KoDren

Switch to desktop

Smanjuju stres i štite mozak

koštunjavo voće

Koštunjavo voće bogato je vitaminima, magnezijumom i vlaknima, zbog čega njihovo konzumiranje ima veliki značaj za poboljšanje opšteg stanja organizma.

 

Kad vam se nešto gricka, uzmite orah, badem ili lešnik.

Lekari već odavno znaju da su sirovi koštunjavi plodovi melem za telo i da sadrže niz elemenata koji su vrlo važni za zdravlje.

Ranije studije pokazale su da ljudi koji svakodnevno konzumiraju koštunjave plodove, ili njima potpuno zamene drugu hranu, gube više na težini i imaju manji obim struka, zbog čega se savetovalo da se ne konzumiraju preterano. Međutim, nova studija objavljena u američkom žurnalu za kliničku ishranu pokazuje da unos sirovih koštunjavih plodova ne mora da bude ograničen jer ni na koji način ne mogu da ugroze zdravlje, upravo suprotno.

Zdravlje mozga

Zbog velike količine vitamina E koštunjavo voće smatra se hranom za mozak, odnosno sprečava kognitivni pad, koji obično dolazi s godinama. Kikiriki je posebno dobar jer obiluje vitaminima iz grupe B, koji su takođe važni za mozak. Studija objavljena u britanskom žurnalu o ishrani pokazala je da su orasi dobri za jačanje radne memorije, sposobnost rešavanja problema i motoričke funkcije.

Bore se sa stresom

Orasi su bogati alfa-linolenskom kiselinom, pa štite srce u vreme velikog stresa, kad bi ono moglo da bude posebno ugroženo. Pored toga, stres obično dovodi do pada imuniteta, ali ako jedete bademe koji su bogati vitaminom E, vitaminima iz grupe B i magnezijumom, možete ga sačuvati, pa čak i ojačati.

Čuvaju srce

Bademi, lešnici, kikiriki, brazilski orasi i domaći orasi igraju veliku ulogu u smanjenju rizika od razvoja srčanih bolesti. Razlog za to je što orašasti plodovi mogu da snize štetan LDL holesterol, a osim toga, nude zdrave mononezasićene i polinezasićene masnoće i vlakna koja štite srce. Orašasti plodovi bogati su i argininom, aminokiselinom koja pomaže da krvni sudovi budu opušteni.

Snižavaju holesterol

Studija iz 2010, objavljena u listu koji se bavi internom medicinom, pokazala je da svakodnevno konzumiranje šoljice koštunjavih plodova snižava loš LDL holesterol za čak 7,4 odsto. Osim toga, koncentracija triglicerida takođe opada za više od 10 odsto.

Protiv raka prostate

Brazilski orasi, koji su puni selena, mogu pomoći i protiv uznapredovalog raka prostate, što je pokazala studija iz Holandije. Naime, muškarci koji su imali visoke količine selena u krvi, imali su 60 odsto manje šanse da imaju poodmakli rak prostate 17 godina kasnije.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version