KoDren

Switch to desktop

Kakao buter – dobra strana čokolade

kakao buter

Znamo da kada god spomenemo kakao, mislimo na čokoladu. Postoji, međutim i još jedan način upotrebe ovog divnog i ukusnog sastojka, a to je u buteru, kada dobija potpuno drugačije dejstvo i koristi po organizam i kožu.

Način dobijanja je veoma jednostavan. Budući da je kakao biljka, dobija se isto onako kako se dobijaju sva ostala biljna ulja. Celo zrno kakaa (ili kakaovog semena) se fermentiše, peče i onda odvaja od ljuske. Nakon toga se proceđuje, jer od dobijene količine oko 58% je kakao buter. Dobra strana ovakve obrade je da više ne sadrži kafein i teobromin, dok je velika količina zasićenih masti pogodna za konzumiranje u hrani. Ponekad se u proizvodnji odstranjuje snažan ukus čokolade, naročito ukoliko se priprema za kozmetiku.

U ishrani se koristi za pripremanje čokolade. Ima ga praktično u svakoj vrsti, od tamno crne do bele čokolade. U kućnoj radinosti može se upotrebljavati kao buter za pripremanje hrane, mada će se to retko desiti zbog njegove visoke cene. U tom slučaju dokazano je da sprečava starenje organizma, pomaže u regeneraciji kostiju i zglobova zbog kolagena koji prirodno stvara i čak sprečava mutaciju ćelija i hronične bolesti. Može se dodavati i u kolače i torte zbog specifičnog ukusa. Na sobnoj temperaturi je u čvrstom stanju, a topi se na temperaturi ljudskog tela (odnosno, topi se u ustima) što mu daje mogućnost čuvanja u različitim pakovanjima i do dve godine bez promene.

Poslednjih godina kakao buter se koristi sve više u kozmetici, bilo kao deo preparata, bilo za kućnu upotrebu. Kao takav ima brojne prednosti, a samo neke od njih su smanjivanje opekotina, suvoće kože, bora i strija. Budući da ima neverovatnu sposobnost upijanja UV i infrared zraka, često se upotrebljava kao dodatak preparatima za sunčanje. Neki čak smatraju da se može koristiti i zasebno u te svrhe i da će potpuno zaštiti kožu.

Budući da je jedno od najvlažnijih ulja i butera, kakao buter je odličan dodatak svim preparatima za suvu kožu, a može se koristiti i sam. Odličan je i u situacijama kada je koža toliko suva da se peruta. Za najbolje dejstvo mora se pomešati sa nekim od drugih ulja, poput jojobinog ili bilo kog esencijalnog, ako želite lepši miris, a ukoliko ga pomešate sa susamovim uljem, dobićete sjajno kozmetičko sredstvo koje prodire duboko u kožu i štiti čak do kosti od osteoporoze i propadanja.

Ukoliko ga pomešate sa uljem od mente, dobićete odličnu zaštitu za usne koji će pri tom poboljšati vaš dah. Dovoljno je nanositi ga jednom do dva puta dnevno i efekti će se brzo pokazati. U kombinaciji sa aloa verom ovaj buter je odličan kod opekotina, ekcema, alergije i svraba na koži. Neki naučnici tvrde da samo konzumiranje kakao butera može izlečiti bolove u grlu kod prehlade, jer podmazuje i štiti sluzokožu zaštitnim filmom.

Zasićene masti kojima obiluje svakako će pomoći u sprečavanju oboljenja srca i krvnih sudova. Sam kakao buter podiže imunitet i čuva organizam i od najtežih bolesti, a svakodnevno konzumiranje smanjuje želju za slatkišima i daje im zdravu zamenu.

Iako se tvrdi da je odlično sredstvo za smanjenje strija kod trudnica, zbog svojstva da hidratizuje kožu i popuni neravnine, jedna velika studija u Americi pokazala je da njegovo dejstvo nije ništa veće nego kod bilo koje druge kreme ili losiona koji vlaže kožu. Ali kako smo na više primera videli dosta ili skoro sve ovakve studije su finansirane od strane koja od ovakvih studija ima koristi te se najviše pouzdajte u svoje lično iskustvo. Probajte pa vidite.

Ono što jedino kvari ovu sliku savršenog proizvoda je njegova cena. Procenjuje se da košta i do 100% od najfinije čokolade, ako bi se posmatrao odnos težine i cene. Dobra vest je da postoje skoro pa jednako korisne zamene, poput nerafinisanog kokosovog ili palminog ulja u ishrani ili šea buter za kožu. Sigurno je da kakao buter ima svojih svojstava i koristi, ali nisu nezamenljiva i jedina u samo ovoj supstanci.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version