KoDren

Switch to desktop

Ricinusovo ulje za obnavljanje kose, trepavica, obrva i usana

ricinusovo ulje

Često se ne pridaje toliko značaj ricinusovom ulju zbog njegovog neuglednog izgleda. Iako gust, on je i lepljive teksture, pa su ovo najčešći razlozi zbog kojih ljudi ne posežu za njim toliko često. Ipak, dobro je dati više pažnje ovom ulju i dati mu veći značaj u svakodnevnom životu.

 

Najčešće se pominje njegova učinkovitkost kod nege i oporavka kose. Često ga zbog toga i nazivaju “tečno zlato”, a koristi se još od vremena starih Egipćanja. Naime, redovnom upotrebom ricinusovog ulja vi možete oporaviti oštećenu kosu izazvanu hemijskim putem. Iako se u te svrhe koriste veće količine, njega je potrebno razrediti da bi se tek potom nanelo na kosu, tačnije na teme glave. Za razređivanje možete koristiti kokosovo ulje, jer će ga tako učiniti odličnim za razmazivanje. Ovo ulje u velikim količinama sadrži omega 9 masne kiseline koje hrane kosu i sprečavaju isušivanje. Ove masne kiseline odlične su i za ćelije okolne kože. Preporuka je da se stave dve kapi (dovoljno je) među dlanove, protrljajte, a potom provucite ravnomerno dlanove kroz kosu. Ulje bi trebalo da se samo rasporedi sve do temena, pa će vam kosi dati prirodan uglađeni (sjajan, zdrav) izgled. Često se savetuje da je ne pretera sa količinom korišćenja ricinusovog ulja jer će tada kosa izgledati preterano masno, što vam estetski svakako ne odgovara. Ricinusovo ulje će vam pomoći naročito ako imate teme glave koje se peruta, a kosa opada i proređuje na taj način. Ili ako zbog dejstva gljivica ili bakterija kosa ne raste.

Lek je i za mnoge kožne bolesti, a zalečuje i ožiljke. Sadrži prirodno antibakterijsko i protivgljivično sredstvo pa je i zbog toga tako korisno ovo ulje.

Njegove dobrobiti su šireg spektra zbog svih ovih prednosti koje poseduje, stoga ga koristite učestalo i sa pažnjom.

Zbog velike moći prodiranja ricinusovog ulja u dlaku potrebno je značaj ovog ulja zaista ozbiljno shvatiti. Na ovaj način se prenose brojne minerale i hranjive materije, a time se obezbeđuje dugotrajna hidratacija i nega vlasišta.

 

Preporuka je da svako veče na očišćeno lice uradite sledeću procedure: vatiranim štapićem (za uši) koji ste prethodno umočili u ulje pređite preko obrva, kao i trepavica. Ulje dobro utapkajte. Posle dva do tri meseca ćete primetiti promene, zasigurno. Obrve i trepavice će vam biti deblje, snažnije, gušće i tamnije. Gustinu očekujte na proređenim mestima, nikako tamo gde je oštećen tj. folikula dlake potpuno uništen.

Za najbolje rezultate uvek je potrebno kupovati i koristiti hladno ceđeno ulje.

Pored toga što će vam podsticati rast dlake, ricinusovo ulje ako se stavi direktno na trepavice može ih učvrstiti. Što se tiče obrva, ovo ulje ća vam odlično poslužiti kada počupate više obrva nego što ste planirali, jer će te ih tako brže obnoviti, podstaći da rastu.

 

Pored kose, kože, obrva i trepavica, ricinusovo ulje će vam posebno pomoći pri nezi usana. Pošto vam je potrebna stalna nega zbog spoljašnjih uticaja, kako leti tako i zimi, dobro je imati na umu često nanosti ricinusovo ulje kako bi vam nega usana bila prirodna i potpuno adekvatna. Brzo će vam se regenerisati i oporaviti. Čak ako su usne samo dehidrirane, ricinusovo ulje će vam pomoći. Stavite kap ovog ulja na vrh prsta i namažite na usne. Pored toga što će ih nahraniti i srečiti isušivanje, formiraće i gust zaštitni sloj na njima.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version