KoDren.COM Budite zdravi ko dren!

Najnovije
A+ A A-

Obrnuta dijeta

obrnuta dijeta

Priznajte sami, koliko puta ste smršali pa se ugojili ponovo nakon dijete. I ne samo to, deluje da ste posle mršavljenja dodavali i više kilograma nego što ste počeli, u beskrajnom ciklusu jo-jo efekta. Naučnici kažu da i za ovaj problem ima leka – obrnuta (reverse) dijeta.

 

Nakon što ste držali dijetu, koja je sigurno bila strogo redukciona, imate želju da ponovo jedete hranu koju niste mogli tokom tog perioda. Naravno da ćete se vratiti starim navikama, jer ste tokom dijete i imali veliku želju da im se vratite. Na žalost, vrlo brzo se vratite i istom kalorijskom unosu što rezultira novim gojenjem. Iako ste se neko vreme uzdržavali od hrane i gladovali, nakon dijete kao da ste se još brže vratili u staru garderobu.

Ako želite da sačuvate težinu  do koje  ste došli nakon dijete, potrebno je da odgovorite na dva pitanja:

  1. Koliko drastično ste gladovali – kolika je bila redukcija kalorija?
  2. Koliku mišićnu masu ste povećali tokom dijete?

Na prvo pitanje je veoma važno dati konkretan i iskren odgovor. Mnogi misle da će gladovanjem uspeti da smršaju i u tome i uspeju neko vreme. Problem je šta se događa nakon gladovanja. Iako su uspeli da skinu i veliki broj kilograma, ishrana nakon dijete može drastično povećati kilograme.

Razlog leži u prirodnoj odbrani organizma. Naš organizam je programiran da se čuva gladi. Zbog toga će, nakon što smanjimo unos hrane, usporiti metabolizam i štedeti energiju i to do 30%. Ovo i nije tako veliki procenat, iako ne deluje tako i traje kratkotrajno, jer telo ne može dugo izdržati u ovom stanju pripravnosti. Ipak, ako u ovom trenutku ponovo počnete da unosite veći broj kalorija, odnosno, prekinete dijetu, telo će i dalje raditi usporeno i čuvati sve što pojedete u zalihama. Zbog toga se nakon dijete gojite brže nego inače. Ovo je uzrok čuvenog jo-jo efekta koji nam upropasti svaku dijetu i mršavljenje.

Drugo pitanje je da li ste tokom dijete povećali mišićnu masu i to je veoma važno pitanje. Iako mnogi smatraju da će mršaviti ako uz dijetu trče ili vežbaju, razlog je potpuno drugačiji. Mišići traže više snage, pa će sve što unesete u organizam trošiti više i brže nego ranije. Upravo ovo znači da ćete moći da jedete više a zadržite kilažu. Zbog toga je vežbanje tokom dijete od velike važnosti.

U odgovorima na ova dva pitanja leže razlozi zbog kojih ne možete zadržati kilograme nakon dijete ali i kako da se ne ugojite nakon mršavljenja. Upravo je zbog toga i nastala obrnuta dijeta.

Obrnuta dijeta se sprovodi na principima manjeg kalorijskog unosa i pojačanog vežbanja, ali tako da se organizam postepeno prilagođava promenama i trajno sačuva kilograme. Stručnjaci savetuju da se pridržavate sledećih koraka.

  • Najpre izračunajte koliko kalorija bi trebalo unositi u organizam prema Vašim godinama, fizičkoj aktivnosti i sličnim parametrima;
  • Izračunajte koliko kalorija trenutno unosite u organizam u proseku svakoga dana;
  • Redukujte unos kalorija na manje od 80% od trenutnog unosa (ne brinite, sigurno je da Vam je potrebno i manje od toga);
  • Nakon nedelju-dve dodajte 100 kalorija na ovu računicu pa pratite naredne dve nedelje koliko ste uspešni;
  • Ukoliko ne dodajete kilograme tokom tog perioda, dodajte još 100 kalorija i tako radite dok ne počnete da se gojite a onda se vratite na prethodnu meru;
  • Pratite dnevni unos hrane i držite se strogo tih mera;
  • Uvodite postepeno zdravu hranu i izbacujte brzu, prerađenu hranu i slatkiše;
  • Vežbajte i to posebno vežbe snage i kondicije, ali i držite se vežbanja bez izuzetka.

Iako su svi ovi koraci na prvi pogled teški i komplikovani, oni zapravo dovode do toga da steknete uvid u rad svog organizma i metabolizma. Cilj je da steknete naviku u pravilnu ishranu za ceo život, kako biste zauvek čuvali svoj organizam od gojaznosti. Ukoliko se naviknete na ovaj režim, sigurno je da ćete zadržati kilažu i nakon dijete, jer ćete se zauvek držati iste ishrane koja Vas neće gojiti.

Naučnici i nutricionisti su ipak pronašli i neke nedostatke ove metode, odnosno, moguće greške na koje možete naići. Postoje situacije kada Vam ova metoda neće dati rezultate.

Pre svega, nije svaki organizam isti i ne reaguje isto na svaku vrstu ishrane. Ako redukujete previše ugljenih hidrata iz ishrane, može se desiti da nakon prestanka dijete povećate zalihe vode što izgleda kao da ste se ugojili.

Takođe, kalorije nisu sve što je potrebno kontrolisati. Od velike je važnosti i da prestanete da jedete lošu hranu i promenite način života. Odaberite vrste namirnica koje su zdrave i spremajte ih na zdrav način.

Uvedite u svakodnevicu fizičku aktivnost, makar bila i obična šetnja. Neka to bude i neka aktivnost koju Vam inače prija i volite, poput vožnje bicikla ili plesa. Šetajte do kuće, ređe koristite lift i auto. Sve ovo neće imati koristi ako ste i dalje lenji a organizam ne troši ono što unesete. Moguće je „obrnuto“ i pametno mršaviti, samo ako znate kako.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg