KoDren

Switch to desktop

Neke kreme protiv bora mogu stvarati bore? Da, itekako!

bore

Znamo svi da starenje nije jednostavan a ni prijatan proces. Koliko god se branili da su godine samo broj a da je naš osećaj da smo još mladi presudan, ipak niko ne voli da bude star i protiv tog procesa bori se koliko god može.

Prvo mesto gde se starenje primećuje je naše lice, jer je najvidljivije. U isto vreme, lice prvo i trpi sve posledice starenja, od atmosferskih uslova, sunca, zagađenja, pa do loše ishrane i loših kozmetičkih navika. Čuvanje organizma od starenja zapravo započinje našim licem i tu se najpre vidi koliko smo o sebi brinuli.

Šta izaziva bore?

Prirodno je da se koža menja tokom godina i uticaja gravitacije. Kao i svaki omotač i ona popušta i gubi jačinu i elastičnost, pa sve više pada i sa sobom povlači višak koji stvara bore. Bore, sa druge strane, nastaju i zbog prirodnog gubitka tečnosti i elastičnosti u koži, kada ona puca i postaje tamnija i grublja. Starenjem se prirodno gubi i vlažnost iz organizma, što se takođe vidi i na licu, koje postaje suvo i peruta se, a onda opet puca i dobija udubljenja i zareze.

Koji sastojci smanjuju bore?

Kozmetička industrija se lepo dosetila pa istražila sve ono što može pomoći koži da ne bude pre vremena suva i izgubi elastičnost i te sastojke stavlja u kreme koje se prodaju kao korisne za sprečavanje starenja. Oni su uglavnom antioksidansi koji sprečavaju nastanak slobodnih radikala, najzaslužnijih za brzo starenje kože ali i organizma. Ti sastojci su sledeći: retinol, vitamin A, vitamin C, vitamin B3 (niacin), salicilna kiselina, koenzim 10 (Q10), peptidi, ekstrakt čaja (crnog, zelenog ili olong čaja) i ekstrakt semena crnog grožđa. Kombinacija ovih sastojaka sprečava nastanak novih bora i smanjuje postojeće, ali industrija ima običaj da u ovim kombinacijama preteruje a onda može dovesti i do suprotnih efekata pa i do štetnih dejstava.

Koja su to štetna dejstva proizvoda protiv bora?

Iako kozmetička industrija troši milione i milione svake godine na istraživanja šta je najbolje da se sačuva glatkoća i mladost kože, ipak i ona greši ili preteruje u količini sastojaka koje stavlja u svoje proizvode. Neki od sastojaka, takođe, koriste se kao konzervansi, ali nepovoljno deluju na kožu, pa umesto da je podmlađuju, dovode do njenog preranog starenja. Njihovo dejstvo se praktično svodi na to da isušuju kožu i oduzimaju joj elastičnost, zbog čega postaje suva, gruba i puca, pa nastaju nove bore umesto da se smanjuju postojeće. Zato je važno da kada kupujete kremu za lice birate one koje nemaju neki od ovih sastojaka:

Sulfate – tačniji naziv je natrijum lauril sulfat (SLS), koristi se za razne namene, od ribanja podova, auto-šampona do šampona i kupki za kućnu upotrebu, uglavnom tamo gde se očekuje da stvaraju penu. U dodiru sa vazduhom prodiru dublje u kožu, izazivaju iritacije, a na metalu koroziju. Veća količina dolazi i do jetre i unutrašnjih organa. Preporuka je izbegavanje svih proizvoda koji sadrže sulfate ukoliko je moguće. Samu kožu lica isušuju i izazivaju njeno pucanje.

Alkohole – imaju svojstvo izvlačenja vode, pa isušuju kožu i izazivaju njeno starenje i pucanje. Mnogi proizvodi sadrže neke vrste alkohola, ali svi su štetni.

Amonijak – iako su inače sastavni deo farbi za kosu, mogu se naći i u drugim proizvodima u drugim oblicima kao jedinjenja sa drugim hemijskim sastojcima. U bilo kom obliku da se nađu štetni su, kako za kožu, tako i za ceo organizam, jer je utvrđeno da ima kancerogeno dejstvo.

Mineralna ulja – paradoksalno, nekada se reklamiraju kao veoma povoljna po kožu, iako zatvaraju pore i tako sprečavaju kožu da se prirodno čisti. Takva koža postaje tamna, isušuje se i stari, a postojeće bore postaju još vidljivije.

Hemijske dodatke koji štite od sunca – jedna od stvari koja se preporučuje za sprečavanje starenja kože je i nanošenje kreme za zaštitu od sunca ili se ovaj sastojak nalazi u kremama protiv bora. Ukoliko je taj sastojak neki od benzona – oksibenzon ili benzofenon-3 oni mogu samo pogoršati stvari, jer ne samo da ne štite kožu od sunca već je i oštećuju. Jedino što je može zaštiti u tom slučaju je određena količina antioksidanasa, ali još nije utvrđeno koja količina je blagotvorna.

Kako koristiti kremu protiv bora?

Pored toga što su neki sastojci štetni, postoji i niz predrasuda i mitova o kremama protiv bora koje medicina pokušava da promeni. Treba imati u vidu da kreme za lice nisu medicinsko sredstvo i ne prolaze sve one procedure kontrole kao lekovi, pa su i sastojci i njihova količina neprovereni. Osim toga, treba znati i:

Cena kreme za lice ne mora uticati na njen kvalitet

Količina i raznovrsnost sastojaka protiv bora ne utiče na kvalitet kreme

Da bi krema zaista imala efekta treba se koristiti svakodnevno pa čak i više puta tokom dana. Čim se prestane sa upotrebom, vrlo često se koža vrati na staro

Veliki broj krema ima i prateće efekte koji mogu smetati pri upotrebi

Treba imati u vidu i različite vrste kože lica, uslove života, genetiku i druge faktore prilikom izbora najbolje kreme.

Stručnjaci preporučuju kupovinu kreme na recept od stručnjaka dermatologa koji će vam prepisati pravu i odgovarajuću kremu baš za vašu kožu. Osim toga uzimajte puno vode, štitite se od sunca i ishranu prilagodite godinama i to će se videti i na vašoj koži.

 

 

Preporučujemo 100% prirodnu kozmetiku

POMADA

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version