KoDren

Switch to desktop

Zašto bi trebalo uključiti proso u ishranu i par recepata sa prosom

skuvan proso

Poslednjih godina nutricionisti otkrivaju nove ili ne baš uvek poznate namirnice koje ne samo da mogu zameniti postojeću hranu na našim stolovima, već mogu i doneti niz koristi po naše zdravlje.

Proso je svakako jedna od tih namirnica, otkrivena praktično nedavno ili smo se nedavno podsetili za širu upotrebu, iako se zvanično seje i proizvodi hiljadama godina u određenim delovima sveta. Poreklo vodi iz Afrike, odakle je došla u Aziju pre 10 000 godina gde se uspešno proizvodi i čini deo normalne kulture i ishrane. Ipak, za širi deo sveta nije još uvek poznato kako se sve može koristiti, pa je dobro da nam se približe i koristi ovog neobičnog semena.

Najširu upotrebu doživljava otkrivanjem celijakije i opasnosti koje ona nosi, odnosno alergijske reakcije na gluten. S obzirom da ovo seme ne sadrži gluten, a ima sve koristi koje ima svako drugo seme, može se koristiti i kao zamena u pripremi hrane. Zbog visoke količine vitamina B, pogodan je za sve bolesti i poremećaje u kojima se preporučuje velika količina ovog vitamina. Osim toga, utvrđeno je da štiti srce, smanjuje rizik od dijabetesa i ublažava posledice, jača imuni sistem, povećava otpornost organizma i smanjuje rizik od raka.

Pored već pomenutog vitamina B, sadrži i čitav niz korisnih minerala, poput magnezijuma, cinka, kalcijuma i gvožđa. U sebi ima i visoku količinu vlakana, kao i proteina. Budući da smanjuje nivo holesterola sprečava bolesti srca, arterosklerozu i samim tim smanjuje rizik od infarkta. Održava nivo šećera u krvi na normalnom nivou, što direktno smanjuje opasnost od oboljevanja od dijabetesa, ali i reguliše nivo dijabetesa i ukoliko postoji dijabetes, zbog čega smanjuje uticaj postojećeg dijabetesa na organe. Pretpostavlja se da je najveća korist u ovom slučaju upravo od magnezijuma kojim ovo seme obiluje.

Ne treba zanemariti i snažan uticaj na varenje i organe koji doprinose boljem varenju. Zbog velike količine vlakana reguliše varenje i pražnjenje creva, sprečava opstipaciju i zadržavanje štetnih materija u crevima. Time posredno smanjuje rizik od oboljevanja od raka debelog creva i niz bolesti povezanih sa crevima.

Kada je reč o raku, naučnici su utvrdili da samo 30 grama ovog semena dnevno smanjuje rizik od nastanka raka dojke za celih 50%!

Pražnjenje creva je svakako korisno i kao deo detoksifikacije organizma, a to opet jača imunitet i smanjuje rizik od nastanka ostalih težih bolesti. Neka istraživanja takođe dokazuju da proso smanjuje dečju astmu i njene posledice, najverovatnije zbog svih tih minerala i korisnih vitamina kojima obiluje.

Ipak, treba imati u vidu da u nekim slučajevima nekontrolisano uzimanje prosa može biti kontraproduktivno. To se naročito odnosi na bolesti štitne žlezde, koja nastaju kao posledica stresa, pa nije loše pre većih dijeta bogatih prosom konsultovati lekara i proveriti zdravlje. U svim ostalim slučajevima ne bi trebalo da proso šteti, već naprotiv, iz njega proizilaze samo dobre strane povoljne po zdravlje.

Sve su ovo razlozi da se proso uvede u svakodnevnu ishranu kao deo postojećih recepata, zamenu za poznatu hranu ili kao sasvim nova vrsta hrane i obroka. Recepata ima puno, mi ćemo dati samo nekoliko osnovnih, a ostalo kombinujte sami.

Osnovni recept za pripremu prosa podrazumeva njegovo kuvanje ili potapanje u vodi. Iako se može dodati i nekuvan u salate ili prelive, mleven u smutije, kada ga dodajemo u hranu potrebno je prokuvati ga u vodi. To se obično radi u razmeri 0,5 prema 1 (proso prema vodi), prokuvati i ostaviti poklopljeno 20-ak minuta da seme upije vodu. Ukoliko i dalje ima tečnosti, može se dodatno kuvati u otklopljenoj posudi do željene gustine.

U ovakvu kašu može se dodavati čokolada, kakao, razni sirupi i med ili voće. Ovako pripremljen obrok odličan je doručak kao zamena za ovsene pahuljice da malo promenite, ali zapamtite da za doručak uvek dodate i neki protein i mast, da vam se doručak ne sastoji od samih UH.

Ovako pripremljeno seme može se dodati u naše tradicionalno jelo, sarmu, umesto pirinča. Utvrđeno je da meso u kombinaciji sa pirinčem previše opterećuje stomak, zbog čega se teže vari. Najbolja kombinacija je meso sa prosom, jer se tada omogućava bolje varenje svinjskog mesa, a time i bolja iskorišćenost proteina iz mesa.

Preko možete dodati pržene pečurke i bareni kelj kao odličnu hranu za mršavljenje i zdravlje, ili pomešati sa bilo kojim drugim povrćem. Uostalom, ovo seme je zapravo odlična zamena za svako drugo seme u ishrani, što znači da može menjati pirinač kao prilog ili u rižotima, a ukoliko vam nestane prosa, možete ga zameniti kinoom ili čia semenom. Ipak, trudite se da proso uvrstite u ishranu u svakom slučaju, zbog njegovih naročitih prednosti.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version