KoDren.COM Budite zdravi ko dren!

Najnovije
A+ A A-

Zašto je kalijum bitan i koje namirnice sadrže najviše kalijuma

zeleno povrće

Starije osobe, naročito oni koji su imali neko oboljenje krvnih sudova kao što su moždani ili srčani udar sigurno znaju da šta je kalijum i da je on neophodan u ishrani kako bi očuvali normalan rad krvnih sudova. Sa druge strane, u današnje vreme čini se da je nedostatak pojedinih minerala poprimio oblike epidemije, a u tome prednjače osobe sa nedostatkom upravo ovog minerala.

Pretpostavlja se da je glavni uzrok smanjene količine kalijuma u organizmu zapravo unošenje previše soli. Tada organizam reaguje izbacivanjem minerala koji se vezuju za so, među kojima je i kalijum. Otud su oni koji konzumiraju previše brze hrane, ali i grickalica, poput čipsa, prvi na listi rizičnih osoba kojima nedostaje kalijum. Ipak, pretpostavlja se da čitav niz simptoma nepogrešivo pokazuju da osoba ima nedostatak kalijuma, a koje smo skloni da ignorišemo.

Tako se na tom spisku mogu naći i oni koji imaju  visok pritisak, sportisti (odnosno svi oni koji se svakodnevno mnogo znoje), oni koji imaju bilo kakav poremećaj srčanog ritma, pacijentima kao prevencija kamena u bubregu (ukoliko imaju predispoziciju), oni sa glavoboljama, osobe koje se žale na stalni umor, osobe koje su dugo imale proliv (ili koriste laksative), pacijenti kojima se dijagnostikuje manjak folne kiseline, osobe sa dijabetesom, oni koji uzimaju diuretike, pacijenti kod kojih je dijagnostikovan hormonski poremećaj praćen povećanjem šećera u krvi, osobe koje primećuju česte grčeve i bolove u mišićima, ali i trnjenje i peckanje nogu i ruku,  osobe koje imaju često zatvor ali čestu potrebu za mokrenjem i žeđ, a među rizičnim pacijentima uvek se nalaze i potencijalno deca i trudnice, kao i osobe sa poremećajem metabolizma.

Kako ne biste nagađali da li ste na ovom spisku ili ne, ukoliko primetite neki od ovih simptoma ili se nalazite u rizičnoj grupi, možete uraditi jednostavan test krvi koji će vam pokazati da li ste među potencijalnim osobama koje mogu imati manjak kalijuma, odnosno, da li se taj manjak već beleži u krvi. Lečenje je veoma jednostavno i podrazumeva upotrebu suplemenata koji se mogu naći u svakoj apoteci i to po vrlo povoljnim cenama. Međutim, uzimanje suplemenata se predviđa samo za one koji su u akutnom stanju i kao takvi već u opasnosti da im ovakav poremećaj napravi problem u organizmu. Za sve ostale, koji još uvek nemaju nedostatak ili oboljenje kao posledicu njega, mnogo je bolje da suplemente zamene ishranom, odnosno namirnicama koje mogu povećati nivo kalijuma u orgaizmu. Postoje neke namirnice koje su bogate ovim mineralom a dostupne su našoj trpezi.

Banane

Postoji mit da osobe koje vole da jedu banane zapravo imaju manjak kalijuma u organizmu pa ih on sam „traži“. Naravno, to je nemoguće utvrditi, ali ako i jeste, nije nam teško da konzumiramo ovo slatko voće praktično svaki dan.

Spanać

Kao i svako zeleno povrće, spanać je veoma koristan u našoj ishrani. Što se tiče kalijuma, pretpostavlja se da jedna porcija spanaća sadrži čak 24% dnevnih potreba za ovim mineralom. I to pored svih onih drugih vitamina i minerala koje već imamo u spanaću.

Riba

Bilo koja vrsta ribe sadrži veliku količinu kalijuma, ali je uvek najbolje birati morsku ribu, jer pored kalijuma sadrži i jod i omega 3 kiseline. Svakako da je najbolje ribu spremati na žaru, pečenu ili barenu, ali i pržena u tiganju nije na odmet. Uvrstite ribu barem jedan dan u nedelji u jelovnik.

Pečurke

Iako pečurke retko jedemo, one sadrže čak 12% dnevne potrebe organizma za kalijumom. S obzirom da se često dodaju kao garnir ribi, predstavljaju savršen obrok za povećanje nivoa kalijuma u organizmu.

Pasulj

Ovo je već namirnica koja predstavlja tradiciju na našoj trpezi, a ako vam kažemo da šolja kuvanog pasulja sadrži 25% dnevne potrebe za kalijumom, onda je jasno da je izuzetno korisna. Ako se bojite gasova u stomaku, birajte crni pasulj, jer lakši za varenje.

Od ostalih namirnica nije loše napomenuti sladak krompir, avokado, kelj, prokelj, blitvu i paradajz. U svakom slučaju, kao prvi korak ka smanjenju nivoa kalijuma u organizmu stoji izbacivanje soli iz ishrane.

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg