KoDren

Switch to desktop

Kako da razvijete zdrave navike u ishrani?

zdrave navike

Stalno se ističe bitnost fizičke aktivnosti, ali ona ne znači ništa, ukoliko ne vodite računa o ishrani. Fizička aktivnost čini samo 50 odsto celokupnog zdravlja, dok ostalih 50 odsto čini zdrava ishrana.

A bez dobro izgrađenih navika u ishrani, ne možete biti zdravi, niti izgledati dobro. Sve zavisi od toga šta jedete, a u današnje doba kada svi jure i žure i kada nemamo toliko vremena da mislimo o tome šta ćemo jesti toga dana, lako je jesti nezdravo. Iz tog razloga, evo nekoliko stvari koje bi trebalo da razmotrite, ukoliko želite da ostanete zdravi.

Obrazujte se o hrani i zdravim navikama u ishrani

Kako biste ostali zdravi, treba da razumete koja hrana je zapravo zdrava, a koja nije. Učite čitanjem knjiga i sajtova o nutricionizmu, a možete konsultovati i nutricionistu, kako bi vas uveo u sve to. Veoma često je nezdrava hrana puna šećera, soli i drugih sastojaka koji se smatraju lošim po naše zdravlje i izgled. Ovi sastojci često mogu biti skriveni, zbog čega je bitno da kao deo svog obrazovanja naučite da čitate oznake na pakovanjima hrane.

Naučite koje sastojke da izbegavate i obavezno upoređujte sadržaj šećera i soli, jer čak i proizvodi na kojima piše da su niskokalorijski i zdravi, mogu biti veoma opasni po vas. Edukacija u vezi sa različitim vrstama hrane će vam pomoći da iskorenite većinu loše hrane, koju biste inače jeli.

Naučite da zamenite lošu hranu i sastojke zdravim izborima

Pre nekoliko godina zdrava ishrana je podrazumevala da jedemo veganske burgere koji su najčešće imali ukus stiropora. Ali ti dani su za nama, zahvaljujući novim saznanjima i studijama, napokon mast više nije satanizovana. Nažalost dok ova saznanja udju i u preporuke lekara u domovima zdravlja proći će još dosta vremena, ali vi krenite odmah,te ne bežite od mesa sa masnoćom, butera, jaja, ne kupujte više low fat već jednostavno jedite pravu hranu, ali sve umereno i izbacite potpuno iz ishrane industrijske preradjevine.

Užine su veoma bitne i umesto što ćete pojesti čokoladicu, čips ili bilo koju nezdravu hranu, probajte umesto toga orahe ili voće. Leti naročito imate širok izbor zdravih grickalica na raspolaganju, a najprerpoučljiviji su krastavac i lubenica čiji je najveći postotak sadržaja sama voda.

Imajte jasne ciljeve na umu

Kako biste održali svoje zdrave navike onda kada ih i isplanirate, držite se zacrtanih ciljeva. Na primer, svaki put kada se pogledate u ogledalu, proverite kako vam izgledaju trbušnjaci. Tako ćete održati pristojan fizički izgled, jer će vam stalno proveravanje vašeg izgleda biti podsetnik na to da treba da nastavite da jedete zdravo.

Takođe, trudite se da trenirate tokom cele godine, a ne samo na proleće i leto, kada „bi trebalo“ da izgledate dobro. Mnogi padaju u zamku zimi i ne trude se da vežbaju, jer znaju da će odeća prekriti sve.

Budite pored drugih ljudi koji jedu zdravo

Poslednja stavka je vezana za to da imate i druge ljude kao podršku kako biste došli do vašeg cilja. Ponekad je teško da jedete zdravo kada svi vaši prijatelji, porodica i kolege jedu nezdravo. Stoga se uverite da provodite dosta vremena sa ljudima koji već jedu zdravo. Ovo će pomoći i vama kao inspiracija da jedete zdravo. Drugim rečima, to će biti timski rad koji će vam pomoći da budete i ostanete zdravi.

Zaista ne postoji magični štapić koji će vam pomoći da stvorite zdrave navike u ishrani i da ih održite. Dobro zdravlje se stiče dugotrajnim procesom i jedini način da ga postignete jeste kroz male uspehe kao što su zdravi obroci kako pre, tako i nakon treninga.

Pratite sve navedene savete, pazite na ishranu i na treninge, dovoljno spavajte i vodite dnevnik treninga i ishrane da biste bili sigurni da ne grešite u koracima.

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version