KoDren.COM Budite zdravi ko dren!

Najnovije
A+ A A-

Posledice nedostatka vitamina D

vitamin d

Vitamin D je onaj veoma korisni deo leta, tako reći, poljubac koji nam Sunce daje tako da održi naš organizam u formi i pomogne u lečenju i sprečavanju bolesti.

 

Sve koristi vitamina D

Zahvaljujući ovom vitaminu telo apsorbuje kalcijum i fosfor iz hrane i taloži u kostima. Na taj način jačamo kosti ali i pomažemo mišićima i zglobovima da budu elastičniji i jači. Ne samo da se na ovaj način sprečavaju lomovi i krte kosti, već čitav skelet ostaje duže mlađi.

Pored toga, vitamin D ima mnoge druge koristi za koje obično i ne znamo. Budući da tiroidna žlezda koristi kalcijum za svoj rad, ona ga uzima iz hrane. Ako organizam nije u stanju da apsorbuje kalcijum, zbog nedostatka vitamina D, onda ga žlezda uzima iz kostiju, što dovodi do njihove krtosti i lomova. Konačno i sama žlezda počinje sporije da radi, pa trpi ceo organizam.

Zahvaljujući ovom vitaminu, celo telo ima koristi. Počev od rada celog koštano-mišićnog aparata, pa do rada unutrašnjih organa. Dokazano je da vitamin D smanjuje visok krvni pritisak i šećer, a veruje se da uzimanje ovog vitamina može pomoći u sprečavanju ovih bolesti. Pored toga, utiče na rad creva, pa se smatra da sprečava kancer i razne upale creva. Kada smo kod kancera, smatra se dobrom preventivom protiv raka dojke i prostate, najviše zbog pomoći kod rada žlezda.

Ovih dana vitamin D došao je u žižu interesovanja zbog još jedne koristi. Utvrđeno je da smanjuje infekcije i upale i da značajno jača imunitet. U vreme korone, lekari su preporučivali makar jednu kap vitamina D dnevno kako bi se popravilo stanje organizma i povećao imunitet.

Jedna od dobrih stvari kod ovog vitamina je ta što njega ne morate uzimati kao suplement. Šta više, preporučuje se da se uzima što je moguće prirodnije. I tu dolazimo do poljupca Sunca koji nam daje zdravlje i pomaže organizmu da radi. Naime, UV zraci pomažu stvaranje ovog vitamina u našem organizmu, pretvaranjem melatonina u vitamin D. Drugim rečima, sunčanje bi trebalo da je dovoljno da ga dobijemo u dovoljnoj meri i sačuvamo zdravlje. Ono što je, međutim, loše, što se ne možemo sunčati cele godine, pa ga ipak moramo dodavati i na drugi način.

Postoji tri načina da svom organizmu date dovoljno vitamina D

  • Sunčanjem
  • Preko hrane
  • Uz pomoć suplemenata

Naučnici smatraju da je za prirodni unos vitamina D sunčanjem dovoljno sunčati se tri puta nedeljno po 20-ak minuta. To sunčanje mora biti sprovedeno leti, između 10 i 15 časova i u danima bez oblaka. Imajte u vidu da osobama sa tamnijim tenom, kao i starijim od 50 godina potrebno i više vremena izlaganja Suncu od preporučenog. Slažete se da to nije dovoljno da u svom organizmu popravimo stanje, pa se moramo pomagati i drugim načinima da popravimo nivo vitamina D.

Vitamina D ima u velikom broju namirnica, ali je problem što većina njih nije baš pogodna za vegetarijance i vegane. Naime, ovaj vitamin možete naći u morskoj ribi, žumancetu, džigerici, jogurtu i švajcarskom siru. Vegetarijanci bi eventualno mogli da se pomognu uz pomoć soka od pomorandže i žitarica od celog zrna. Neke države, međutim, utvrdile su veliki nedostatak vitamina D kod ljudi, pa su donele propise da se on mora ubacivati u hranu, kao što se to sada čini sa jodom. Ako ništa drugo, u budućnosti ćemo imati naznačene namirnice koje sadrže ovaj vitamin, pa ćete moći sami da birate ono što Vam se dopada.

Konačno, postoje suplementi koje možete uzimati u zimskim mesecima, naročito ako se tamnije puti i stariji. Preporučeno je uzimanje između 600 i 4000 jedinica vitamina D dnevno, ali samo isključivo uz savetovanje sa lekarom. U laboratoriji je moguće izmeriti količinu vitamina D u organizmu, pa će Vam lekar, u skladu sa rezultatima, propisati dozu. Lekari se uglavnom slažu da je 1000 jedinica dovoljno u dužem vremenskom periodu da zadovoljite potrebu organizma za ovim vitaminom. Dobra stvar je i to što se ne možete predozirati, jer organizam lako izbacuje višak. Ako ipak primetite mučninu, pojačan žeđ, slabost, zatvor ili slab apetit, javite se lekaru, jer je moguće da ste se predozirali ovim vitaminom. Simptomi, srećom, traju kratko i ne ostavljaju trajne posledice.

Vitamin D je još jedan razlog da ne bežite od Sunca u letnjim a ni zimskim mesecima. To je posebno važno ako znamo da nedostatak ovog vitamina izaziva niz bolesti i poremećaja. I Vi možete primetiti da Vam ovaj vitamin nedostaje, ako pratite simptome koji se obično javljaju kao posledica. To su slabost i pospanost, bolovi i slabost u mišićima, a u težim slučajevima i bolovi u kostima i česti prelomi. Lekari takođe znaju da nedostatak ovog vitamina kod nekih osoba vodi u depresiju, pa ga dodaju uobičajenoj terapiji ove bolesti.

Zato, oslobodite kožu odeće i ležite malo na Suncu. Ne zaboravite zaštitni faktor i zaštitu za glavu. I osmeh na lice, jer leto je tu!

 

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg