KoDren

Switch to desktop

Noni plod i noni sok

noni plod

NONI ( lat. Morinda citrifolia) je biljka koja raste u tropskim područjima u obliku grma, visine 3-10 metara, pripada familiji Rubiaceae (80 lekovitih biljaka starog sveta) i izuzetno je bogata vitaminima, mineralima, enzimima, aminokiselinama, ugljenim hidratima i elementima u tragovima.

Specifičnost NONI biljke je u tome što plodovi sazrevaju tokom cele godine (12 berbi godišnje). Potpuno zreli plodovi su veličine 7-15 cm, belo-žućkaste boje i jakog mirisa i ukusa.

U tradicionalnoj primeni, kao lekovito sredstvo, koristi se duže od dve hiljade godina – kod problema sa kožom, kosom, noktima, kod bolova, respiratornih smetnji, mučnine, grčeva, kostobolje, posekotina, rana, tegoba  sa varenjem itd. Pored Tahitija, gde zbog izuzetno bogatog, nezagađenog tla i klimatskoh uslova, rastu najkvalitetniji plodovi, Noni biljka raste i u drugim tropskim područjima-od jugoistočne Azije i Australije, preko ostrva Tihog okeana do srednje i južne Amerike. Zbog rasprostranjenosti, mnogobrojna su i njena imena: Hnau, Kikiri, Noni, Nono, Nonu, Mengkudu, Indian mulberry...

PLOD BOGAT ENZIMIMA I VITALNIM MATERIJAMA

Istraživanja  ukazuju na to da Noni plod sadrži preko 150 aktivnih bioloških materija, vitamina, minerala, ugljenih hidrata, elemenata u tragovima, aminokiselina i enzima. Visok udeo askorbinske kiseline (vitamin C), kao i vitamini B1, B2, B3, B6 i E, čine ovaj plod vrednim u ishrani. 18 aminokiselina prisutnih u Noni plodu deluje podsticajno na razvoj mišića i ujedno sprečava njihovu atrofiju. Količine natrijuma, kalijuma, gvožđa, mangana i  magnezijuma, koje se nalaze u sastavu u plodu i 100% noni soku, zadovoljavaju dnevne potrebe organizma za tim mineralima.

Noni podstiče stvaranje  azot oksida, koji u kombinaciji sa skopoletinom (stimuliše rad štitne žlezde i povećava nivo serotonina i melatonina u organizmu) omogućava opuštanje arterija, što značajno doprinosi smanjenju visokog krvnog pritiska.

Pored toga, azot oksid povoljno utiče na prokrvljenost tkiva i smanjuje mogućnost nastajanja ugrušaka, čime štiti organizam od infarkta i od izliva krvi u mozak. Svojim antioksidativnim delovanjem štiti od oksidacije LDL-holesterola, t.j. bitno doprinosi prevenciji oboljenja krvnih sudova.

Zahvaljujući sadržaju damnakantala, smatra se da NONI štiti od malignih oboljenja, odnosno usporava rast već nastalih tumora. U slučaju pojave tumora, u organizmu se smanjuje količina kseronina, prokseronina i prokseronaze, koje NONI sadrži u velikim količinama. Zahvaljujući adaptogenom delovanju, normalizuje se  rad ćelija koje nepravilno funkcionišu.

NONI U NAUCI

Dr Ralph Heinicke: kseronin i obnavljanje ćelija organizma

Biohemičar dr Heinicke je, zahvaljujući svom 45-godišnjem proučavanju enzima bromelin (iz ananasa), napisao disertaciju o alkaloidu, koga je otkrio i nazvao kseronin.
Kseronin
je srazmerno mali alkaloid, fiziološki vrlo aktivan i vrlo važan za pravilno funkcionisanje svih ćelija organizma. U toku ispitivanja otkrio je da sok NONI ploda sadrži znatne količine proenzima kseronina - prokseronina (800 puta više od ananasa).

Kada u crevima dođe u kontakt sa enzimom prokseronazom, koji je takođe pronađen u NONI plodu, prokseronin oslobađa kseronin. Teorija Dr Heinickea je da kseronin zaista deluje na molekul sa ciljem da oporavi oštećene ćelije. On tvrdi da  naročite  funkcije kseronina oblikuju i jačaju specifične proteine koji imaju različite važne funkcije u ćelijama, što se vidi po neverovatno širokom delovanju NONI soka na fiziološkom nivou.

Dr Heinicke ističe: ,,Neki od zdravstvenih problema koji se uzimanjem NONIJA mogu ukloniti su: visoki krvni pritisak, menstrualne tegobe, artritis, čir na želucu, uganuća i slične povrede, depresije, senilnost, smetnje u varenju, arterioskleroza, problemi sa krvnim sudovima, zavisnost od droga...
Prof Dr Neil Solomon

Nonijeve jedinstvene karakteristike zainteresovale su naučnike iz Japana, Francuske, Nemačke, Austrije, SAD-a i mnogih drugih. Najobimnije istraživanje sproveo je prof Dr Neil Solomon, u saradnji sa velikim brojem lekara i naučnika. U grupi od  preko 10 000 ispitanika pokazano je da je 78 % osetilo bitno poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version