treba uzimati, pa pratite i njihova uputstva.

Imajte u vidu i da ulje origana može loše delovati u kombinaciji sa nekim lekovima, poput diuretika. Neke osobe su i alergične na ovo ulje, što možete utvrditi proverom pre same upotrebe. U svakom slučaju, vodite računa da se ne opečete i ne oštetite sluzokožu upotrebom. Ako pratite uputstva i savete, ovo ulje Vam može značajno doprineti zdravlju.

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg