KoDren

Switch to desktop

Kokosov šećer

kokosov šećer

U nekim delovima Azije, kokos se koristi maksimalno u svim njegovim aspektima, pa ga zato često nazivaju “drvo života”. Latinski naziv mu je Cocos nucifera i oduvek je u svetu njegova upotreba i primena široka.

 

Pored ploda koji se koristi na mnogobrojne načine (sušeni listići, kokosov prah, kokosovo ulje, itd.), takođe se koriste i kokosov šećer u ishrani. Ovaj šećer se dobija od cveta palme kokosa, nerafinisan je i bez aditiva je. Dakle, ovo je još jedan prirodan zaslađivač koji možete koristiti sa sigurnošću. Iako korišćen i poznat već vekovima, on je danas sve popularniji i sve se više nudi na tržištu. U redukovanoj ishrani i u toku dijeta, on se često koristi pored ostalih prirodnih zaslađivača kao što su agavin sirup, med, stevija, itd.

Ovaj šećer sadrži izuzetna i korisna svojstva. Bogat je vitaminima i mineralima. Najviše sadži  vitamine B kompleksa (B1, B2, B3, B6), kao i vitamin C. Čak je interesantno to da je ovaj šećer pH neutralan. Pored prethodno navedenog, kokosov šećer sadrži u sebi cink, magnezijum i gvožđe, kao i kalijum, nijacin i neke druge minerale. Pored ovoga, čak mu ne manjka ni proteina (1,3%), a nizak mu je glikemijski indeks (GI35), što je takođe odlično ako držite dijetu, jer podstiče normalno lučenje insulina iz pankreasa. Naučno je dokazano na povoljne faktore ishrane koja uzima u obzir glikemijske vrednosti, posebno kod dijabetičara, a kokosov šećer je odličan u poređenju da većinom drugih šećera (beli rafinisani šećer ima glikemijski indeks 68, med 60, a grožđani šećer 100).

Takođe mu je karakteristika da je nutritivna vrednost kokosovog šećera veća od ostalih zaslađivača. Zbog specifičnoh nastajanja ovog šećera tj. procesa prerade cveta kokosa, ovaj šećer zadržava sve njegove hranljive sastojke. Sporo razgrađuje šećer u krvi pa na taj način obezbeđuje duži energetski proces u organizmu (što nije slučaj sa rafinisanim šećerima, jer posle naglog skoka nagli je i pad energije).

Pitate se kako ovaj šećer izgleda i kako ćete ga prepoznati u trgovini? Lako, jer on je sitnije od klasičnog šećera i više bi se mogao definisati kao krupniji prah tamnije smeđe boje, dok mu miris liči na karamelu. Ukus mu je takođe karamelisan, a važno je napomenuti da vam neće promeniti ukus hvrane i pića. Dakle, nećete imati utisak da pijete karamelisanu kafu ili neku drugu namirnicu u koju ste dodali ovaj šećer. Isto tako, odnos zaslađenosti prema običnom šećeru mu nije drugačiji (kao što je slučaj sa ostalim prirodnim zaslađivačima). Dakle, koliko količinski koristite običan šećer u namirnicama toliko isto koristite i kokosov šećer (dakle, 1:1).

A za šta ćete ga koristiti? Naravno, za sve što koristite i običan šećer od šećerne trske. Poslastice, topli napitci, hladni napitci, sosovi, itd. Svakodnevna upotreba šećera može vam biti zamenjena ovim prirodnim zaslađivačem. Treba znati da pri kuvanju, topi se na veoma niskoj temperaturi. Iako, napravljen od kokosa (kokosovog cveta), ovaj šećer nema ukus, kao ni miris kokosa.

I na kraju da zaključimo. Ovaj šećer je idealno da koriste osobe sa dijabetisom, za prevenciju bolesti srca, kod gojaznih ljude, kao i sportisti i ostali koji se bore sa stresom, a vode računa o zdravoj ishrani. Pošto sadrži veću količinu hroma koji održava normalan nivo glukoze u krvi, a ima nizak glikamijski indeks (kao što smo već rekli). Gojaznim osobama koje žele da smanje obroke i prirodnim putem usklade metabolizam, pomoći će kalijum (koji se nalazi u kokosovom šećeru), a koji doprinosi regulisanje nivo holesterola u krvi, a apetit će uravnotežiti i smanjiti osećaj gladi.

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version