KoDren

Switch to desktop

Super hrana za tanji struk

hrana za tanji struk

Proleće je stiglo i kalendarski i temperaturno, a to znači samo jedno – leto je iza ćoška. To je nekada, nažalost, jedini trenutak kada razmišljamo o našem obimu struka, ali više iz estetskih nego iz zdravstvenih razloga. Koji god da je vaš razlog, predstavljamo vam pet super hrana za tanji struk.

 

Nar

Nar je pun antioksidanasa uključujući polifenole, koji imaju jak antiinflamatorni odgovor. U stvari, nar ima više antioksidanasa nego zeleni čaj! Dokazano je da ekstrakt nara može da aktivira određene gene koji utiču na mnoge putanje vezane za gojaznost, uključujući poboljšanu insulinsku osetljivost, povećanje dobrog holesterola, a u isto vreme može da smanji nivoe leptina i da poveća adiponektin – ključni hormon vezan za mršavljenje. Semenke nara možete koristiti u salatama, ovsenim kašama ili jogurtu tako što ćete ih izblendovati u vaš omiljeni šejk.

Brokoli

Ukoliko ste fitnes fanatik, uvereni smo da već uveliko jedete ovu super hranu, ali da li znate zašto je brokoli toliko sjajan? Kao prvo, brokoli je sjajan jer je bogat vlaknima, a što više vlakana imate u ishrani, to je bolje. Vlakna usporavaju varenje i mogu da smanje glad između obroka. Ali brokoli nije dobar samo za to, on sadrži i antioksidans indol, koji se ponaša kao jak antiestrogen. Zašto je to bitno? Kada su nivoi estrogena previsoki, to ima direktan uticaj na sposobnost tela da sagori masti tako što će blokirati određene receptore koji aktiviraju sagorevanje masti. Indol spaja višak estrogena i šalje ga kao otpad i tako pomaže da se smanji količina estrogena. Stoga, jedite dosta brokolija, kao dodatak proteinima, ili ga dodajte salatama ili omletu. Niste fan brokolija? Nemajte brige, jer ovaj moćni antioksidans možete naći i u kelju, kupusu i karfiolu.

Prirodni buteri od orašastih plodova

Buteri od orašastih plodova su bogati monozasićenim mastima, uključujući i oleičnu kiselinu. Ove masti su poznate po tome što imaju termogenička svojstva, što znači da povećavaju sposobnost tela da sagoreva masti, čak i dok se telo odmara! Štaviše, dokazano je da orašasti plodovi imaju visoku količinu vlakana, što znači da se sve kalorije iz njih ne apsofbuju. U stvari, polovina sadržaja ugljenih hidrata dolazi baš iz vlakana. Jedna supena kašika bademovog butera ima tri grama ugljenih hidrata, od čega je 1,6 grama iz vlakana. Ukoliko ste izbegavali butere od orašastih plodova zbog visokog kalorijskog sadržaja, razmislite još jednom jer ove zdrave masti vam mogu zapravo pomoći da sagorevate masti iz organizma. Dodajte jednu supenu kašiku ovog butera u svoje šejkove, uz jabuku ili uz svoje proteinske palačinke. Samo budite sigurni da kupite one butere koji nemaju šećer i dodatne masti kao što je palmino ulje.

Đumbir

Đumbir se tradicionalno koristi za lečenje mučnine, ali je poznat i po svojim svojstvima koja utiču na gubitak kilaže. Đumbir pojačava termičke efekte hrane, to jest količinu kalorija koje se mogu sagoreti za vreme varenja. Dodatno, on pomaže osećaju sitosti ili punoće. Samo dva grama đubmira je dovoljna i efikasna doza. Đumbir je pikantni koren koji se guli i dodaje jelima sa povrćem i mesom kao začin, ali se može dodati i čajevima, supama, šejkovima, sokovima i pečenim jelima.

Bobičasto voće

Bobičasto voće je izvor antocijanina, koji je jak antioksidans sa brojnim zdravstvenim koristima, uključujući i smanjenje insulinske rezistencije i odgovora glukoze. U jednom istraživanju, efekti smanjenja insulinske rezistencije su ocenjivani koristeći pića od blendovane jagore koji su obezbeđivali 10, 20 ili 40 grama praha od jagore, pored regularnog obroka. Kod odraslih sa visokom insulinskom rezistencijom, značajna smanjenja u insulinskom odgovoru su primećena. Poboljšanje insulinskog odgovora i smanjenje glukoze su ključ za regulisanje nivoa glukoze u krvi, koja može na kraju krajeva da utiče i na našu želju za hranom. Iako bobičasto voće ima šećer iz fruktoze, ono je bogato vlaknima i antioksidansima. Dodajte bobičasto voće u šejkove, osene kaše ili ih jedite samostalno kao užinu.

 

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version