KoDren.COM Budite zdravi ko dren!

Najnovije
A+ A A-

Ojačajte i održavajte imunitet šetnjom i vežbanjem

šetnja

Imunitet je sistem u našem organizmu u kome se antitela i leukociti svakodnevno bore protiv infekcija izazvanih stranim telima.

 

Kada imuno sistem padne uslede bolesti. Postoje dve vrste imunog sistema, a to su urođeni (prirodni) i stečeni (adaptivni) imuni sistem. Prirodni imunitet dobijamo samim rođenjem a koji se smatra prvom linijom odbrane našeg organizma, dok stečeni imunitet se razvija kroz život, dakle postepeno. Tokom života organizam će pamtiti svaki imunološki odgovor tj. pamtiće svaki kontakt, čak i posle niza godina prvog kontakta sa antigenom.

Moderan način života izaziva direktan udar na naš imunitet. Ubrzan život i skoro celodnevni rad ljude primorava često na lošu ishranu, slabo kretanje i stres. Međutim, ako smo dovoljno rešeni da tako ne bude i ako smo disciplinovani, to ne mora tako da bude. Stog,a potrebno je podići sopstveni svest o tome šta je nabolje po naše zdravlje i da svakodnevnom rutinom stvorimo odbrambreni mehanizam organizma tj. da stvorimo imunitet.

Umerena fizička aktivnost svima je preporučljiva i svakako ovde je akcenat na reči umerena jer peterivanje i naporna fizička aktivnost zna organizam da iscrpi, premori i time izazove kontra efekat tj. pad imuniteta.

Svima je dostupan najlakši tip svakodnevne fizičke aktivnosti, a to je šetnja. Sa njom ćete steći i održavati kondiciju; imaćete kvalitetniji san (ili izgubiti postojeću nesanicu); pomoći će vam da smanjite stres jer će vas opustiti i smanjiti nivo hormona kortizola (stresa); poboljšaće vam cirkulaciju i celokupnu prokrvljenost (krvotok) pošto će kiseonik tome pomoći pojačanim ulaskom u organizam; poboljšaće i vaše mentalno zdravlje jer je naučno dokazano da je šetnja (tj. umerena fizička aktivnost) odlična protiv depresije a i povećaće vašu inspiraciju, produktivnost i potrebu za kreativnim pristupom rada, a sa boljim i bistrijim radom mozga biće vam bolja memorija stoga ćete lakše učiti; dok sa druge strane boravak na vazduhu uz šetnju umanjiće čak i alergije; uklonice rizik od kadiovaskularnih obolenja, dijabetesa i bolesti pluća, popraviće se vid, a kosti će vam uz redovnu aktivnost ojačati i biti zdravije. Sprečićete atrofiju mišića. Kako hroničan bol tako i hroničan umor redovnom fizičkom aktivnošću biće otklonjen. Vaš metabolizam će se ubrzati, pa ćete stoga i pokrenuti detoksikaciju (izbacivanje otrova iz organizma) a uz to ćete i pokrenuti sagorevanja kalorija (regulisaćete telesnu težinu).  

Preporuka je da se svaki dan šetamo bar pola sata, dok je preporuka za umereno vežbanje da bude takođe svakodnevno ili minimalno dva do tri puta nedeljno – suština je u kontinuitetu (redovnosti) kako bi se zaista to odrazilo na vaše zdravlje tj. imunitet. Određena naučna istraživanja pokazala su da redovnim vežbanjem povećavaju se čak i godine života (čak za sedam godina). 

Kako ne biste doveli organizam do raznih infekcija potrebno je, dakle, da se redovno, zdravo i izbalansirano hranite, da imate uravnotežen san, da se bavite umerenom fizičkom aktivnošću i redovno boravite na vazduhu, kao i da smanjite stres na minimum. Naučna istraživanja su pokazala čak da redovna i umerena fizička aktivnost (bilo da je reč o šetnji, vežbanju, ili vožnji bicikle) može da ublaži simptome viroze kada je reč o respiratornim organima.

Ono što je preporučljivo, kao dobitna kombinacija, je da se fizičkom aktivnostu bavite na svežem vazduhu (u prirodi). Na ovaj način ćete udisati čist vazduh i biti na suncu (što je preporuka lekara da svakodnevno provedete na suncu barem petnaest minuta), a uz to ste i fizički aktivni.

 

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg