KoDren

Switch to desktop

Alergijske reakcije na namirmice (preosetljivost na hranu)

intolerancija na hranu

Da smo sve češće svedoci netolerancije na hranu, pokazuju nam razne statistike, kao i naše lično svedočenje slučajevima alergijskih reakcija na određene namirnice (ili njihove sastojke) kako kod nama bliskih osoba, tako i kod nas samih. Ovaj sindrom prati niz zdravstvenih tegoba, uključujući smetnje u varenju, nadimanje, glavobolje, smetnje funkcionisanja disajnih organa, i mnoge druge reakcije.

 

Kada imate alergiju na hranu vaš organizam reaguje tako sto proizvodi određena antitela koja napadaju namirnicu, pa se na taj način oslobađaju određene materije koje izazivaju smetnje i upale. Vaš imunitet na ovaj znak reaguje upozoravajuće i kreće da proizvodi tzv. slobodne radikale (štetne materije), koji u slučaju da nisu pod kontrolom, poremetiće vam funkcionisanje ćelija. Stoga, obratite pažnju da li ste alergični na neku namirnicu tj. njen sastojak. Ako ste preosetljivi na hranu, simptomi će se pojaviti sat ili dva nakon konzumacije te namirnice, dok reakcija može biti u obliku otečenosti sluzokože disajnih organa i usta, koprivnjača, astma, polenska groznica, itd.

Nepodnošenje je nealergijska sporija reakcija na hranu, koja ne mora ali i može da uključi imunološki sistem. Tako najčešći simpromi nepodnošenja hrane su glavobolja, bol u stomaku, malaksalost, rumenilo. Neke veštačke boje u namirnicama mogu da prouzrokuju nesanicu i drhtavicu, a isto tako, problem može nastati usled nesposobnosti varenja šećera iz mleka (poznat kao nepodnošenje laktoze), nepodnošenje glutena, itd. Nealergijske imune reakcije će se pojaviti u toku 72 sata, nakon konzumacije namirnice. Ove reakcije su prouzrokovane čestim uzimanjem te namirnice ili njene velike količine. Simptomi su najčešće neodređeni, pa je stoga teško otkriti i brzo reagovati na njih. U slučaju da se retko pojavi ova reakcija na hranu, glavni uzročnik može biti stres. Pored već pomenutih reakcija, tu se još mogu pojaviti i: umor, dijareja, neurodermatitis, mučnina, povraćanje, bol u zglobovima, bol i grčenje mišica, nadimanje, neujednačeni otkucaji srca, itd.

Preventivno možete sebi pomoći, tako što ćete eleminisati namirnice koje sadrže materije sa kojima imate zdravstvene tegobe (na primer, preosetljivost na pšenicu, kikiriki, preosetljivost na šećer ili gluten, itd.).

Najčešće namirnice koje izazivaju preosetljivist na hranu su: pšenica, mleko, kvasac, sočivo, grašak ,pasulj, soja, paradajz, jaja, banane, semenke, školjke, riba, agrumi, čokolada i prehrambreni aditivi.

U slučaju da već imate gore pomenute zdravstvene probleme, lečenje bi prvenstveno bilo u pravcu izbegavanja određenih namirnica. Oni koji pate od alergije najčešće reaguju na jednu do dve namirnice, dok oni koji pate od spore imunološke reakcije na određenu hranu, mogu da odreaguju čak i na petnaest namirnica (sastojaka). Kako biste otkrili koje su to namirnice, možda ne bi bilo loše voditi evidenciju šta jedete i da li imate smetnji (dakle, vodi dnevnik ishrane). Posle nekoliko meseci, već biste mogli proceniti šta je to što vas zdravstveno remeti. Sledeća opcija koju možete primeniti da biste saznali potencijalne alergijske namirnice je da te namirnice ili sastojke na koje sumnjate eksperimentalno izbacite iz ishrane bar tri nedelje, a nakon toga ih ponovo konzumirajte i pratite organizam da li će odreagovati. Ako se negativna reakcija dogodi, obavezno prestanite sa njenom konzumacijom tri nedelje. Ovaj test ponovite dva puta, i tada ćete biti sigurni šta je to na šta vaš organizam negativno reaguje.

Nemojte zaboraviti da kada naglo izbacite namirnice iz ishrane na koje ste bili do tad osetljivi možete doživeti privremene simptome kao što su nervoza, umor, slabost ili glavobolju. Ipak, kada jednom i zasigurno pronađete te namisnice koje vas muče, vi ćete regulisati zdravlje pošto će simptomi u potpunosti nestati za tri do šest meseci. U slučaju da nemate jaku alergiju, pokušajte da takve namirnice jedete u manjim količinama i u što većem razmaku dana.

Dodatna alternativna pomoć vam mogu biti određeni čajevi. Na primer, pijte čaj od kamilice ili hajdučke trave što češće, a čak možete piti i mešavinu čaja ove dve biljke. One sadrže materije koje deluju kao prirodni antihistaminik, stoga će vam veoma pomoći kod alergija na hranu.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version