KoDren

Switch to desktop

Kako popraviti krvnu sliku

Pravilna ishrana je značajan faktor u sprečavanju nastanka anemije.

Gvožđe je jedan od osnovnih elemenata za dobro funkcionisanje organizma. Kada se, usled nepravilne ishrane, javi nedostatak, dolazi do anemije.

Nedostatak gvoždja nije sam po sebi problem, ali ako se odrazi na manjak eritrocita, onda postaje .

Ishrana koja može pomoći mora sadržati gvoždje u dobro iskoristivom obliku u barem 2 obroka dnevno, jer se vrlo male količine gvoždja odjednom mogu uneti u organizam, takva nam je probava.

Tako da velike količine ne igraju bitnu ulogu, važno je često uzimati nešto bogato gvoždjem, po mogućnosti dodati u barem 3 dnevna obroka jedan bogat izvor gvoždja.

Drugi problem je u tome što je gvoždje samo po sebi neiskoristivo ukoliko nema određenih vitamina i minerala za njegovu apsorpciju (unos u krv iz hrane). To su folna kiselina, vitamin C, kalcijum. Oni su potrebni u minimalnim količinama da bi proces apsorpcije tekao dobro, ne u megadozama.

Napomena o informaciji koja Vas može zbuniti: crveno vino pogoršava iskorištenje gvožđa iz hrane. Na žalost, to je tačno. Premda crveno vino ima određenu količinu gvožđa, ono ima još veću količinu tanina koji blokiraju njegovo iskorišćenje, ali i iskoriščenje ukupnog gvožđa u pojedenom obroku. Tako ne preporučujemo čašu crvenog vina " za krv " posle obroka.

HRANA BOGATA GVOŽĐEM

Gvožđe se javlja u ishrani u dva oblika: prvi se označava kao hem i nalazi se u proizvodima životinjskog porekla, a drugi se nalazi u biljkama. Gvožđe životinjskog porekla apsorbuje se mnogo bolje, mada apsorpcija umnogome zavisi od ostale ishrane. Gvožđe biljnog porekla apsorbuje se mnogo bolje kada je u kombinaciji sa onim životinjskog porekla. Spanać sadrži dosta gvožđa, ali se ne sme kombinovati s mlekom, jer kalcijum sprečava njegovu apsorpciju, dok je vitamin C olakšava. Preporučuje se porcija od 200 grama mesa dnevno, koju treba dopuniti spanaćem ili jajetom. Važno je naglasiti da kafa ili čaj posle jela umanjuju apsorpciju gvožđa. Postoje i dodaci ishrani koji se preporučuju, ali zbog problema koji se mogu javiti, preporučuje se da se oni uzimaju po preporuci lekara.

Hrana bogata hem-izvorima gvoždja (bolje iskoristiv oblik koji dolazi u mesu):

IZVRSTAN IZVOR - školjke, svinjska džigerica, pileća džigerica, goveđa džigerica

DOBAR IZVOR - račići, sardine, ćuretina, tunjevina

Hrana bogata nehem-izvorima gvoždja (slabije iskoristiv oblik koji dolazi u biljkama):

IZVRSTAN IZVOR – kuvani pasulj i sočivo, grašak, bundevine semenke, suncokret semenke, pečeni krompir (u ljusci), špargle, kupina, paradajz, lubenica

DOBAR IZVOR - sok od šljiva, sušene breskve, badem, suve kajsije

NAMIRNICE KOJE POBOLJŠAVAJU APSORPCIJU GVOŽDJA

meso, riba

voće - narandže, narandžin  sok, dinja, jagoda, grejpfrut, limun

povrće - brokoli, prokelj, paradajz, sok od paradajza, krompir, paprika, belo vino

začini - ruzmarin, čili, bosiljak, curry, cimet

NAMIRNICE KOJE SPREČAVAJU ISKORIŠTENJE GVOŽDJA IZ OBROKA

Crveno vino, kafa, crni čaj, Integralne žitarice i mekinje,Sojini proizvodi,Mleko

Ne morate stalno piti sok od cvekle i kupine, džigericu. Važno je da imate dobar izvor gvoždja, i da gvoždje unosite u više obroka. Ukoliko se situacija ne popravi u roku od 3 meseca, uzmite kuru suplemenata gvoždja u ovim dnevnim količinama : 50 mg gvoždja ; 200 mcg folne kiseline ; 250 mg vitamina C - a od svog lekara zatražite najkvalitetniji proizvod, jer ćete s njime najviše profitirati, iako će verovatno biti najskuplji.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version