KoDren

Switch to desktop

Kako da smršate vežbajući sa ljubimcem

trčanje sa ljubimcima

Kada kažemo ljubimac, u ovom slučaju to, ipak, mogu biti samo pas ili eventualno mačka. Stoga, ukoliko ste hteli da stavite zlatnu ribicu u bazen, kako bi plivala sa vama, možda to i nije baš najbolja ideja i najidealnije rešenje.

 

Psi su verovatno najbolji partneri za trening, a previše njih samih ne vežba dovoljno, kao ni mačke. Veterinari procenjuju da je oko 40 odsto pasa i mačaka danas gojazno, što povećava rizik od drugih težih oboljenja kao što su artritis, dijabetes, problemi sa disanjem i srčana oboljenja. Problem je što vlasnici ne šetaju dovoljno svoje ljubimce, a daju im previše poslastica. Slično je i sa samim vlasnicima. Previše vremena ispred računara i malih ekrana sa grickalicama, a nedovoljno vežbanja i kretanja mogu dovesti do brojnih problema od čega je izgled najmanji problem.

Iz tog razloga, predstavljamo vam nekoliko načina da smršate uz svog omiljenog četvoronožnog prijatelja:

1. Trčanje

Psi su životinje navike i ako jednom uđu u rutinu da trče svako jutro, teško da će se odvići tako lako, te ćete imati drugara za trčanje koji će vas buditi svako jutro. Ukoliko se plašite kako će vaš mezimac podneti trčanje, ukoliko je pas male rase, ne brinite jer mali psi češće imaju više energije od odraslih. Jedino što vam preporučujemo da ukoliko imate pse rasa bostonski terijer, mops, francuski ili engleski buldog, ne trčite više od pet kilometara, uzimajući u obzir da imaju brahicefalični sindrom, tj. nemogućnost da dišu pravilno zbog kraće njuške.

2. Biciklizam

Ukoliko je vaš pas toliko jak, da mislite da će vam iščupati ruku dok trčite sa njim, onda je biciklizam možda dobar izbor. Dok vi vozite bicikl, vaš pas može da trči pored vas. Za to vreme, vi ćete utrošiti i do 500 kalorija po satu, dok ćete izgraditi i sjajne mišiće nogu.

3. Vožnja rolera

Još jedan sjajan način da vaš pas utroši višak energije, a vi smršate. Naravno, samo u slučaju da je vaš pas dovoljno istreniran da trči pored vas dok vi vozite rolere. Najbolje bi bilo da to radite u parkovima i mestima koja nisu prometna, ili nema vozila uopšte.

4. Aktivno bacanje loptice

Kada bacite lopticu i vaš pas krene da trči za njom, vi ne treba da stojite samo u mestu i čekate da vam je donese. Naprotiv, dok vaš pas juri za lopticom, vi treba da radite čučnjeve, sklekove, sve dok se oboje ne umorite. Takođe, možete i da ga jurite kada uhvati lopticu i tako dodatno uposlite mišiće nogu.

5. Trčanje uz i niz stepenice

Zahvaljujući stepenicama, vaši kvadricepsi, zadnja loša i gluteus će trenirati veoma jako. Zategnućete donju polovinu tela, a i vaš pas će biti u formi.

6. Šetnja

Najbolji način da se ojača veza između psa i vlasnika jeste kroz šetnju. Iskustvo treba da bude prijatno, a samim tim ćete imati i korist kada je u pitanju vaša linija, kao i linija vašeg mezimca. Ukoliko niste u formi, počnite sa petominutnom šetrnjom kroz ulicu. U slučaju da vučete povodac, vaš pas neće uživati u šetnji, zbog čega je potrebno da konstantno pohvaljujete i nagrađujete svog ljubimca, dok mu šetnja ne postane dovoljno prijatna.

Pre nego što izaberete način na koji ćete trenirati i mršaviti sa svojim ljubimcem, potrebno je da uzmete nekoliko stvari u obzir. Pre svega, treba način i tempo vežbanja da prilagodite godinama, težini, veličini i zdravstvenom stanju svog ljubimca. Kao i ljudi koji počnu sa vežbanjem nakon dugog perioda „lenstvovanja“ i netreniranja, morate sa svojim mezimcem početi polako, kako biste uočili šta mu prija, kakva su mu interesovanja i da li uopšte može da isprati vaš tempo.

Tek kada isprobate više opcija, znaćete šta tačno odgovara i vama i vašem četvoronožnom prijatelju.

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version