KoDren

Switch to desktop

Klice - energetsko blago za naše zdravlje

klice

Industrijski prerađena hrana je siromašna bogatim materijama za naše zdravlje, a to nas vodi u bolesti (posebno u problem kardiovaskularnih i digestivnih organa).

Čak i kada se hranimo zdravom i uravnoteženom ishranom u jesenjim i zimskim danima nam manjka vitamina i minerala, posebno preko sirovih namirnicama sa kojima u to doba godine oskudevamo. Zbog toga treba posebno pronaći namirnice koje dodatno mogu energetski osnažiti naš organizam, a među kojima su svakako klice.

Klice različitih vrsta biljaka imaju i različito dejstvo po nas. Tako klice lucerke su vrlo hranljive, prijatnog su ukusa, sadrže mineralne soli koje smanjuju povećano lučenje želudačne kiseline.

Pšenične klice

(najčešće i dostupnije u prodaji) su prvoklasni izvor energije pošto su pravo malo blago grupe vitamin B, E i betakarotena (provitamin A). One antiseptičkog i antibakterijkog dejstva po organizam, a odlični su i čistači jetre, jačaju celokupni nervni sistem kao i potenciju. Savršen su regulator krvnog pritiska, varenja, a posebno treba napomenuti da smanjuju dejstvo radioaktivnog zračenja.

Vrlo su korisne i klice crvenog kupusa, kao i klice brokolia. Klice crvenog kupusa pomažu kod organa za varenje (leči čireve, poboljšavaju varenje, regulišu redovnu stolicu, a sadrži i materije koje su značajne za prevenciju raka želudca i debelog  creva).

Suncokretove klice

su bogate kalijumom i fosfatom. Stoga su odlične za kosti i zube, dok masti i ugljeni hidrati odlično utiču na tkivo nerava i na mišiće. Dobre su za stvaranje crvenih krvnih zrnaca zbog bogatstva bakra i gvožđa; dok jod (koji takođe sadrže) pomaže pravilnom radu štitne žlezde. Bogatstvo magnezijumom, ove moćne namirnice, će vam pomoći kod funkcionisanja mozga i mišića, dok vitamin B3 je odličan za kožu.

Klice slačice

pomažu kod nadimanja, lošeg varenje i zatvora, a uz to pomažu i kod išijasa i problema sa mišićima. Takođe, korisne su i kod problema respiratornih organa jer blagotvorno deluju posebno za iskašljavanje, bol u grudima, sniževaju temperaturu (pri prehladi postiču znojenje). Isto tako, povoljno utiču na krv tj. čiste krv i ubrzavaju rad cirkulacije.

Heljdine klice

koriste se iznikle do prvih listova. A što se tiče zdravstvenog aspekta, odlične su za vene i kapilare, jer sadrže flavonoid, kao i rutin.

Klice crnog luka

su prirodni antibiotik, uništavaju gljivice, bakterije, viruse, pomažu iskašljavanju, jer rastvaraju šlajm i sluzi. Ove klice su i odličan čistač jetre.

Klice iz semena rotkvice

čiste disajne organe i sluzokožu, pa samim tim leče i prehladu. Isto tako, čiste jetru, bubreče, mokračne kanale, žuč, a povoljno deluju na kožu i leče bubuljice, jer isto sadrže fosfor. One otvaraju apetit i odlični su čistači creva od parazita.

Klice mahunarki

(soja, sočiva, grašak, itd.) su odlični regulatori šećera u krvi, snižavaju pritisak, kao i loš holesterol (LDL). Ove klice su odlične i kod ateroskleroze. Zbog velike količine gvožđa preporučuje se ljudima koji pate od anemije, a takođe su i odličan blokator ćelija raka debelog creva i dojki, jer upravo sadrže enzime koji blokiraju nastanak ovih oboljenja.

Klice pored ličnog uzgoja možete kupovati u prodavnicama “zdrave hrane” ili dobro opremljenim hipermarketima, pa ih možete koristiti kao dodatak jelima (to su mehanički “uspavane” klice), dok sveže klice su najpogodnije za korišćenje u salatama, jer su prijatnog slatkastog ukusa, pa će vam svaka salata biti dodatno ukusnija. Ipak, rok trajanja im nije dug (svega nekoliko dana), pa je najbolje sa ih čuvate u frižideru.

Zbog velike lekovite snage, trudite se da ih bar preko zime učestalije koristite jer zbog svežine, velike količine vitamina, minerala i enzima koje sadrže, klice će biti prava energetska bomba i riznica vašeg dobrog i uravnoteženog zdravlja.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version