KoDren

Switch to desktop

Blagodeti majčine dušice

majčina dušica

Majčina dušica (koju često nazivamo i timijan) je biljka koja je poznata još od davnina po svojim dobrobitima po ljudsko zdravlje.

Koristi se i u kuhinji kao ukusan začin u jelima i kao čaj za ublažavanje zdravstvenih tegoba. Izuzetno je bogata mineralima i vitaminima. Ova biljka odličan je izvor vitamin K, mangana, kalcijuma, kao i odličan snabdevač gvožđa. Kako je gvožđe potrebno za krv tako je vitamin K potreban za dobru cirkulaciju u organizmu. Čak je dovoljno da sa jednom šoljom dnevno ovog čaja snabdete organizam sa 60% dnevne doze vitamina K i oko 3,5 mg gvožđa i do 5,5 kalcijuma dnevnog unosa.

Na listi protiv zdravstvenih tegoba tu se podrazumeva da je majčina dušica blagotvorna kod: organa za varenje (naročito ako je želudac bolan, nadut, ili imate problem sa gasovima, a i smanjiće vam grčeve u stomaku), dobra je kao antioksidant, kod teskoba i upala organa za disanje jer ih čisti (na primer: poput kašlja jer ubrzava njegovo sazrevanje i pomaže iskašljavanju; smanjuje iritacije i grebanje u grlu, a olakšava i simptome bronhitisa), jača cirkulaciju i srce (čak je poznato da ekstrakt iz majčine dušice umanjuje broj otkucaja srca i tako reguliše krvni pritisak), dobra je u borbi protiv anemije i jača celokupni imunitet organizma.
Takođe, pogodna je za smirenje nervnog sistema, pa se stoga može koristiti za popravljanje raspoloženja, kao sredstvo za smirenje i protiv anksioznosti. Isto tako, pomaže kod kožnih problema poput bubuljica, akni, kao i uopšte u poboljšanju čistije kože. Čak su pokazala neka naučna istraživanja da preparati na bazi majčine dušice ne iritiraju kožu. Isto tako, ova biljka odlična je i u borbi protiv gljivičnih infekcija. Ako se borite sa kandidom koristite čaj, a ako imate problema sa spoljnim gljivica, u tom slučaju koristite prirodno ulje majčine dušice. Majčina dušica će pomoći i kod neredovnih ciklusa, ublažiće menstrualne bolove (grčeve) a i umanjiće napetost i bolove u grudima tokom menstrualnog ciklusa.

Timol je jedan od eteričnih ulja u majčinoj dušici i izrazito je snažan antioksidans koji će pomoći u podizanju omega 3 masnih kiselina u moždanim ćelijama a koje su najvažnije za naše zdravlje. Brojne studije su pokazale da timol pomaže i u usporavanju procesa starenja u tih istih moždanim ćelijama, pa su ga stoga naučnici čak povezali sa izvanrednom prevencijom Alchajmerove bolesti.

Recept za pripremu čaja od majčine dušice:

Dakle, za ovu svakodnevnu osnovnu upotrebu čaja od sušene biljke majčine dušice potrebno je 1 do 2 supene kašike preliti šoljom ključale vode. Ostaviti da odstoji pola sata i obavezno ga poklopiti, kako ne bi lekovita svojstva isparila. Potom, procedite i po želji zasladite medom. Savet je da je najbolje piti čaj sveže pripremljen i nekoliko puta u toku dana.

Recept za pripremu sirćeta od majčine dušice:

Ovo sirće se upotrebljava u pripremi jela. Potrebno je: 100 grama majčine dušice, pola litre jabukovog sirćeta (ili vinskog). Pola sirćeta treba ugrejati, ali nikako da provri. Biljku majčine dušice treba lagano istući koju ćete preliti tim sirćetom. Zatim nastaviti i dalje sa gnječenjem biljke pa ostaviti da se sve to ohladi. Kada se ohladi tek tada dodajte ostatak sirćeta. Sve to promešati da se sjedini pa potom prelijte u sterilisane flaše (savet je čak da flaše budu što šireg grla). Te flaše držite na osunčanom mestu i svakodnevno ih mućkati naredne dve nedelje. Posle tog perioda možete ga procediti ako želite, iako se može čuvati tj. koristiti i u takvom stanju.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version