KoDren.COM Budite zdravi ko dren!

Najnovije
A+ A A-

Spavačka apnea i način lečenja

spavačka apnea

Spavačka apnea je ozbiljan poremećaj u spavanju koji se javlja u vidu isprekidanog disanja kod osobe koja spava. Ljudi koji ne leče ovaj problem mogu nekada u toku sna da prestanu da dišu i do nekoliko stotina puta. To znači da mozak i ostatak tela ne dobijaju dovoljnu količnu kiseonika za pravilan rad.

Ovaj problem može uticati na bilo koga, bez obzira na doba, čak utičući i na malu decu. Međutim, najveći rizici se javljaju ukoliko ste: muškarac, stariji od 40 godina, gojazni, imate veliki obim vrata, veliki jezik, malu viličnu kost, ako imate probleme sa sinusima ili alergije i naravno, ukoliko je već neko u vašoj porodici imao ovaj problem.

Spavačka apnea se javlja u dva oblika, kao opstruktivna spavačka apnea koja je češća i uzrokuje je blokada disajnih puteva, obično kada meko tkivo na zadnjem delu grla padne tokom sna. A drugi oblik je centralna spavačka apnea, kod koje, za razliku od opstruktivne spavačke apne, disajnu putevi nisu blokirani, već mozak ne uspeva da signalizira mišićima da dišu, zbog nestabilnosti u respiratornom kontrolnom centru.

U slučaju da se ne leči, spavačka apnea može da dovede do nebrojeno zdravstvenih problema, uključujući i: visok kravni pritisak, šlog, otkazivanje rada srca, neregularan rad srca i srčane udare, dijabetes, depresiju, glavobolje.

Povrh svega, ako ne lečite spavačku apneu, moguće je da ćete biti lošiji i u svakodnevnim aktivnostima kao što su posao, škola, vožnja automobila...

Znakovi koji mogu da ukažu na to da vi, ili vama bliska osoba, imate spavačku apneu, jesu glasno hrkanje, buđenje sa veoma suvim i oteklim grlom, povremeno buđenje sa osećajem davljenja ili pokušaja dolaženja do daha, uspavanost i nedostatak energije tokom dana, jutarnje glavobolje, problemi sa spavanjem, nesanica, promene raspoloženja, zaboravnost i brojni drugi.

Ukoliko imate neke od gorenavedenih simptoma, lekar vam može preporučiti da odete na polisomnogram, odnosno test koji elektronski odašilje i snima specifične fizičke aktivnosti tokom sna. Ove snimke potom analizira osoba specijalizovana za to, koja će utvditi da li imate spavačku apneu ili neku drugu vrstu poremećaja sna.

Ako je ustanovljeno da imate spavačku apneu, možda će biti potrebno da uradite još dodatnih testova, kako bi se došlo do najboljeg načina za lečenje.

Lečenje spavačke apnee je raznovrsno i varira od promene životnog stila, preko terapije do operacije.

Blaži oblici spavačke apnee se mogu lečiti kod kuće sa promenom načina življenja, odnosno, ukoliko smršate, izbegavate alkohol i pilule za spavanje, promenite položaj za spavanje, prestanete da pušite, izbegavate spavanje na leđima.

Još jedan od načina za rešenje ovog problem je uz pomoć CPAP maske koju osoba nosi na nosu i ustima dok spava. Ova maska je prikačena na mašinu koja stalno dovodi vazdušni protok kroz nos, tako da disanje bude redovno. Ova maska je jedna od najčešćih načina za olakšavanje problema spavačke apnee.

Poslednje pribežište svih onih koji imaju ovaj problem jeste operacija i ona se obično predlaže ljudima koji imaju velike krajnike, manju donju vilicu ili devijaciju nosnog septuma. Najčešće operacije koje se vrše u ovakvim slučajevima jesu operacija nosa, odnosno korekcija nosnih problema, zatim operacija kojom se otklanja meko tkivo sa zadnjeg dela grla i nepca, tako šireći prostor za protok vazduha i operacija koja koriguje određene facijalne probleme ili opstrukcije grla.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg