KoDren

Switch to desktop

Zdrava dijeta za svakoga

zdrava dijeta

Rigorozna dijeta nije za svakog, pogotovo zbog toga što se danas propagira veliki broj zaista "opakih" i nezdravih dijeta. Bez poznavanja nutricionističnih pravila ishrane, teško je zaključiti koja je od mnogobrojnih i popularnih dijeta bezbedna a koja baš i nije.

Osim toga, striktno propisane dijete primenjene na kratak vremenski period mogu pokazati željene rezultate, medjutim ako se nakon toga vrati na ustaljeni način ishrane, kilogrami će se jako brzo vratiti.

Održavanje optimalne telesne težine nije ni malo lak zadatak. Ukoliko vam priroda nije nadarila idealan metabolizam i atletsku figuru, za postizanje optimalne telesne težine se morate potruditi sami. Možda će zvučati surovo, ali uspećete u tome jedino konstantnom primenom zdrave ishrane. Pa da opišemo kako bi trebala da izgleda ta "zdrava dijeta za svakog", uz pomoć  koje svako može da bude zadovoljan svojim izgledom a da pri tom unapredi i svoje zdravstveno stanje organizma.

1. Zaboravite na kratkoročne dijete i ubedite sebe da morate da promenite svoj način ishrane i stil života. To će vam mnogo lakše poći za rukom ukoliko imate podršku porodice, pa počnete zajednički da uživate u pozitivnim promenama.

2. Umerenost u ishrani je ključ zdrave dijete. Budite umereni i nikada se nemojte prejedati. Čak i kada ste potpuno sami i u svojoj kući, jedite kao da ste kod nekoga ko vas je prvi put u životu pozvao na ručak ili večeru. Dakle, kulturno i umereno.

3. Stavite u upotrebu male tanjire i druge posude iz kojih ćete jesti. Trudite se da vam količina hrane u tanjiru vizuelno uvek bude približnih mera i ne odstupajte od toga. Na primer, jedno parče mesa (piletina, svinjetina, teletina, riba) bi trebalo biti slično veličini jednog špila karata. Kriška hleba, veličine jednog CD-a, samo malo deblja. Prilozi kao što su pirinač, krompir, pire krompir ili testenina, oko pola šolje  bele kafe. Ukoliko se na kraju obroka ne osećate dovoljno siti, nastavite da jedete još samo lisnato zeleno povrće jer ne sadrži mnogo kalorija.

4. Izbacite uobičajene poslastice za kojima sve posezali tokom dana van redovnih obroka i zamenite ih raznobojnim voćem i povćem. Na taj način nećete unositi veliku količinu kalorija a organizmu ćete obezbediti obilje vitamina, minerala, vlakana i raznih antioksidansa.

5. Jedite namirnice koje sadrže složene ugljene hidrate kao što su mahunarke i integralne žitarice, umesto nasuprot njima nezdrave ugljene hidrate koji se nalaze u rafinisanom šećeru, belom brašnu, belom pirinču... Složeni ugljeni hidrati osim toga što su zdravi, podstiču sagorevanje kalorija u organizmu, stvaraju osećaj sitosti, daju energiju, a to je ono što vam je potrebno kada se odlučite za zdravu dijetu.

6. Upotrebljavajte zdrave masti. Kvalitetni izvori masti su neophodni za zdravo funkcionisanje čitavog organizma a njih možete naći u sledećim biljnim uljima: hladno cedjeno maslinovo ulje, kokosovo ulje, laneno ulje, ulje uljane repice. Zatim, u orašastim plodovima (bademi, orasi, lešnici...), semenkama (susama, bundeve, lana...), ribi (skuša, losos, haringa, sardina...).

7. Izbacite konzumaciju nezdrave brze hrane

8. Vodite računa o tome da unosite dovoljnu količinu proteina ali se opet usredsredite na kvalitetne izvore proteina, kao što su: piletina, ćuretina, riba, jaja, tofu sir.

9. Ne zaboravite na jogurt i mlade sireve napravljene od obranog mleka sa niskim sadržajem masti. Tako ćete uz mali unos kalorija obezbediti visok unos kalcijuma. Jogurt dodatno povećava apsorpciju kalcijuma i vitamina B u organizmu, unetih kroz druge namirnice. Zdrava dijeta obavezno uključuje jogurt jer on podstiče mršavljenje tako što deluje na gubitak masnog tkiva uz očuvanje mišićne mase.

10. Neka vam predje u naviku da imate više od tri manja i zdrava obroka preko dana, a poslednji neka bude barem tri sata pre odlaska na spavanje.

11. Nikada nemojte jesti ispred televizora ili kompjutera jer se tada potpuno gubi kontrola nad količinom unete hrane.

12. Nemojte jesti kada ste nervozni da bi vam hrana "smirila živce". U tom slučaju mnogo pametnija i efektivnija metoda je šetnja u prirodi.

13. Vežbajte i bavite se sportom koliko možete, da bi vaša zdrava dijeta bila još zdravija.

14. Pridržavajte se ovih pravila do kraja života i naviknite sa da uživate u njima. Ne budite sebični i učite druge kako da sa zdravo hrane, da im ne bi bila potrebna nikakva dodatna dijeta koja može biti rizična po zdravlje.Izvor

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version