KoDren

Switch to desktop

Ulje nara

ulje nara

Nar (punica granatum ) je jedna od najlekovitijih voćki koju poznaje čovečanstvo. Od davnina predstavlja simbol plodnosti, izobilja, dobrog zdravlja i večnog života. Ova biljka potiče iz Persije i kroz istoriju se svrstava u voće bogova.

U drevnim zapisima se jarko crvene semenke nara porede sa krvlju. Pripisuje im se sposobnost vraćanja mladosti, produžetka života i konekcija između sveta živih i sveta mrtvih.

Popularni su njegov sok, semenke, ulje, pa čak i kora koju narodna medicina koristi protiv dijareje i čišćenja od parazita. Bogat je antioksidansima koji štite kardiovakularni sistem, nerve, kožu, kosti, o čemu svedoče brojne naučne studije.

Koštice nara su glavni izvor Omega 5, masne kiseline koja se smatra jednom od najjačih antioksidanasa. Omega 5 poznata i kao punicinska kiselina smatra se 5 puta jačim antioksidansom od zelenog čaja i 2 puta jačim antioksidansom od ekstrakta iz koštica grožđa. U bioaktivne supstance  nara pored Omege 5 spadaju i vitamin C, B5, vitamin E, kalijum,  fitoestrogeni -  steroidni hormoni biljnog porekla.

Bioaktivne supstance ulja nara stimulišu sintezu serotonina, hormona sreće od čijeg nivoa zavisi  naše raspoloženje. Smanjuju nivo lošeg holesterola, što umanjuje rizik za pojavu ateroskleroze, odnosno povišenog pritiska, infarkta mozga i miokarda. Deluju  antioksidativno, čuvaju genom od oštećenja koja  vode  razviću najtežih hroničnih bolesti -  psorijaza, kancer, dijabetes...  
Sastojci nara inhibiraju rast raka dojke, prostate, debelog creva, leukemiju i sprečavaju promene koje podstiču rast tumora.

Omega 5 iz ulja nara regeneriše i podmlađuje kožu. Utiče na sintezu kolagena i keratinocita – glavnih ćelija gornjeg sloja kože što povećava njenu elastičnost i mladalački izgled.Takođe, ima zaštitnu ulogu protiv UVB zračenja . Zbog svog antiage svojstva ulje nara popularno je u proizvodnji luksuzne kozmetike.

Blagotvorna dejstva ulja nara:

Štiti organizam od pogubnog dejstva slobodnih radikala

Poboljšava reproduktivno zdravlje kod muškaraca i žena

Podstiče libido

Pojačava imunitet

Zaustavlja starenje ćelija

Obnavlja kožu

Reguliše nivo holesterola i čuva zdravlje srca i krvnih sudova

Reguliše nivo krvnog pritiska

Štiti od gojaznosti

Sprečava pojavu dijabetesa

Umanjuje mogućnost pojave osteoporoze

Sprečava nastanak  kognitivnih poremećaja - staračku demenciju

Umanjuje neprijatne tegobe u menopauzi

Sprečava pojavu nastanka malignih oboljenja

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version