KoDren

Switch to desktop

Leto je na pragu – kako pripremiti kožu za sunce?

priprema kože

Kako dolazi leto tako se i nega i ishrana kože menjaju. Ukoliko razumemo kako naša koža reaguje na sunčeve zrake, tačno ćemo znati kako da je pripremimo za još jedan izazov, a to je jako sunce. Pravilna priprema ne samo da čuva kožu od starenja, već čuva i njeno zdravlje.

 

Preparati za lice

Dame koje brinu o svojoj koži tokom cele godine verovatno su još tokom zime hranile kožu masnim i uljanim kremama, bogatim ureom i glicerolom, kako bi imala dovoljno zaštite od oštrog suvog vetra i hladnoće. Sada je pravo vreme da prestanu sa takvom vrstom nege i pređu na nešto laganije teksture, hidratne kreme bogate glicerinom i silikonom i sve na vodenoj bazi. Takve kreme olakšaće koži prihvatanje sunčevih zraka i zaštitu od njih.

Voda i ishrana

Kada smo već kod vode, ona je važna za organizam uopšte u letnjem periodu, a za kožu možda najvažnija. To znači da se u organizam mora unositi i iznutra, jednako kao i spolja, odnosno potrebno je piti 2-3 litra vode dnevno kako bi i koža bila hidrirana. Uostalom, na koži ćete prvo primetiti hidrataciju u organizmu, jer je ona, kao najveći i spoljni organ, pravi primer kako se koža može sparušiti usled nedovoljno tečnosti u organizmu. Naravno, ukoliko ste pušač, ostavite pušenje, jer ono, osim što šteti celom organizmu, uništava kožu i njenu glatkost i ten.

Ako govorimo o tome šta unositi u organizam da bi bio hidriran i pripremljen za Sunce, tu nije dovoljno piti samo mnogo vode. Postoji i niz namirnica koje je poželjno konzumirati i tako pripremiti kožu za najveći izazov ovog leta. Uzimajte sve one namirnice koje su bogate vitaminima E, C i karotenom. Među najboljima za to su: spanać, brokoli, grašak, mango, paradajz, jabuka, šargarepa, bundeva, lubenica i dinja. Birajte voće koje je puno vode, a lubenice u ovom periodu ima najviše, zatim breskve, dinje i citruse. Naravno da je neophodno smanjiti šećere, brzu hranu i gazirane sokove, jer to uništava ten a i opšte zdravlje. Pređite na zeleni čaj, smutije i prirodne voćne sokove.

Kako pripremiti kožu?

Kada ste pripremili organizam iznutra, sada spremite i samu kožu za izlaganje Suncu. Pre svega, neophodno je dobro je očistiti. Tokom leta, usled velikih vrućina, pore na licu su proširene zbog širenja krvnih sudova. Sva prljavština koja se nalazi na koži na taj način ulazi u pore u samo lice i stvara neprijatne akne. Ukoliko posećujete kozmetičara, uradite jedan tretman lica u rano proleće. Osim toga, negujte kožu svake večeri, čistite lice laganim preparatima i skidajte šminku pre spavanja – obavezno! Isto tako pripremite i kožu celog tela.

Redovno radite pilinge tela preparatima sa česticama za piling, a možete i napraviti sami svoj piling od mešavine žutog šećera i maslinovog ulja. Naročito je popularan poslednjih godina piling od kafe i maslinovo ulja ili kokosovog koje se primenjuje nakon tuširanja i ostavi da odstoji nekoliko minuta do pola sata. Ovaj tretman odličan je i za celulit. Skidanje čestica kože sa tela ima svoj efekat kao i prljavštine na licu. Ljuspice kože zadržavaju sunčeve zrake u sebi i tako pojačavaju efekat sunčanja, što za posledicu ima opekotine od Sunca i nakon veoma kratkog izlaganja.

Sigurno već znate da se Suncu treba izlagati postepeno i kontrolisano, ali to ne važi samo kada odemo na more. Verovatno ste primetili da Sunce postaje jače već tokom marta, da bi u aprilu bilo nepodnošljivo stajati duže na Suncu bez zaštite. To znači da se i koža može i mora pripremiti za sve jače sunčeve zrake koji će doći u leto. Šetajte duže ovih dana, izložite kožu lica, ruku i nogu Suncu ukoliko temperatura dozvoljava i pripremajte se za leto. Ne zaboravite da i na ovakvom Suncu koristite preparate za zaštitu, kape ili šešire i naočare za Sunce.

Jednom smo već pričali o tome, ali nije loše ponoviti. Sunčanje u solarijumu nije adekvatna priprema za sunčanje, niti može zaštiti kožu od opekotina. Isto važi i za preparate za samopotamnjivanje. Oni dovode do toga da koža sija, ima svoj pigment, ali koža je i dalje nezaštićena od jakih zraka.

Uđite u leto pametno i pripremljeno, kako bi vam koža i organizam bili zahvalni u starosti!

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version