KoDren.COM Budite zdravi ko dren!

Najnovije
A+ A A-

Pobedite alergiju prirodnim sredstvima

alergije

Na prvi pomen da nam je stiglo proleće, odmah se, gotovo svaki drugi pojedinac seti zdravstvenih poteškoća koje ono donosi – alergije. Kijanje, kašljanje, gušenje, curenje sekreta iz nosa su najčešće reakcije koje se javljaju kod ljudi.

Sve je to uzrokovano velikom količinom polena u vazduhu pošto drveće, trave, cveće se bude u ovom period godine. Iz godine u godinu statistički broj ljudi koji se bori sa prolećnim alergijama sve više raste

Kada osoba udahne polen (sitne biljne čestice) u tom momentu organizam (kod osobe koja je sklona alergiji) detektuje to kao napad na imuno sistem i potom kreće ispoljavanje zdravstvenih reakcija. Smatrajući da je napadnut, organizam stvara antitela koja napadaju alergen, a što sa druge strane, ispušta histamin u krv. Histamin je taj koji stvara sve alergijske reakcije.

Uzroci ovakvih reakcija organizma na polen, još uvek nisu u potpunosti i sa sigurnošću pronađeni. Prvenstveno se smatra da je uzrok genetika, psihosomatika zatim slab imunitet, bakterije, virusi, paraziti, zagađena okolina, nezdrav način života, bolest jetre, itd. Stoga, potrudimo se da ojačamo, ozdravimo i pobedimo alergije na prirodan način.

Jačanje imuniteta

Jedan od ključnih okidača za nastanak prolećne alergije je slab imunitet. Ovaj segment veoma važnim (i skoro primarnim za nastanak alergije) smatra alternativna medicina. Nemojte razmišljati o imunitetu tek kada počne proleće, već o tome brinite na vreme. Trudite se da imunitet gotovo uvek držite na visokom stepenu. U tome će vam pomoći konzumacija: limuna, propolisa, ehinaceja, ulje crnog kumina, itd.

Detoksikacija

Toksini su, takođe, jedni od najbitnih uzročnika raznih bolesti, pa i alergija. Godinama se nakupljaju u organizmu narušavajući nam kompletno zdravlje, a prouzrokuje nam i prevremeno starenje. Stogra, potrudite se da uradite svakom proleća neku detoksikaciju organizma.

Promena režima ishrane

Ogroman uticaj na vaše celokupno zdravlje ima ishrana. Konzumiraqjte svakodnevno u ishranu namirnice bogate vitaminima B5, B6, C i E, cinkom, kao i selenom, flavonoidima (antioksidansi kojih ima u voću i povrću svetlih boja, i u integralnim žitaricama), beta karoten i izbalansiranim esencijalnim masnim kiselinama. Preporuka je da jedite često beli i crni luk, ljutu papriku, pa čak i ren. Ono što je zanimljivo je da se često preporučuje da izbacite konzumaciju mleka i mlečne proizvode.

Čistač vazduha

Za smanjivanje simptoma i olakšanje zdravstvenih alergijskih tegoba pomoći će vam čistač vazduha i jonizator koje na tržišu lako možete pronaći i kupiti. Ovi pročišćivači vazduha sadrže nekoliko fltera koji će vam pročistiti vazduh čak i do 90% alergena koji se nalazi u njemu.

… još nekoliko saveta …

Izbegavajte da boravite duže na otvorenom prostoru, redovno usisavajte prašinu i grinje, što češće se umivajte, a pri ulasku u kuću odmah se presvucite kako ne biste raznosili i udisali polen koji ste doneli sa sobom na odeći.

Jedan od “trikova” koji se preporučuju je mazanjem vazelina oko i u nosu. Na ovakav način će vas vazelin zaštiti od polena i od curenja sekreta iz nosa. Takođe, kada čistite prašnjave stvari ili plesniva mesta obavezno stavite masku preko lica.

Kod polenskih alergija pomoći će vam u lečenju: biljni preparati, homeopatija, bahove kapi, kao i akupunktura. Evo nekoliko biljnih recepata koji će vam olakšati alergiju:

Za inhaliranje: u pola litra ključale vode dodajte kašiku sušene kamilice ili hajdučke trave;

Protiv curenja sekreta iz nosa: pijte 3 puta dnevno šolju čaja od zovinog cveta, đumbira, cimeta, koprive ili karanfilića;

Začepljenje disajnih puteva, smanjite konzumacijom belog luka ili uzimajte tablete ili kapsule belog luka.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg