KoDren.COM Budite zdravi ko dren!

Najnovije
A+ A A-

Zova – dobrobiti i primena

Zova

Zovu smatraju je za jednu od najblagotvornijih biljki na svetu, koja svojom višenamenskom primenom može doneti velike dobrobiti po ljudski organizam. Ovo doba godine naročito je poznato po njoj. U maju mesecu njen cvet je pun polena i spreman za prvi lekovit proizvod koji možete napraviti kod kuće.

 

Cvetove zove treba brati kada je u punom cvatu, ali nikako posle kiše (dakle, obavezno tokom sunčanih dana). Od njih možete praviti sok od svežeg cveta ili cvet sušiti kako biste tokom zime pili njen čaj. Cvet zove bogat je taninima, karotenom, vitaminom A, B, C, flavanoidima, glikozidima, i dr. Njeno pozitivno dejstvo po organizam je protivupalno, kao i antioksidativno, antivirusno i antimikrobno, a takođe poznata je kao poboljšivač varenja, kod mršavljenja, dobra je protiv alergija, protiv upale disajnih organa, kao i kod sveopšteg jačanja imuniteta.

Evo kako je najbolje da sušite zovu

Nju najbolje možete sušiti na promaji jer ćete na taj način sačuvati njenu boju i punoću (cvetovi će ostati u žuto/beloj boji). U slučaju da vam cvetovi tokom sušenja za čaj potamne, njim treba odmah baciti i nipošto koristiti. Kada se cvetovi osuše možete ih samleti i čuvati ih kao i ostale čajeve, na tamnom i suvom mestu. Takođe, preporuka je da čaj čuvate u staklenoj posudi (tegli). Isto tako, period konzumacije i čuvanja biljke na ovakav način je najviše do godinu dana, a čak i ako se desi da biljka potamni u ovom vremenu čuvanja, potrebno je odmah baciti. Pripremljen čaj od zove preporučuje se za ispiranje grla u ohlađenoj varijanti kod gnojne angine ili upale grla i krajnika. Pijenje čaja će pomoći kod kašlja, iskašljavanja, pospešuje znojenje, a olakšaće i simptome prehlade, viroza, gripa, kao i astme.

Kako pripremiti čaj od zove?

Čaj pripremate na sledeći način: do 5 grama biljke prelijte sa 2,5dl ključale vode i sačekati da odstoji desetak minuta. Naravno, priprema čaja može biti i kraća (do 5 minuta), ali tada čaj u takvoj blažoj varijanti služi više kao napitak za uživanje.

Sok od zove

Takođe, od cvetova zove možete praviti izuzetno ukusan sirup za sok. On će vam izuzetno prijati u toplim danima, a ujedno će vam i delovati lekovito na organizam. Naročito će prijati organizmu kod ubrzanja varanja i izbacivanja viška tečnosti. Dakle, detoksikacija u predstojećim prolećnim i letnjim danima je itekako potrebna i dobro će doći.

Sok od zove se pravi na sledeći način:

Uzećete 30 dobro rascvetanih cvetova zove, koje ćete posle pranja preliti sa 3 litre vode, 40 grama limunske kiseline i sa kriškama limuna (3 limuna). Sve ćete to izmešati i ostaviti da odstoji na hladnom i tamnom mestu naredna 24 sata. Potom ćete naredni dan smesu procediti i dodati u nju 3 kg šećera, koji ćete dužim mešanjem rastopiti u tečnosti. Takođe, ćete i ovu smesu ostaviti da odstoji 24 sata na hladnom i tamnom mestu, uz povremeno mešanje. Naredni dan sirup je spreman i možete ga sipati u dobro oprane (sterilisane) flaše.

Kada bobice tj. plodove zove želite da konzumirate naročito morate obratit pažnju da li su dovoljno zreli (boja će vam pokazati), jer nezrele bobice sadrže otrovne sastojke. Zrele bobice su tamnocrvene sa crvenkastim grančicama. Kada je bobica u ovoj fazi zrenja tada je najlekovitija. Takođe, tokom branja budite pažljivi sa rukama tj. zaštitite ih rukavicama ili kesama, jer bobice u ovoj fazi zrenja izuzetno farbaju ruke. Od bobica, takođe, možete praviti čaj, sirup, kao i džem, kompot ili vino, a čak je i tradicija u Skandinaviji i u Nemačkoj da ljudi prave tradicionalno jelo od bobica zove – supu od zove.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg