KoDren

Switch to desktop

Kokosovo ulje

kokosovo ulje

Kokosovo ulje sve je češće zastupljeno u ishrani sportista i onih osoba koje imaju problema sa viškom kilograma. Osnovni razlog za to jeste činjenica da je kokosovo ulje manje kalorično od ostalih ulja, brzo se pretvara u energiju i ne doprinosi taloženju masti na krvnim sudovima.

Kokosovo ulje, takodje, povećava nivo izdržljivosti organizma i na taj način poboljšava performanse sportista a ujedno je visoko rangirano na spisku najzdravijih ulja na svetu. Pre svega da kažemo da se kokosovo ulje sastoji od 90% zasićenih masnih kiselina (većina od njih su trigliceridi srednjeg lanca), zatim višestruko nezasićenih masnih kiselina (linoleic acid), mononezasićenih masnih kiselina (oleinska kiselina), određenih derivata masnih kiselina, masnih alkohola, polifenola koji su odgovorni za miris i ukus kokosovog ulja, vitamina (E, K) i minerala. Na nižim temperaturama može se stegnuti pa ga je u tom slučaju pre upotrebe potrebno malo zagrejati.

Kokosovo ulje doprinosi rešavanju mnogih zdravstvenih problema i preporučuje se kao pomoćno prirodno sredstvo za sprečavanje nastanka i lečenje sledećih oboljenja: gojaznost, dijabetes, srčane bolesti, problemi sa bubrezima, visok krvni pritisak. Zatim za podizanje imuniteta, održavanje normalnog nivoa holesterola, regulisanje varenja, regulisanje metabolizma, pomaže zdravom funkcioniranju štitne žlezde...

Pored toga kokosovo ulje ima antivirusno i antibakterijsko dejstvo pa je vrlo efikasno sredstvo protiv raznih infekcija. Kokosovo ulje ubija viruse koji izazivaju ospice, grip, herpes, hepatitis, SARS, itd. Zatim bakterije koje izazivaju razne infekcije grla, infekcije mokraćnih kanala, upalu pluća, gonoreju, itd.

Prisustvo triglicerida srednjeg lanca i masnih kiselina u kokosovom ulju veoma je korisno u prevenciji bolesti jetre jer se materije lako pretvaraju u energiju, čime se smanjuje opterećenje jetre i sprečava nakupljanje masnoća.

Smatra se da kokosovo ulje ima uticaj na smanjenje osjetljivosti virusa HIV-a i raka.

Kokosovo ulje pomaže u lečenju različitih kožnih bolesti, kao što su psorijaza, dermatitis, ekcemi i druge kožne infekcije.

Ključni sastojak kokosovog ulja je laurinska kiselina, koja ima snažno antivirusno i antibakterijsko delovanje te nas na taj način štiti od mnogih infekcijskih bolesti. Laurinska kiselina se jedino još nalazi u majčinom mleku gde sačinjava životno važni sastojak jer štiti dete od raznih infekcija dok mu vlastiti imunološki sistem još nije potpuno razvijen. Još  jedan sastojak kokosovog ulja je kaprilna kiselina koja podstiče  rast ”dobrih” bakterija naročito bakterije mlečne kiseline.  Naučna  istraživanja pokazala su da kaprilna kiselina deluje protiv kandide i uništava parazite u probavnom traktu.

Kokosovo ulje je vrlo otporno na visoke temperature pa se može koristiti u pripremanju hrane, za prženje i pečenje, kao dresing za salatu, kao dodatak u kuvanom pirinču ili u pripremi smoothiesa. Svakodnevnim unosom kokosovog ulja, može se osetiti lagano povećanje telesne temperature zbog pojačanog metabolizma kad se sagorevaju srednje lančane masne kiseline. Kokosovo ulje daje više energije i osećaj sitosti pa telo manje traži hranu bogatu šećerom i skrobom, što postepeno olakšava prelaz na zdraviji način ishrane.

Umerena terapeutska doza je 3-4 kašike ulja dnevno da se dobije dovoljno laurinske kiseline koja jača imunitet. Vodite računa da kupite hladno ceđeno  kokosovo ulje (virgin) u prodavnicama zdrave hrane ili biljnim apotekama, a ne rafinisano kakvo se možda može naći u običnim prodavnicama koje je dosta jeftino. Ovo rafinisano i stvrdnuto kokosovo ulje se izlučuje iz suve mase  koja je ostala nakon hladnog ceđenja. Vadi se uz pomoć  visokih temperatura te se zatim hidrogenizuje (očvršćuje) kao margarin. Ova masnoća nema iste karakteristike kao hladno ceđeno ulje.

Kokosovo ulje je vrlo umirujuće i stoga pomaže u uklanjanju stresa. Nežna masaža glave kokosovim uljem pomaže u uklanjanju mentalnog umora.

Na kraju, kokosovo ulje u kozmetičke svrhe jedan je od najboljih prirodnih sredstava za negu kose. Ono kosi daje sjaj i podstiče zdrav rast kose. Ukoliko se redovno utrljava u koren kose otklanja perut a esencijalni proteini u kokosovom ulju hrane i regenerišu oštećenu kosu. Kokosovo ulje predstavlja sigurno rešenje problema sa suvom i perutavom kožom, hidrira i sprečava prerano starenje kože. Iz tih razloga kokosovo ulje je omiljeni sastojak za izradu savremenih kozmetičkih preparata za negu kose i tela, kao što su sapuni, šamponi, losioni, kreme i sl.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version