KoDren.COM Budite zdravi ko dren!

Najnovije
A+ A A-

Šta je Autofagija (autophagy), benefiti i kako postići autofagiju?

autofagija

U poslednje vreme u medijima se sve više pominje i priča o tome sta je autofagija i o njenim benefitima, kao i to kako postići autofagiju. Iako se o ovom fenomenu zna još mnogo ranije, do čijeg otkrića je došao japanski naučnuk biolog Jošinori Osumi koji je 2016. godine dobio Nobelovu nagradu za medicinu; kod nas ova informacija doživljava posebnu pažnju poslednjih meseci. Autofagiju zovu još i “eliksirem mladosti”, a o čemu je reč upravo sledi detaljno pojašnjenje.

Šta je autofagija?

Autofagija je samoisceljujući proces, a iako bi doslovan prevod ovog termina bio ne tako prijatan za uho - “jedenje samog sebe”; ovaj prosec izlečenja a pre svega prevencije od raznih poremećaja i obolenja je veoma blagorvoran po rehabilitaciju celog organizma. U organizmu autofagija koristi disfunkcionalne komponentne, svojevrsnim procesom reciklaže tj. korišćenjem nakupljene toksine iz tkiva i ćelija. Na ovaj način organizam se preko oslobođenih ćelija oslobađa patoloških i drugih poremećaja. Dolazi do samodetoksikacije. Zdrave ćelije recikliraju oštećene, stare i bolesne ćelije, kao i mikroorganizme. Razgrađivanjem loših ćelija, ponovo se iskorišćava taj material za balansiranje, izlečenje i zaštitu.

 

Kako postići autofagiju?

Svojevrstan post tj. gladovanje je najjači activator autofagije. Aktivacija autofagije se dešava protokom minimum 12-16 sati od poslednjeg obroka. Ovo se najlakše podstiže zapravo ako preskočimo večeru, pa se samim tim dobar deo satnice premešta na period sna, a po buđenju najčešće i nećemo biti odmah gladni, pa ćemo tako još neko vreme produžiti satnicu autofagije i time našem organizmu učiniti veliku uslugu za potpunom rehabilitacijom i prevencijom. Pri gladovanju, informacija u mozak stiže da nemamo dovoljno hrane i potom kreće aktiviranje autofagije. Umesto večere organizmu možemo priuštiti vodu, prirodnu limunadu ili neki biljni čaj i tako olakšati sebi moguću potrebu za večernjim obrokom.

 

Benefiti autofagije:

Autofagijom protiv maligniteta

Autofagija deluje preventivno kao i terapijski na maligne bolesti. Poslednjih decenija porast malignih oboljenja je sve veći, stoga treba misliti preventivno na ovu temu. Tumorske ćelije u procesu autofagije se prepoznaju kao višak, kao nešto što je nepotrebno, pa se stoga razlažu i organizam ih reciklira.

Autofagijom protiv moždanog udara (šlog) i srčanog udara

Autofagija sprečava kardiovaskularna obolenja, i rehabilituje u terapiji već nastalih ovakvih oboljenja; naročito u prevenciji srčanog udara. Dakle, pomoći će za smanjenje i eleminisanje raznih srčanih slabosti, aristmija, infarkt, koronarna bolest; i slično.

Autofagijom protiv autoimunih bolesti

Poremećaj imunološkog sistema, tačnije, imunitet svoje ćelije doživljava kao nešto što je strano i na taj način kreće u samodestrukciju stvaranjem antitela; I na taj način nastaju autoimune procesi (bolesti). Autofagija će upravo pomoći svojim mehanizmima čišćenja balansiranje imuniteta i tako dovesti organizam do izlečenja.

Autofagijom protiv šećerne bolesti

Hiperinsulinemija tj. insulinska rezinstencija (otpornost) je kada ćelije koje odbijaju normalan prijem insulina iz krvi za bolji protok enegije i funkcionalnosti u organizmu. Dalje takav poremećaj vodi u višak telesne težine, policistični jajnici, kao i poremećaj menstualnog ciklusa, sterilitet, itd. A sve ovo dalje vodi u šećernu bolest. Tokom autofagije nivo insulina u krvi je veoma nizak što aktivira hormon glukagon (onaj koji žele da poveća glukozu) i potom izvlači svu preostalu energiju iz ćelija, i dovodi insulin u balans.

Autofagijom protiv bakterijskih i virusnih infekcija

Autofagija će sprečiti nastanak i razvoj raznih viroza, gripa, kao i bakterijskih infekcija. Naročite će dobro doći u tipičnim periodima u toku godine kada su aktuelne epidemije. Autofagijom imonološki sistem neupordivo bolje funkcioniše.

Autofagija snižava holesterol

Masnoća na krvnim sudovima može se, procesom autofagije, drastično smanjiti i time doneti poboljšanje celog organizma.

Takođe, istraživanja su pokazala da autofagija je odlična u borbi protiv nastanka i u lečenju demencije, Alchajmera i Parkinsonove bolesti

Autofagijom se usporava proces starenja

Smanjenjem kalorija usporiće se i starenje, a pored ishrane (šta, kad i koliko jedemo) u tome će nam pomoći i zdrava fizička aktivnost. Gladovanjem tj. autofagijom dovešćemo do potpune regeneracije organizam, pa time se i podmladiti. Kada dođe do samouništenja loših ćelija, tada se pokreće proces lučenja hormona rasta (stvaranja) novih ćelija tj. podmlađivanja. Takođe, tada se u organizmu uvećava i celokupna životna energija za svakodnevno funkcionisanje.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg